Hlavní obsah

Britové chtějí stavět vlastní Dlouhé stráně. Ale schovají je pod zem

Foto: PxHere.com

Vodní elektrárny by mohly vést pod skotskými, ale i jinými kopci ve Spojeném království. Ilustrační fotografie.

Reklama

Díky vodním elektrárnám umístěným pod zemským povrchem by měla Británie možnost více využívat obnovitelnou energii. Tento systém má menší dopad na životní prostředí, protože půdu nad kopcem lze znovu využít.

Článek

Vodní elektrárny jsou jednou z nejstarších forem výroby energie. Tým britských inženýrů nyní k ukládání elektřiny využil mírnější svahy a hory, než aby sázel na výrobu elektřiny pomocí běžných přehrad.

Podzemí stovky kopců ve Velké Británii by se tak mohla proměnit v „baterie“ pro ukládání energie vyrobené obnovitelnými zdroj, uvedl server The Guardian.

Výstavba elektráren o výkonu zhruba 10 MW by mohla začít v nepoužívaných dolech a lomech. Tento způsob by údajně méně poškozoval životní prostředí, protože by bylo možné elektrárny umístit do svahů v blízkosti větrných a solárních elektráren a navíc by nekazily milovníkům divočiny výhledy.

Lidé pak mohou dál využívat povrch kopce, pod nímž se elektrárna bude nacházet, k obnově travnatých porostů a pěstování stromů. Potrubí i nádrže mohou zůstat pod zemí po dobu 60 let.

Velká Británie by tak mohla mít stovky vodních elektráren, jejichž výstavba by byla rychlejší a levnější než u tradičních vodních elektráren. Projekty by napodobovaly běžné vodní elektrárny, kdy se potenciální energie vody přeměňuje na elektrickou energii.

Za novou podobou vodních elektráren stojí společnost RheEnergise. Ta popsala, že elektrárna načerpá vodu do 200metrového kopce, kde ji bude držet v podzemní nádrži o objemu větším než jeden olympijský bazén. Poté by byla voda opět vypuštěná z kopce přes turbíny – podobně v Česku funguje elektrárna Dlouhé stráně.

Firma RheEnergise o svém projektu tvrdí, že by teoreticky mohl vyrobit sedm gigawatthodin energie a země by díky nim mohla využívat více obnovitelné zdroje. „Nabízíme nové a levnější řešení s nulovými emisemi pro splnění požadavků na skladování energie doma i ve světě,“ uvedl generální ředitel firmy RheEnergise Stephen Crosher.

Podle Croshera bude výstavba rychlejší než u tradičních elektráren. Mohly by být vybudovány za jeden až dva roky oproti běžným pěti až deseti. Firma momentálně shání finance a ředitel doufá, že k první realizaci projektu dojde do roku 2023.

V budoucnu bude nejen ve Velké Británii, ale i na celém světě potřeba skladovat větší množství energie. Společnost Aurora Energy Research předpovídá, že do roku 2030 požadavek na skladování vzroste na 13 GW z nynějších 8,3 GW. Podle odhadů Bloomberg New Energy Finance by měl tento trh do roku 2040 stokrát narůst. Jeho hodnota pak vyšplhá na 620 miliard dolarů.

Reklama

Doporučované