Hlavní obsah

Benzin i nafta v Česku zlevnily. Přesto se cestou k moři vyplatí tankovat jinde

Ceny pohonných hmot.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Pohonné hmoty v Česku od minulého týdne znovu zlevnily, průměrné ceny benzinu a nafty klesly shodně o 14 haléřů. Levněji než v Česku se dá přesto nyní cestou k moři natankovat ve Slovinsku, Rakousku i Chorvatsku.

Článek

Natural 95 se nyní na českých čerpacích stanicích prodává v průměru za 33,14 koruny za litr. Nafta zlevnila na průměrných 32,21 koruny. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje. Paliva v Česku od poloviny února zdražovala, růst cen se zastavil na začátku června.

Nejdražší pohonné hmoty jsou momentálně u čerpacích stanic v Praze. Benzin se v hlavním městě prodává v průměru za 33,66 koruny za litr, nafta tam stojí průměrně 32,98 koruny. Do minulého týdne byl benzin nejdražší na Vysočině, kdy nyní stojí 33,60 koruny.

Nejméně řidiči zaplatí za pohonné hmoty v Jihočeském kraji. Benzin se na jihu Čech prodává průměrně za 32,68 koruny za litr a nafta za 31,68 koruny.

V okolních státech, které leží mezi Českem a některým z evropských moří, jsou ceny pohonných hmot vyšší i nižšší. Z pohledu českého řidiče se vyplatí natankovat v jakékoli zemi ležící na trase k chorvatskému Jadranu. Podle serveru GlobalPetrolPrices.com stál litr benzinu k 24. červnu v Chorvatsku v průměru v přepočtu 32,80 koruny, ve Slovinsku 32,55 koruny a v Rakousku dokonce 1,25 eura, tedy 31 korun a 80 haléřů.

Levné je ještě i Maďarsko, kde litr benzinu stojí v průměru 29,75 koruny.

Naopak vyšší ceny pohonných hmot jsou v Německu, kde stojí benzin 37 korun a 37 haléřů za litr a v Itálii, kde se tankuje benzin za 40,42 koruny za litr.

Reklama

Doporučované