Hlavní obsah

Biblické příběhy jsme sami prožili. Soňa Červená o předvánočním koncertu i své pěvecké kariéře

„Nejraději vzpomínám třeba na Luciana Pavarottiho.” Soňa Červená spolupracovala s desítkami světových osobností.Video: Tereza Willoughby

 

Reklama

„Nikdy jsem nepřestala věřit,” říká Soňa Červená. Významná umělkyně s neobyčejným hlasem i osudem bude na vánočním koncertě organizovaným Národním divadlem recitovat pasáže z Bible.

Článek

„Slovo má stejnou hodnotu jako hudba, ani jedno se nesmí šidit. K tomu mě nabádal můj otec, Jiří Červený. Dbala jsem na to jak v operním zpěvu, tak v překladech. Mluvené slovo k hudbě i bez hudby je speciální obor, který mám ráda,” říká Soňa Červená, která tentokrát vystoupí v roli recitátorky. Svým osobitým hlasem přednese pasáže z Bible. „Vánoce jsou doba, kdy vnímám silný podtext biblických příběhů. Je to doba, kdy se zamyslím nad tím, co bylo.“

Cesta vpřed, nikdy zpátky

Operní pěvkyně a herečka začínala s Werichem a Voskovcem v Divotvorném hrnci, prvním muzikálu amerického typu na evropském kontinentě. Její první operní angažmá byla Janáčkova opera v Brně, poté Státní opera v Berlíně. V lednu 1962 prošla za dramatických okolností Berlínskou zdí do západní Evropy a stala se sólistkou operních domů ve Vídni, Miláně, Amsterdamu, Barceloně, Bruselu, Lisabonu nebo v San Franciscu, kde působila po 11 sezón.

„Potkala jsem tolik významných osobností a každý měl něco. Vůči režisérům jsem ale poslušná,” vypráví o své kariéře Soňa Červená. „Když mě někdo vede tak, že to má směr a smysl,“ dodává. Zasloužila se také o vzorovou interpretaci Janáčka v češtině a o přesné překlady notových edic. „Janáček v cizím jazyce nemá smysl, to v zahraničí pochopili,“ říká pěvkyně. „Jeho hudba je úzce spojená s češtinou. V cizím jazyce navíc chybí naše zvukomalebné R a Ř.“

Sedmdesát let na scéně

Po uzavření operní dráhy působila v činoherním divadle v Hamburku. S kreacemi režiséra Roberta Wilsona a s hudbou Toma Waitse a Lou Reeda hostovala po celém světě. Do Prahy se mohla vrátit po sametové revoluci. Nyní stále působí v Národním divadle v opeře Piková dáma a v dalších.

Dva samostatné vánoční koncerty s pěvkyní Simonou Houda-Šaturovou a Soňou Červenou ve Foru Karlín byly letos přidány ke dvěma tradičním adventním koncertům v Národním divadle. Část večera bude patřit českým vánočním koledám v mistrovské úpravě Luboše Fišera. „Myslím, že pásmo koled Luboše Fišera bude ve velkém prostoru Fora Karlín doopravdy svátečně vánoční,“ pozvala diváky Soňa Červená.

Celý rozhovor se Soňou Červenou sledujte ve videu výše.

Rozhovor je součástí pořadu Kultura Terezy Willoughby. V premiéře jej vysíláme každý pátek od 20 hodin na celoplošné Televizi Seznam.

Reklama

Související témata:

Doporučované