Hlavní obsah

Bionická ruka z Hvězdných válek. Chlapci k ní pomohla sbírka

Foto: Open Bionics

Kye Vincent s jedním z modelů bionické ruky, která byla také inspirována světem Hvězdných válek.

Reklama

Jedenáctiletý chlapec přišel kvůli meningitidě o všechny končetiny. Díky úspěšné crowdfundingové kampani mu teď každodenní život usnadní bionická „hrdinská ruka“. Protézu v barvách robota R2-D2 z Hvězdných válek vyrobila britská společnost, která se specializuje na výrobu bionických končetin pro děti.

Článek

Dnes jedenáctiletý Kye Vincent z Bedfordshiru přišel o své končetiny v osmi letech. Na vině byla meningitida. Infekce se v těle rozšířila za méně než 24 hodin, lékaři tak byli nuceni chlapci amputovat dolní končetiny, levou ruku a část té pravé. „Lékaři neměli šanci jeho končetiny zachránit. Kye řekl, že chce být bionický kluk, tak jsme se pustili do crowdfundingu,“ řekla britskému Courieru jeho matka Cheryl Vincentová.

Ruka je jedním z několika modelů, které vyrábí společnost Open Bionics sídlící v Bristolu. Ta pomocí 3D tiskárny vyrábí bionické končetiny přímo pro dětské pacienty. Děti si mohou vybrat mezi několika motivy z filmů od Disneyho nebo Marvelu. „Chtěli jsme ukázat, že lidé s odlišnostmi mohou být superhrdinové,“ řekla agentuře PA spoluzakladatelka společnosti Samantha Payneová.

Úspěch tohoto nápadu potvrzuje chlapcova matka. „Vidět Kyea znovu používat ruku bylo velmi emotivní. Byla jsem opravdu pyšná a moc šťastná. Už od dětství miluje Hvězdné války. To, co má na své protéze, tak ukazuje, do čeho je blázen,“ řekla Courieru Vincentová. „Na trhu je málo protéz dostupných pro děti, většina z nich je navíc ošklivá a nepraktická,“ vysvětlila pro agenturu PA Payneová.

Payneová potvrdila, že společnost jedná s NHS (britský systém bezplatné zdravotní péče) ohledně dostupnosti bionických končetin. V současné době totiž nákup protézy musí pacienti hradit z vlastní kapsy nebo uspořádat sbírku. „Čekáme na to, až NHS England změní své zastaralé pokyny, a umožní tak přístup k těmto protézám, které stojí stejně nebo méně než ty myoelektrické,“ řekla Payneová.

Protéza využívá takzvané EMG senzory, které detekují pohyby svalů. Končetina tak reaguje na svaly, které u běžné zdravé ruky mají na starost otevírání a zavírání dlaně. Bionická ruka má především tu výhodu, že na rozdíl od normální protézy, kterou dítě musí měnit i dvakrát ročně, roste spolu s uživatelem. Společnost končetiny poskytuje pacientům v Británii a ve Spojených státech.

Pozitivní ohlasy chodí i ze zámoří. Curt Wainwright z Wisconsinu na Twitteru sdílel video, kde jeho syn Jonathan používá bionickou ruku s motivem superhrdiny Iron Mana. „Normální protéza je více kosmetickou záležitostí. Chtěl jsem, aby ta ruka byla především užitečná,“ řekl agentuře PA Wainwright.

Právě licence známých filmů může podle spoluzakladatele Open Bionics Joela Gibbarda pomáhat dětem překonat strach z odlišnosti. „Jsme opravdu vděční Lucasfilmu (filmový producent patřící společnosti Disney), že nám dovolil se inspirovat svými úžasnými postavami ze světa Hvězdných válek, což nám pomohlo povzbudit děti s těmito problémy,“ řekl Gibbard. „Ty potisky ukazují, že vaše jedinečnost je vaše superschopnost a že nemusíte skrývat svoji odlišnou končetinu. Naopak se jí můžete pochlubit,“ dodává.

Reklama

Doporučované