Hlavní obsah

Beranidlo na ministra Tomana. Žena od Soukupa zůstává v zemědělském fondu

Foto: Profimedia.cz

Soukupovy „akcie“ jdou po rozchodu s prezidentem Zemanem dolů, ale svého člověka v resortu zemědělství mediální a reklamní podnikatel stále má.

Reklama

Provozní ředitelka Soukupovy skupiny Médea Group Jitka Věková se do dozorčí rady SZIF dostala s pomocí Okamurovy SPD. Poté, co funkci získala, zahájil mediální a reklamní magnát frontální útok na ministra zemědělství. Po třech měsících ale jeho kritika ustala.

Článek

Mediální magnát a velkoobchodník s reklamou Jaromír Soukup neprožívá úspěšné období. Obrazovku jeho TV Barrandov nedávno opustil prezident Miloš Zeman, jenž téměř tři roky plnil roli hlavní mucholapky na televizní diváky. Vedle toho přicházejí další zprávy o tom, že Soukupovo podnikání v rámci skupin Médea a Empresa Media zatěžují vysoké dluhy, kdy i úvěrující banky se začínají bát o své peníze.

Navzdory všem potížím a pozvolné ztrátě vlivu má Soukup stále svého člověka umístěného na významném postu ve veřejném sektoru. Jako připomínku dob, kdy část politické scény barrandovskému bossovi ochotně naslouchala a vycházela vstříc.

Jde o jeho blízkou spolupracovnici z managementu Jitku Věkovou, jež nadále sedí v dozorčí radě Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF). Tedy v instituci, která hraje hlavní roli při rozdělování zemědělských dotací a v marketingové podpoře českých potravin.

Věková je považována vedle Filipa Doubka za klíčovou manažerku Soukupovy reklamní skupiny Médea, má v ní funkci provozní ředitelky. V SZIF je už druhým rokem členkou dozorčí rady.

Zvolena do fondu byla v červnu 2018 poslanci na návrh Okamurovy SPD. Věková je dnes jediným člověkem v dozorčí radě, který není z řad zákonodárců.

Protislužba okamurovců?

Kdo přesně Věkovou podpořil, nelze zjistit, protože volba byla tajná. Nicméně zdroje redakce hovoří o tom, že klíčovou roli tehdy sehrál místopředseda SPD Radim Fiala, který pro Věkovou získal i hlasy vládních poslanců.

Pomohlo jistě i to, že uvnitř početně nejsilnějšího hnutí ANO není Věková cizím člověkem. V letech 2002 až 2004 seděla v představenstvu firmy AGF Trading, firmy ovládané nynějším šéfem ANO a premiérem Andrejem Babišem. Pro Babišův Agrofert pracovala jako personalistka. Její  manžel Radomír pro skupinu pracuje nadále, v chemičce Lovochemie je místopředsedou představenstva.

Radim Fiala se k tehdejší volbě Věkové nevyjádřil ani Věková redakci neodpověděla, jak si důvěru poslanců získala. Nezpochybnitelným faktem je, že volba do dozorčí rady zemědělského fondu se odehrála v době, kdy Soukup šel SPD mimořádně na ruku, šéf Tomio Okamura byl nejčastějším hostem politických debat vysílaných v TV Barrandov.

Celá záležitost tak vypadá hlavně jako úlitba části politické scény dříve relativně mocnému Soukupovi. Samotný podnikatel nicméně odmítá, že by s nominací Věkové měl cokoliv společného. „O dění ve Státním zemědělském intervenčním fondu nevím vůbec nic,“ tvrdí Soukup.

Role dozorčí rady SZIF

– Dozorčí rada je kontrolním orgánem Státního zemědělského intervenčního fondu.

– Kontroluje činnost a hospodaření fondu a jeho orgánů. Kontroluje naplňování poslání, dohlíží na hospodaření. Schvaluje účetní závěrku, vyjadřuje se k návrhu rozpočtu a k výroční zprávě.

Rada je pětičlenná. Předsedou je vždy poslanec (nyní komunista Pavel Kováčik), místopředsedou senátor (nyní Karel Kratochvíle za ČSSD). Řadovými členy jsou dva poslanci za ANO (Josef Kott, Monika Oborná) a také provozní ředitelka skupiny Médea Jitka Věková, kterou nominovala SPD.

– Předsedu dozorčí rady a 3 řadové členy volí a odvolává Poslanecká sněmovna, místopředsedu Senát.

Útok na „měkkýše“ Tomana

Proč na prosazení Věkové mohl mít mediální a reklamní boss zájem, lze usuzovat ze Soukupova chování.

Brzy po volbě se ukázalo, že resort zemědělství řízený ministrem za ČSSD Miroslavem Tomanem mu leží v žaludku více než kterýkoliv jiný. Asi půl roku poté, co Věková funkci v SZIF získala, zahájil Soukup z obrazovek TV Barrandov proti ministrovi frontální útok.

Z monitoringu médií lze zpětně vyčíst, jak majitel komerční televize v období od listopadu 2018 do ledna 2019 v hlavním vysílacím čase v pořadu Moje zprávy opakovaně Tomana napadá kvůli nejrůznějším aktivitám.

Jednou kvůli „pomatené“ vyhlášce, která určuje, co je a co není pivo, podruhé kvůli nápadu zakázat tisk letáků se slevovými akcemi. Tématem barrandovských zpráv se stal i uvažovaný zákaz cirkusů nebo plánovaná výstavba malé vodní elektrárny na Otavě Tomanovou rodinou.

Soukup nazývá ministra kolchozníkem, kralevicem navazujícím na svého otce – komunistického ministra, měkkýšem či mamlasem. Také od něj dostal jméno Miroslav „Zelí“ Toman.

Avšak jedno téma se televizními zprávami z té doby táhne jako červená nit: Soukupova naštvanost z toho, jakým způsobem zemědělský fond rozděluje reklamní peníze, které mají sloužit k marketingové podpoře českých potravin (pod značkou Klasa nebo Regionální potravina). Nebo jak neužitečně bylo v resortu utraceno přes 170 milionů korun na podporu větší konzumace sladkovodních ryb.

Reklamní miliarda pro dvě firmy

23. ledna 2019 to Soukup ve své televizi rozbalil naplno. Poukázal na to, že SZIF za tři roky utratil přes 400 milionů korun za reklamu pouze u jediné agentury, a to 1 Year & More Production, která má blízko k s Tomanem údajně spřízněné agentuře Dorland. A dalších téměř 600 milionů mělo jít přes reklamní agenturu McCann-Erickson Prague.

„A já bych tedy chtěl před uměním Státního zemědělského intervenčního fondu a schopnostmi ministra Tomana smeknout. Já jsem teď řekl jenom dvě firmy a jenom u dvou firem utratili více než miliardu korun za reklamu, která není vidět,“ napadl Soukup ve zprávách ministra za situace, kdy jeho blízká kolegyně Věková sedí v dozorčí radě SZIF. A také za situace, kdy Soukupova mediální agentura Médea je klíčovým českým obchodníkem s reklamou.

Soukup přes televizní obrazovku Tomana i varoval: „Až zase budete vyhlašovat výběrové řízení, dejte vědět i mateřským školkám, ale dejte jim vědět rychle, protože já se hodlám ve vašich kšeftech s tou reklamou trochu povrtat. A když už teď říkám, že se máte na co těšit, tak mně věřte,“ prohlásil.

Odkud informace o zmíněných „kšeftech“ čerpal, nelze zjistit. Že to mohlo být i od Věkové, je nabíledni. Členové dozorčí rady SZIF sice žádné rozhodovací pravomoci nemají, ale vidí do hospodaření fondu, kam směřují veřejné peníze.

Výpady rodinného charakteru

Kupodivu ale ono další slibované televizní „vrtání“ do reklamních výdajů nikdy nenastalo.

O týden později – 31. ledna – publikoval Deník N článek, který poukázal právě na zvláštní pozici Soukupovy ženy Jitky Věkové a hlavně na to, že ji do SZIF prosadili „okamurovci“. A od té doby je Soukup zticha. Do Tomana se už prakticky nikdy neobul, kritika ohledně potravinářské reklamy ustala zcela.

Podle některých zákulisních informací Soukupovi „domluvil“ prezident Miloš Zeman, jehož je ministr Toman dlouholetým poradcem. Pikantní na tom všem je, že současný ministr zemědělství je někdejším švagrem herečky Kateřiny Brožové, která v uvedené době byla Soukupovou životní partnerkou.

I tato evidentní předpojatost Soukupovi ale nebránila v tom, aby z televizní obrazovky zacílil i na ministrova bratra Zdeňka. „Shodou okolností tenhleten stejný chlap (Miroslav Toman) má bráchu, který podniká zase jenom takovou shodou náhod v oboru, kde jeho ministerský bratr rozděluje miliardy,“ pronesl Soukup na adresu exmanžela Brožové.

Nepochybně i tyto skutečnosti vedly k tomu, že ministr Toman je jedním z mála vládních a parlamentních politiků, kteří všechny Soukupovy politické debaty na TV Barrandov od počátku ignorují.

Když ale chtěla redakce po Tomanovi, aby se k Soukupovým aktivitám veřejně vyjádřil, vzkázal, že o to nemá zájem.

Až do roku 2022

Vše ale nyní vypadá tak, že Soukup si svou klíčovou spolupracovnici Jitku Věkovou prosadil do SZIF hlavně proto, aby věděl, co se uvnitř zemědělského fondu děje, aby Tomanovi viděl pod ruce.

Nemuselo ale jít jen o informace. Vysoce postavené zdroje z Ministerstva zemědělství totiž také tvrdí, že podnikatel Soukup sondoval možnost, zda by kontrakt na propagaci českých potravin nemohl získat sám. Důkazy chybějí, žádná oficiální nabídka podána nebyla.

„Žádná společnost ze skupiny Médea se v označeném období od poloviny roku 2018 neucházela ani nezískala žádnou zakázku na podporu kvalitních potravin značek Klasa, Regionální potravina a Bio,“ uvedla na dotaz mluvčí SZIF Lenka Rezková.

To samé tvrdí i Soukup. „O žádné zakázky na propagaci potravin se žádná z našich firem neucházela a neuchází,“ reagoval na dotaz redakce.

Jisté je, že jeho pobočnice Jitka Věková v dozorčí radě SZIF zůstává. Její čtyřletý mandát vyprší až 28. června 2022.

Sněmovna ji zvolila a jedině Sněmovna by ji mohla předčasně odvolat. Nic tomu zatím nenasvědčuje, ale také to nevypadá, že by se oslabenému Soukupovi ve zbylém čase podařilo změnit poměry v resortu zemědělství, jak o to usiloval.

Reklama

Doporučované