Hlavní obsah

Bitcoin jako požírač energie. Ale co když je to naopak?

Alex Pilař
Bývalý manažer DHL, odborník na kryptoměny
Foto: Wit Olszewski, Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

Manažer píše o okolnosti, která se v souvislosti s nejznámější kryptoměnou sice zmiňuje, ale v opačném gardu. Bitcoin může pomoci i s lepším využitím alternativní energie.

Článek

Všichni mluví o ceně. My budeme mluvit o energii.

Bitcoin totiž spotřebuje spoustu energie. Určitě jste to už slyšeli a je to pravda.

Co jste ale možná neslyšeli, je, že bitcoin přináší na energetický trh příležitosti, které tu nikdy nebyly. Může využít odpadní, uvázlou a nadbytečnou energii, stabilizovat provoz obnovitelných zdrojů a zlepšit využití kapacit, které se zapínají jen tehdy, když je zle. Přesně tak. To všechno je možné. Jo, a také umí uložit energii jako informaci. Cool? Jdeme na to.

Jachting a plyn

Začněme tím, co má společného pálení zemního plynu a jachting.

Všichni známe obrázky z ropných polí osvětlených ohnivými sloupci. Jsou vidět i z vesmíru. Víte, proč producenti ropy pálí zemní plyn jak šílenci, místo aby jej prodali? Odpověď je jednoduchá. Zachycení a transport plynu je mnohdy neekonomické. Tak se to prostě spálí. Je to nejbezpečnější a nejlevnější pro těžaře a naprosto negativní pro všechny včetně planety. Odpadní plyn jako vedlejší produkt těžby ropy je uvázlá, nepoužitelná energie, generující jen náklady a spaliny.

Tedy byla to nepoužitelná energie, dokud firma Crusoe nezačala dodávat mobilní kontejnery obsahující turbínu, generátor a datové centrum. Tato sestava umí ukončit bezúčelné a neekologické pálení plynu a vysvobozenou energií zásobovat těžbu bitcoinů, financující celou hru. Marty Bent z firmy GAM odhaduje, že jedna instalace za jeden měsíc spotřebuje a zaplatí plyn asi za $475k. Plyn, který by jinak přišel nazmar. Ročně se na světě bez užitku spálí asi 150 miliard m3 plynu, což by Česku stačilo skoro na 20 let.

Světová banka má iniciativu na ukončení pálení odpadního plynu do roku 2030, navzdory tomu se v roce 2019 spálilo zase o 3 % víc. Proč? Producenti ropy mají skvělou lobby a minimální ekonomickou motivaci. To se teď ale změní. Těžba bitcoinů nabízí cestu, jak monetizovat nepřenositelnou energii, ať je, kde je. Nic takového dosud nebylo možné a profit je skvělá motivace.

Všichni asi vědí, že se elektrický proud občas prodává za negativní cenu. Distribuční síť není schopna přenést energii tam, kde je potřeba, a neumí ji uložit. Zvláště víkendy, když je jasno a fouká jako o život, tedy skvělé počasí pro jachtaře, jsou smutným časem pro větrné a solární elektrárny. Jsou buď odstaveny, nebo elektřinu nabízí za zápornou, dotovanou cenu.

Jak to spolu souvisí? Jednoduše. Problém je v obou případech stejný. Energie uvázlá na nepřístupných místech nebo vyrobená v nevhodném čase. Vysoce mobilní a konstantní spotřeba těžby bitcoinu je příležitost, nejen jak monetizovat uvázlou a nedostupnou energii, ale i jak nahradit chybějící odběr při výrobě elektřiny z obnovitelných zdrojů.

Nikdy v historii energetického trhu neexistoval globální hráč s tak brutální ekonomickou motivací objevovat a spotřebovávat odpadní, uvázlou a nadbytečnou energii kdekoliv a kdykoliv na světě a přitom mít naprosto neobvyklou toleranci k výpadkům. Těžbu totiž můžete přerušit kdykoliv a bez následků.

Je to nový fenomén, který ve světě energetiky spustí vlnu inovací.

Baterie I

Znáte Dlouhé Stráně? Skvělý projekt, budovali jsme je 18 let, další se už nikdy nepostaví. Co dělají? Něco velice podobného. Jen přebytečná elektřina se používá k přečerpávání vody do horní nádrže. V našem případě, díky inteligentní integraci energetické a monetární sítě můžeme ukládat energii jako informaci reprezentující ekonomickou hodnotu a přeměnit zpět, když a kde je potřeba.

Příkladem jsou čínské vodní elektrárny v období dešťů, na jejichž obrovské přebytky nepřenositelné energie se slétají těžaři jako supi každý rok. I díky tomu se už dnes podíl obnovitelné energie při těžbě bitcoinu odhaduje přes 40 %. EU má cíl 20 % pro rok 2020 a kdyby byl bitcoin země, byl by na špici, hned za Švédskem.

Baterie II

Vlády mnoha zemí si platí záložní kapacity na výrobu elektřiny, které jsou aktivovány pouze v době špiček. Například Polsko zaplatí letos 32 miliard korun za zdroje, které prakticky nepoužije.

Už víme, že těžba se může vypnout a zapnout kdykoli a odehrávat kdekoli. Umístěme ji tedy do míst, kde nastává nedostatek energie nejčastěji a nejakutněji. A pozor: ve špičce místo abychom zapínali rezervní kapacity pouze vypneme těžbu. Otočíme problém na hlavu, z datového centra uděláme baterii. Kompenzovat těžaře v době špiček bude řádově levnější než držet záložní elektrárny používané pár dní v roce. Již dnes s touto vizí zápolí americký start-up Layer1, který nefinancuje nikdo jiný než Peter Thiel.

Vnímáte, jak překvapivě rezonují vize budoucí energetické sítě založené na čistých, obnovitelných zdrojích a globální monetární sítě umožňující ukládat energii jako informaci? Jejich synergie umožní vysvobozovat energii uvázlou v čase či prostoru.

Ještě maličkost - teze, že bitcoin ničí energii, je mýtus. Ze základní školy víme, že energii nelze zničit, pouze transformovat. Bitcoin energii transformuje do informace reprezentující ekonomickou hodnotu. Energie se může přelévat z wattů do bitcoinů a zase zpátky. To jsme nikdy neuměli.

Zpět k jachtingu

I když těžba bitcoinů otevírá příležitosti, které v energetice neexistovaly, a stane se jedním z chybějících kousků skládanky, nemá důvod se za spotřebovanou energii omlouvat. Nabízí totiž lidem něco, co nelze koupit: finanční suverenitu a ochranu proti dlouhodobé inflaci, jakou nikdy neměli.

Vize o decentralizované, na vládách nezávislé monetární síti, přístupné všem bez rozdílu, kde nikdo nemůže konfiskovat, cenzurovat či devalvovat váš majetek, za to prostě stojí a elektřina použitá k jejímu provozu byla, je a zůstává účelně využitá. Jak to víme? Trh tuto otázku zodpovídá každou hodinu a každý den již dvanáct let.

Růst produkce energie byl vždy v historii lidstva známkou pozitivního rozvoje společnosti a velice úzce koreluje s kvalitou života, který žijeme. Snaha omezovat produkci a spotřebu energie je vedena pochopitelným úsilím chránit naši planetu, nicméně moralizování o tom, k čemu ji využít, výsledky nepřináší. Jak dlouho již víme, že domácí přístroje ve stand by spolknou za rok jen v US výkon 50 velkých elektráren, a jak dlouho už koukáme na ty hořící sloupy?

Překvapivě se ukazuje, že masivní objem energie spotřebované pro těžbu bitcoinu je příležitostí k akceleraci přechodu k čistým a obnovitelným zdrojům, a to na ekonomickém základě a motivaci.

Stejně tak je zřejmé, že se těžba soustředí na obnovitelné a uvázlé zdroje energie v místech a časech, kdy nejsou k užitku nikomu jinému. Ne proto, že jsou těžaři hodní kluci, ale protože jsou ekonomicky motivováni a jedinečný profil spotřeby s mobilním odběrem to umožňuje.

Mnoho otázek čeká na odpovědi, ale vidíte, jak ta řešení vystupují z mlhy?

Nebylo by skvělé, jednou v budoucnosti, se dívat na spotřebu energie se stejným pocitem míru, jako když dnes pozorujete plachetnice, kterým nikdo nevyčítá, že zbůhdarma plýtvají kinetickou energií větru ke své plavbě? Jistě ano, ale stát se civilizací Typu I ve škále ruského astrofyzika Nikolaje Kardashe nebude jen tak. Je to civilizace využívající veškerou energii na planetě a dostupnou z nejbližší hvězdy. Carl Sagan odhadl, že jsme urazili 70% této cesty. Ta těžší část je před námi, ale dobrá zpráva je, že monetární síť pro takový svět již máme a na té cestě nám může pomoci.

Pokud je Vám blízká vize finanční svobody, záleží Vám na kvalitě prostředí, ve kterém budete žít a hledáte inspiraci pro Váš další projekt či startup, přemýšlejte o tom.

Reklama

Doporučované