Hlavní obsah

Bez roušky za příplatek. A to ve chvíli, kdy je tu varování před vlnou veder

Foto: Profimedia.cz

Do letadla s leteckou společností Lufthansa už jen s rouškou, nebo negativním testem. (Ilustrační foto)

Reklama

Je tu zpřísnění podmínek pro lety bez roušek. Zemi, kterou otřásl případ nezodpovědné cestující, čeká další nepříjemnost. Pro muže se stal kvůli covidu ostrovní ráj peklem.

Článek

Přinášíme vám další díl pravidelného prázdninového seriálu. Každý den od pondělí do neděle se v odpoledních hodinách můžete těšit na rady a zajímavosti Seznam Zpráv z evropských turistických destinací. A to až do 31. srpna.

Místo roušky správný papír

Společnost Lufthansa se rozhodla zpřísnit pravidla pro ty, kterým předtím vyšla vstříc. Cestující s určitými zdravotními obtížemi mohou dál létat bez roušek, ale jen pokud prokáží, že nemají koronavirus. Německá společnost, pod kterou spadají přepravci Lufthansa, Swiss a Austrian Airlines, uvedla, že přísnější pravidla vstoupí v platnost 1. září. Ti, kteří nejsou schopni nosit masku kvůli zdravotnímu stavu, budou muset předložit osvědčení podepsané lékařem, které tuto skutečnost potvrdí, a předložit maximálně 48 hodin starý negativní test na covid-19. Neboli bez roušky jen za příplatek v podobě testu.

Koronavirus v Německu

Epidemická situace v Německu se v nadcházejících měsících zhorší, uvedla na tiskové konferenci německá kancléřka Angela Merkelová, která varovala, že situace je vážná a vážná prozatím zůstane. Šéf lékařské komory také žádá, aby navrátilci z rizikových oblastí byli v Německu pod dohledem policie. Německo chce i jinak v tažení proti covidu sázet na větší represi. V pátek přibylo v zemi 1 539 nakažených. Více v článku zde.

Začátkem května stanovila Lufthansa povinné roušky na palubě všech letů. Mít je nemuseli ti, kteří předložili lékařské osvědčení. „Riziko nakažení virem na palubě letadla je velmi nízké. Kabiny jsou vybaveny filtry, které čistí vzduch od nečistot, jako jsou prach, bakterie a viry,“ píše společnost na svých stránkách.

Vlna veder v Řecku

Řecká národní meteorologická služba vydala varování před neobvykle vysokými teplotami, které potrápí v nadcházejících dnech celou zemi. V Attice bude během pondělí a úterý až 40 stupňů Celsia. Víkend na pevnině a následující pondělí se budou teploty pohybovat do 38 stupňů, stejně jako jako na ostrovech v Egejském moři. Čtyřicítky atakuje v pondělí centrální a jižní část země.

„Pozitivní“ přístup

Nenechat si covidem zničit prázdniny se rozhodla mladá žena ze severu Řecka. 24letá Řekyně si ve čtvrtek vyslechla verdikt pozitivního testu zrovna na cestě vlakem ze Soluně do Atén. Úřady jí nařídily, aby se při příjezdu do města hlásila ve Fakultní nemocnici v Attikonu. Namísto toho si ale užila hezký večer v hlavním městě a později už nastupovala na trajekt směrem Santorini. Pozornosti úřadů ale neunikla a úřady okamžitě zalarmovaly řeckou pobřežní stráž, která jí vstup na kyklandský ostrov znemožnila.

Cestu zpátky absolvovala v izolované kabině za doprovodu zvláštního týmu, který ji dopravil až do nemocnice. Případ otřásl celým Řeckem. Toho dne bylo ohlášeno 259 nových případů nákazy a 6 dalších úmrtí. Den předtím padl řecký rekord - 293 nově nemocných.

Kauza mrtvých koček pokračuje

Ve včerejším dílu našeho prázdninového seriálu jsme psali o nešťastných osudech koček obývajících ostrov Hvar, kde je neznámí pachatelé tráví jedy. Místní mají strach pouštět děti bez dozoru ven, neméně se bojí o své psy pobíhající na zahradách. Podle serveru Slobodna Dalmacija ale není Hvar jediným místem, kde tato kočičí genocida vypukla.

Zátoka Osibova na ostrově Brač hlásí podobný příběh. Dobrovolníci sdružení Bračke šape (Bračské tlapky) zveřejnili na Facebooku zprávu o nešťastných osudech mnoha koček v turistické oblasti ostrova. „Mí přátelé mají dům v zátoce a vážně přemýšlejí o přestěhování, protože takovou bolest nechtějí snášet. Letos jim zabili devět koček. Našli čtyři mrtvá těla, jedna ze čtyř jejich adoptovaných koček otravu přežila jen čirým štěstím. Všechny byly očkované, kastrované a členy rodiny,“ popisuje dobrovolnice sdružení. Divoké kočky jsou na tom mnohem hůř, zůstávají po nich bezprizorní koťata. Chorvatské médium připomíná, že před dvěma lety byli obětmi otrav na Brači psi.

Barva letošního podzimu: hnědo-růžová

Chorvaté šílí po roušce vyráběné v Izraeli, která slibuje antibakteriální a antivirové vlastnosti, píše Jutarnji List. Stojí 40 kun (necelých 140 korun) a od běžné chirurgické roušky se na první pohled liší hnědo-růžovou barvou. Izraelští experti do materiálu přidávají oxid meďnatý, u kterého bylo prokázáno, že ničí viry. „Vystavení mikroorganismů (viry, bakterie a houby) vysoké koncentraci mědi vede k jejich neutralizaci během několika minut, “ uvádí webová stránka společnosti. Tři nezávislé laboratorní testy potvrdily účinnost masky, navíc má být recyklovatelná a vhodná pro citlivou pokožku.

Prokletý ostrov

A na závěr příběh, tentokrát ze života trosečníka - Brita, kterého koronavirus od března vězní na malém tropickém ostrově Upolu, který je součástí Samojských ostrovů. Instruktor potápění Rob Small už měsíce žije stovky kilometrů od nejbližšího souseda uprostřed Pacifiku. Jeho slovy - ráj se změnil v peklo.

Foto: Profimedia.cz

Nechtěným domovem se Britovi stal ostrov Upolu.

Radost z času pracovně tráveném na bílých písečných plážích Upolu mu v březnu zkazil zákaz mezinárodního cestování. 26. března ostrovní vláda zakázala veškeré mezinárodní lety na a z ostrova. Plavby na nejbližší sousední Fidži jsou omezené. 41letý muž tak uvízl více než 9 000 kilometrů od své partnerky a čtyřletého syna. Tichomořský ostrovní stát sice dosud nezaznamenal žádné případy covidu, stále je ve stavu nouze. Rob sám se domnívá, že se do Británie nevrátí dřív než na Vánoce. „Vše nasvědčuje tomu, že hranice zde na ostrově zůstanou uzavřené až do příštího roku,“ uvedl pro Daily Mail.

Reklama

Doporučované