Hlavní obsah

Bitcoin prolomil další hranici, 50 tisíc dolarů má na dohled

Foto: Pexels.com

Nejznámější kryptoměna světa v pondělí zaznamenala nejvýraznější růst za poslední tři roky.

Reklama

Cena bitcoinu dál prudce narůstá. Pomáhá mu k tomu hlavně Tesla a osobnost Elona Muska. Nejznámější kryptoměna překonala další rekord v růstu a vyšplhala nad 48 000 dolarů.

Článek

Bitcoin dál raketově roste. Obzvlášť v posledních dnech, kdy dosáhl nových rekordů.

Nejznámější kryptoměna světa v pondělí zaznamenala nejvýraznější růst za poslední tři roky. V úterý ráno cena jedné mince vyšplhala až na 48 226 dolarů (1,03 milionu korun). K jejímu růstu přispívá především pozornost, kterou mu věnovala americká automobilka Tesla s jejím majitelem Elonem Muskem.

V pondělí Tesla oznámila, že nakoupila bitcoiny za 1,5 miliardy dolarů (31,9 miliardy korun). Chystá se dokonce přijímat bitcoiny jako úhradu za své elektromobily. „Je to další vlaštovka k širšímu přijímání bitcoinu. Samo o sobě to není nic přelomového, spíš jde o propojení dvou trendů Tesly a bitcoinu,“ říká hlavní ekonom investiční skupiny Natland Petr Bartoň.

Že je to příznivá zpráva pro širší akceptaci kryptoměny, říká i hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš: „Tesla je velký hráč a také první automobilka, která tuto možnost dává. Současně je to i osobou Elona Muska.“

Po tomto oznámení se investoři domnívají, že se z kryptoměny může stát běžné platidlo, čehož by mohly využívat firmy.

Podle Bureše se ale zatím špatně odhaduje, zda se bitcoin opravdu takto uplatní. „Pro řadu lidí je to velmi zajímavá investiční příležitost k obchodování s tímto instrumentem, protože je u něho extrémně vysoká volatilita. Což je na druhou stranu odrazující pro běžného spotřebitele,“ myslí si Bureš.

Pro běžné lidi jsou pohyby bitcoinu poměrně nepraktické. Jeho cena se sice v posledních týdnech zvyšuje, na začátku minulého roku ale na hodnotě ztrácel. „Začátkem pandemie byl bitcoin schopný ztratit 30 procent, pak je opět nabral. To jsou pohyby vůči americkému dolaru. Vůči české koruně byly ještě daleko extrémnější,“ popisuje Bureš.

Bitcoin jen od začátku roku zpevnil o více než 60 procent, za loňský rok se jeho cena zvýšila asi o 300 procent.

Koupit auto za bitcoiny?

Jak by vypadala úhrada elektromobilů pomocí bitcoinu v praxi? Tesla stanoví cenu v amerických dolarech a do bitcoinu pak bude přepočtena. „Což je logické, protože má náklady v dolarech – neplatí ani nemůže platit své zaměstnance v bitcoinech,“ dodává Bureš.

V blízké budoucnosti by mohl bitcoin dále nabírat na síle, závisí to však na situaci. „Pokud bude dále živen podobnými zprávami, bude se mu dařit. Kdyby například vedle Muska přišel Jeff Bezos s tím, že by Amazon přijímal bitcoin, zamávalo by to s ním ještě víc,“ předpokládá Bartoň.

Zatěžkávací zkouškou by pro kryptoměnu mohly být růsty úrokových sazeb ve Spojených státech. „Očekávám, že do dvou až tří let tam tento pohyb nastane. Bitcoin teď profituje z toho, že většina světových bank má úroky nastavené na nule. Proto se může ještě nějakou dobu dařit,“ říká Bureš.

Bartoň uvedl, že by s růst cen mohly ovlivnit centrální banky v Evropě, USA a Číně, ale zatím k tomu nemají motivaci. „Na ceně by se případná reakce jedné z těchto tří projevila tak, že by zkorigovala růsty,“ uvedl Bartoň.

Podle agentury Reuters cenový růst bitcoinu zesilují i drobní investoři, kteří se chtějí svézt na jeho růstových vlnách.

Výrazně se také zvýšily investice do kryptoměnových fondů. Jen za minulý týden dosáhly 245 milionů dolarů, přičemž 80 procent této částky šlo do nákupu digitální měny ethereum, uvádějí data společnosti CoinShares.

Celkový příliv peněz do tohoto segmentu od začátku roku dosáhl už 2,4 miliardy dolarů, objem kryptoaktiv ve správě vystoupil rovněž na rekordních 37,6 miliardy dolarů. Za loňský rok celkový příliv peněz do tohoto segmentu činil 6,7 miliardy dolarů.

Akcie firem, které poskytují obchodní platformy pro bitcion a technologii k takzvané těžbě kryptoměny, vykazují také silný růst, hlavně v Číně, Jižní Koreji a v Austrálii.

Reklama

Doporučované