Hlavní obsah

Bohumín má za 17 milionů opraveno pět městských domů

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Bohumín na Karvinsku dokončil opravu pěti cihlových městských domů ze 60. let v centru města za 17 milionů korun. Hromadné opravy město provádí už několik let a v příštím roce v nich chce pokračovat.

Článek

„Do oprav nám zasáhla protikoronavirová opatření. Stavební firmy zaměstnávají zahraniční dělníky a někteří se kvůli uzavření hranic do Česka nedostali, a tak se začátek zateplování u některých domů zpozdil. I přes tyto úvodní komplikace už ale většina z nich novou fasádu má a dokonce i v předstihu,“ uvedl místostarosta Igor Bruzl (ČSSD). Podle něj se práce dokončují u dvou objektů, kde má zhotovitelská firma skluz a město tak bude chtít uplatnit penále.

Téměř půlroční opravy se dotkly nájemníků v 80 bytech. Kromě zateplení a nových fasád, byla na domech opravena i většina střech. Rekonstruovány byly rovněž vstupy do domů. Stavbaři pod dohledem ornitologů ponechali v zateplených fasádách domů také otvory tak, aby o svá hnízdiště nepřišli rorýsi a kavky.

„V příštím roce chce město pokračovat v regeneraci dalších cihlových domů. V rozpočtu na ně zatím počítá s částkou 33 milionů korun. Dočkat by se tentokrát měl celý vnitroblok v ulicích Husova a Vrchlického za zdejší radnicí. Kromě něj by se měl proměnit i vzhled domu v Žižkově ulici vedle zdejší základní školy,“ uvedla mluvčí radnice Lucie Balcarová.

Město znovu počítá s komplexní rekonstrukcí, tedy zateplením fasád, novými střechami, balkony i opravou vstupních prostor. V dalších letech má v plánu opravu domů v Mládežnické ulici ve Skřečoni.

Reklama

Doporučované