Hlavní obsah

Bohatství 500 nejbohatších lidí světa letos vzrostlo o 25 procent

Foto: ČTK

Jeff Bezos, nejbohatší muž planety.

Reklama

Nejbohatší lidé na světě zažili v roce 2019 dobrý rok. Své bohatství navýšili o celých 25 procent. Podle nové analýzy Bloombergu Billionaires Index zvýšilo 500 nejbohatších lidí na planetě v minulém roce své bohatství o 1,2 bilionu dolarů, čímž se jejich čisté kolektivní jmění ustálilo na částce 5,9 bilionu dolarů.

Článek

Čím bohatší byli na začátku roku, tím bohatší jsou dnes. 172 amerických miliardářů v žebříčku Bloomberg Billionaires Index své jmění navýšilo o 500 miliard dolarů.

Největší zisky za rok 2019 patří Francouzovi Bernardu Arnaultovi, který své jmění navýšil o 36,5 miliardy dolarů a tím se stal třetím nejbohatším člověkem na světě. Arnault je třetím členem klubu bohatých s majetkem přes 100 miliard USD spolu se dvěma Američany – zakladatelem internetového obchodu Amazon Jeffem Bezosem a spoluzakladatelem společnosti Microsoft Billem Gatesem, uvedla agentura Bloomberg.

Nejbohatším člověkem na světě zůstává Bezos s celkovým čistým kapitálem 116 miliard dolarů. A to i za rok, kdy ho rozvod s bývalou manželkou MacKenzie Bezosovou stál kolem 8 miliard dolarů. Ta je v žebříčku Bloomberg na 25. pozici s 37,5 miliardy dolarů. Nejlépe se dařilo společnostem Facebook a Microsoft. Majetek Marka Zuckerberga z Facebooku vzrostl o 27,3 miliardy dolarů a spoluzakladatele společnosti Microsoft Bill Gates vzrostl o 22,7 miliardy.

Podle studie vědce Gabriela Zucmana ze začátku tohoto roku 400 nejbohatších lidí – jen 0,00025 procenta populace – nashromáždilo v USA větší majetek než spodních 60 % americké populace, tj. asi 150 milionů lidí. Podíl bohatství v držení této skupiny mezitím klesl z 5,7 procenta v roce 1987 na 2,1 procenta v roce 2014.

Od počátku 80. let 400 nejbohatších Američanů podle studie navíc ztrojnásobilo své bohatství.

Podobná situace panuje i v jiných zemích. Šest nejbohatších Britů podle výzkumu společnosti Equality Trust ovládá stejně bohatství jako nejchudších 13 milionů lidí. Přesněji vyjádřeno: šestice magnátů má společné jmění 39,4 miliardy liber, což je zhruba stejné jako aktiva 13,2 milionu Britů. Čtyři miliony z nich jsou údajně pod hranicí chudoby.

Narůstá i počet čínských miliardářů. Zvýšil se na 54, Čína je v počtu miliardářů již druhá za USA. Za poslední rok se zvýšil i majetek nejbohatších čínských podnikatelů, a to navzdory obchodní válce Pekingu a Washingtonu i zpomalení hospodářského růstu. Průměrná hodnota majetku Číňanů, kteří překonali nastavenou hranici žebříčku dvě miliardy jüanů (asi 6,6 miliardy Kč), za rok narostla o čtyři procenta a činí 1,4 miliardy dolarů (42,2 miliardy Kč).

Laťku zmiňovaných dvou miliard jüanů letos přesáhlo 1819 Číňanů, o 74 méně než loni. Nejvíce si polepšil Che Siang-ťien, zakladatel největšího čínského vývozce klimatizačních zařízení, Jeho bohatství narostlo o 79 % na 23,3 miliardy dolarů. Před dvaceti lety neměla Čína ani jednoho dolarového miliardáře, nyní jich má 621, z nichž 32 disponuje majetkem přesahujícím deset miliard dolarů. Vyplývá to z průzkumu, který na základě údajů z 15. srpna sestavila společnost Hurun.

„Malá hrstka miliardářů by neměla mít možnost nahromadit více peněz, než kolik mohou utratit za 10 životů, zatímco miliony Američanů žijí v chudobě a umírají, protože si nemohou dovolit zdravotní péči,“ napsal v září na Twitter kandidát na amerického prezidenta Bernie Sanders. Sanders patří mezi kandidáty, kteří nejčastěji kritizují ekonomický a politický systém, jenž umožňuje nárůst nerovnosti příjmů.

Pokud by se stal prezidentem, rád by uvalil dvouprocentní daň na příjmy vyšší než 50 milionů dolarů. Sanders v rozhovoru s Los Angeles Times uvedl, že „navzdory nízké míře nezaměstnanosti v USA mzdy po desetiletí do značné míry stagnují, takže mnoho Američanů zažívá potíže a musí vyvinout velké úsilí, aby se svou situací něco udělali”.

Reklama

Doporučované