Hlavní obsah

Bavorské volby vyhrála CSU, výrazně však oslabila

Foto: ČTK

Reklama

Dnešní zemské volby v Bavorsku podle prvních odhadů veřejnoprávní televize ARD vyhrála vládnoucí Křesťanskosociální unie (CSU). Zisk 35,5 procenta hlasů pro ni ale představuje nejhorší výsledek za desítky let.

Článek

Pro svou vládu bude nově muset hledat koaličního partnera. Druhou nejsilnější stranou se stali Zelení s 18,5 procenta, do bavorského parlamentu se poprvé dostala protestní Alternativa pro Německo (AfD) s 11 procenty.

V zemském sněmu nebude chybět ani sociální demokracie (SPD), která však dosáhla svého nejhoršího výsledku v Bavorsku od druhé světové války, když podle prvních odhadů získala jen deset procent hlasů. Šestici parlamentních stran by měli dotvářet Svobodní voliči (FW) s 11,5 procenta a možná i svobodní demokraté (FDP) s přibližně pěti procenty. Před branami parlamentu naopak nejspíš zůstane Levice s podporou asi 3,5 procenta voličů.

Zelení a AfD patří k hlavním vítězům voleb. Zelení slaví s 18,5 procenta svůj nejlepší výsledek v Bavorsku, kde dosud nikdy nepřekonali hranici deseti procent. AfD, která ještě před pěti lety v největší spolkové zemi vůbec nekandidovala, bude zase díky zisku 11 procent zastoupena už v 15 ze 16 spolkových parlamentů. Za dva týdny by se přitom měla dostat i do toho posledního v Hesensku.

Reklama

Doporučované