Hlavní obsah

Běloruští demonstranti proti policejnímu násilí bojují i písněmi

Svět bez obalu: Běloruští demonstranti proti policejním obuškům bojují i písněmi. Zpívají je na protivládních shromážděních.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Běloruští demonstranti protestují proti tamnímu režimu různými způsoby. Například zpěvem lidových písní, kterým vyjadřují svoji nespokojenost s prezidentem Alexandrem Lukašenkem.

Článek

Mezi oblíbené písně, které lidé zpívají na protivládních demonstracích, patří třeba Kupalinka. Je o dívce, která sbírala květiny na věnec. Píseň byla během stalinských čistek ve 30. letech zakázána a její autor byl popraven. I dnes její zpěv může vyvolat pozornost běloruské policie.

Filharmonici z Minsku zase lidem zazpívali píseň „Všemohucí Bože“, která byla složena v roce 1943 a obrací se k Bohu s prosbou, aby Bělorusko bylo zase svobodnou a šťastnou zemí.

Některá protestní hudba je více moderní. DJ a producent Aljaksandr Bahdanau si na demonstraci vzal svoji mobilní hudební aparaturu.

„Běloruská vláda proti nám posílá ozbrojená vozidla a z jejich reproduktorů se na nás často valí sovětský pop a válečné písně. To byla pro nás výzva. Rozhodli jsme se, že jim odpovíme,“ říká Bahdanau.

Před volbami si hymnu z 80. let s názvem „My chceme změny“ vybrala běloruská opozice pro svou předvolební kampaň a používala ji ve svých volebních klipech i opoziční kandidátka Svjatlana Cichanouská a zpívali ji často i její podporovatelé. 6. srpna ji dva DJ zahráli i během vládou organizovaného shromáždění. Následně jim policie aparaturu odpojila od elektřiny a oba byli zadrženi na 10 dní.

„To není nějaký protest song. Je to píseň o změně a kroku vpřed. Potýkáme se v naší zemi s problémy a čím více jich máme, tím více je tato píseň populárnější.“ říká jeden DJ Kiryl Halanau. Hudebník poté, co mu běloruské úřady vyhrožovaly, raději utekl do Litvy.

Podrobnosti v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde. A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované