Hlavní obsah

Berlín jako „hlavní město osamění". CDU chce zřídit komisaře osamělosti

Foto: Wikipedia, K Magnus Ornhammar

Epidemie osamění se netýká jen Německa.

Reklama

Hlavní město Německa čelí epidemii samoty. Každá druhá německá domácnost sestává z jen jedné osoby. Křesťanští demokraté (CDU) proto po vzoru Velké Británie zvažují vznik nové funkce, takzvaného komisaře osamělosti. Samota má totiž na obyvatele německé metropole neblahé účinky.

Článek

Berlínská pobočka CDU přišla s návrhem zřízení nové pozice speciálního pracovníka, který by se lidem v krizových situacích spojených s osaměním věnoval. Mluvčí CDU, Maik Penn se domnívá, že boj proti osamění přesahuje stranickou politiku. „Doufám, že budeme schopni pro osamělé lidi napříč politickými stranami něco udělat. Je to problém, který se týká mladých i starých, chudých i bohatých. Může se to stát komukoliv,” sdělil německé Deutsche Welle. Upozornil také na řešení, se kterým přišla Velká Británie.

Tam již speciální komisař pro osamělost od minulého roku existuje. Vznik této pozice následoval průzkumu, který prokázal, že se až devět milionů Britů cítí osaměle. Podle Marka Robinsona, ředitele britské neziskové organizace Age UK je osamělost škodlivější, než 15 cigaret denně.

Situace se v Berlíně prozatím řeší pomocí speciálních telefonních linek, organizovaných skupin, které pořádají takzvané objímací večírky či spontánně vznikajících skupin na Facebooku. Pomáhají ale i jednotlivci. Podle berlínského deníku Tagesspiel se na podpoře osamělých obyvatel v roce 2018 podílelo na 1300 dobrovolníků. Informoval také, že každý rok v Berlíně zemře ve svém bytě nejméně 300 lidí bez povšimnutí.

Vládní průzkum z letošního května ukázal na stále rostoucí osamělost v německém hlavním městě. Mezi lety 2011 a 2017 počet Němců ve věku 45 až 84 let, kteří se čas od času cítí „velmi osamělí”, vzrostl o 15 %. Informoval také o mladistvých, které pocit osamění postihuje také. Každý čtvrtý teenager se alespoň občas cítí osamělý.

Berlínská CDU plánuje vynaložit 100 000 EUR na podporu projektů, které bojují s osamělostí. Než se tak stane, psychologové doporučují alespoň minimální mezilidskou komunikaci, například se sousedy, kolegy v práci či s pokladními v obchodech. Žádoucí jsou také skupinové aktivity v sousedství. V případě krajních pocitů doporučují vyhledat lékařskou pomoc.

Osamělá doba

Osamění není zdaleka jen evropským fenoménem. Obyvatelé Japonska využívají služeb kaváren se společnicemi, kde si japonští muži platí za rozhovor, obejmutí či falešné rande.Ty jsou ale populární už delší dobu. Nově roste i popularita kaváren, ve kterých si ženy platí za hovory s muži.

Podle průzkumu, který provedla ve Spojených státech firma Ipsos, je nejohroženější skupinou Generace Z, tedy mladí lidé narození na přelomu 90. let minulého století a nového tisíciletí. Podle studie, kterou zpracovala zdravotní pojišťovna Cigna, jsou naopak lidé starší 72 let ohroženi nejméně. Studie navrhuje i řešení, a to v zaměstnání. Práce v týmu může zajistit alespoň základní mezilidskou komunikaci. Osamělým lidem totiž chybí základní interakce jakými jsou konverzace, oční kontakt a fyzická blízkost jiným lidem.

Podle American Institutes of Health osamělost může způsobovat vysoký krevní tlak, srdeční onemocnění, obezitu, oslabení imunity, úzkosti, deprese, kognitivní úpadek, Alzheimerovu chorobu i smrt.

Často se jako viník osamění označují sociální sítě, streamování videí a hraní videoher. Studie společnosti Cigna ale uvádí, že mezi používáním sociálních sítí a pocity osamělosti není u konkrétních lidí přímá souvislost „pocit osamění se dá předvídat podle míry mezilidské komunikace, dobré fyzické a mentální kondice a životní rovnováhy".

Reklama

Související témata:

Doporučované