Hlavní obsah

Boeing kvůli softwaru už vyšetřuje i FBI a americké ministerstvo spravedlnosti

Do vyšetřování Boeingu se zapojila už i americká prokuratura a FBI.Video: Filip Kalčák, AP

 

Reklama

Letecké úřady dál vyšetřují, zda je nejnovější verze oblíbeného letadla bezpečná. Problémy dělá zřejmě software, který si firma Boeing sama certifikovala.

Článek

Prokurátoři amerického ministerstva spravedlnosti ve spojení s FBI předvolali několik lidí v souvislosti s vyšetřováním nehody Boeingu 737 MAX. Informaci přinesla televize CNN.

Není zatím jasné, které konkrétní zákony mohly být porušeny. Případu se ale kromě tradičního postupu, kdy podobné situace řeší letecké úřady, chopil washingtonský vyšetřovací úřad ministerstva spravedlnosti a Federální úřad pro vyšetřování (FBI).

Vyšetřovatelé ale mimo jiné věnují pozornost i procesu, jímž firma Boeing zajišťovala bezpečnostní osvědčení pro své letouny, a datům, která v této souvislosti předložila federálnímu leteckému úřadu.

Bezpečnost letounu 737 Max začala být zpochybňována poté, co dva tyto stroje havarovaly v rozmezí pouhých pěti měsíců. Obě nehody – v říjnu 2018 i ta z minulého týdne – si vyžádaly smrt všech cestujících na palubě, celkem 346 osob.

Společnost Boeing čelí podezření, že za obě tragické havárie mohou vadná čidla a chyba softwaru. Vyšetřovatelé se rovněž soustřeďují na to, zda byli piloti k ovládání nového typu letounu dostatečně vycvičeni.

Letadla proto byla na dobu neurčitou celosvětově stažena z letecké dopravy. Firma Boeing tyto stroje i nadále vyrábí, oznámila ale, že dodávání pro letecké společnosti pozastavila, dokud nebude jasné, jaká byla příčina nehod.

Boeing 737 MAX je nejdůležitějším produktem společnosti a firmy zajišťující leteckou dopravu mají objednáno více než 5000 těchto strojů. Žádný z již 371 doručených strojů ale nebude moci vzlétnout, dokud letecké úřady nepotvrdí, že jsou skutečně bezpečné.

Reklama

Doporučované