Hlavní obsah

Boj o Ledeckou končí, dál bude reprezentovat Česko. Svaz se dohodl s manažery na podmínkách smlouvy

Ester Ledecká se dohodla s lyžařským svazem na nové smlouvě.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Dvojnásobná olympijská vítězka Ester Ledecká bude dál závodit za Česko. Lyžařský svaz a manažeři Ledecké se dohodli na podmínkách reprezentační smlouvy. Ta má být uzavřena na celý olympijský cyklus, ale zbývá ji ještě oficiálně potvrdit podpisy.

Článek

Lyžařský svaz a manažeři Ester Ledecké ze Sport Investu se dohodli na reprezentační smlouvě, o jejíž podobě sváděli od začátku září boj. Nyní už zbývá jen dohodu stvrdit podpisy. Předseda úseku alpských disciplín Ladislav Forejtek uvedl, že dvojnásobná olympijská vítězka dostala více volnosti při výběru komerčních partnerů a svazu dohoda přinese finanční prostředky, které bude moci využít na přípravu dalších závodníků.

Dohodu potvrdil i šéf Sport Investu David Trávníček: „Jednání byla velmi složitá, ale jsme rádi, že se to povedlo a my pro Ester dosáhli volnosti při výběru komerčních partnerů, o což nám od začátku šlo. Detailní podmínky však nebudeme jakkoliv konkretizovat,“ říká Trávníček s tím, že návrh Svazu lyžařů o zvýšení příspěvku o 800 tisíc korun na sezonu odmítli. „Ester nikdy nežádala o jakékoliv zvýhodnění, peníze dostává a dostávala podle kritérií, která jsou naprosto stejná pro všechny reprezentanty. Ester bez výhrad respektuje veškeré odměňování reprezentantů, ale kvůli tomu, že si díky výsledkům zajistí nejvíc peněz, brzdit rozhodně nebude. Opakuji, že nepotřebuje navyšovat peníze ze státního rozpočtu. Chce jen mít právo rozhodovat o tom, s kým a za jakých podmínek bude spolupracovat.“

Přáním Ledecké je, aby se částka věnovala na přípravu mládeže. „Když mi bylo patnáct let, viděla jsem, že není v moci žádného klubu či Svazu lyžařů ČR zajistit mi dokonalou sportovní přípravu, natož zaplatit profesionální tým. Vypracovala jsem si pečlivý plán toho, čeho chci ve sportu dosáhnout. Věděla jsem naprosto přesně, co a proč dělám. V osmnácti letech jsem řekla rodičům, že buď budu tak dobrá, že si na sebe a svoje sportovní aktivity vydělám, nebo se budu věnovat něčemu jinému a skončím. Hanba by mě fackovala, kdybych neměla výsledky a visela rodičům či státu na krku,“ tvrdí závodnice. „Dlouho to fungovalo tak, že všechny peníze, které jsem na závodech vydělala, byly investovány pouze do mé přípravy. Všimli si mě sponzoři, kteří se ztotožnili s mým příběhem, fandili mi a věřili, že udělají úspěšný obchod, když svoji značku spojí se jménem Ester Ledecká. Od svazu jsem vždycky chtěla jenom to, aby mi neházel klacky pod nohy. Kdybych neměla výsledky, neměla bych sponzory, nebyla bych v reprezentaci. Takhle jednoduché to je,“ uvedla Ledecká.

Podívejte se, jak se Ester Ledecká dostala v rakouském Altenmarktu mezi legendy lyžování

Ester Ledecká.Video: Sport.cz/Jarmila Bastlová

Podle Forejtka došlo k dohodě na celý olympijský cyklus, tedy do ZOH 2022 v Pekingu. Mělo by se tím zabránit, aby se podobné spory v nejbližších letech opakovaly. „Myslím, že jsme se dohodli velmi výhodně jak pro Ester, tak pro náš úsek,“ řekl.

Zlatá „obojživelnice” se momentálně připravuje v zahraničí, takže nemůže připojit svůj podpis pod smlouvu. A ač stále chybí podpisy, vše nasvědčuje tomu, že vleklé spory, které se vyhrotily na začátku září, skončily. Svaz v létě hrozil, že pokud Ledecká smlouvu nepodepíše do konce srpna, zastaví jí veškeré financování přípravy a vyzve k tomu i Duklu a Český olympijský výbor.

Agentura Sport Invest, jež Ledeckou zastupuje, označila praktiky svazu za vyděračské a požadovala změnit část ve smlouvě, která Ledecké omezovala reklamu na sportovní výbavě. Problém s podpisem smlouvy se brzy změnil v boj. Agentura na začátku září obvinila vedení svazu ze lhaní a překrucování faktů. Do sporu se vložil i Janek Ledecký. Otec závodnice si nebral servítky, když naznačil, že Ester může závodit i za jinou zemi, a šéfa Svazu lyžařů Lukáše Sobotku vyzval k rezignaci.

Video: Janek Ledecký se ostře pustil do Svazu lyžařů

Janek Ledecký.Video: Lucie Hrdličková, Seznam Zprávy

Poslední jednání z 6. září, o kterém byly média a veřejnost informovány, skončilo patem a obě strany se dohodly, že až do vyřešení celé záležitosti další informace poskytovat nebudou. Podle Forejtka v jednu chvíli dokonce od jednání zcela odstoupily: „Hrozilo vnitřní zbrocení našeho úseku,” vysvětluje. „Dva týdny jsme byli ve slepé uličce, nakonec jsem se spojil přímo s Ledeckými, Jankem a Zuzanou.“

I přes ostrá vyjádření Ledeckého, který se netajil tím, že svazové funkcionáře nemá a nikdy neměl v oblibě, proběhla podle Forejtka jednání v poklidu: „Známe se odmalička. Napsal jsem mu SMS, že bychom se měli sejít. Dvakrát jsme se potkali a domluvili. Docházelo ke zbytečným nedorozuměním. Jak se jedná přes prostředníky, je to složité a zbytečně se to hrotilo.“

Samotná Ledecká do kauzy po celou dobu výrazněji nezasáhla a věnovala se přípravě. Přes léto mladá sportovní hvězda trénovala v Řecku, na začátku září zase absolvovala sjezdařský kemp v Chile po boku takových hvězd, jako je Lindsey Vonnová. Jednání o reprezentační smlouvě pro Ledeckou se táhla několik měsíců. „Ani na chvíli jsem ale nepochybovala, že by to nemělo dopadnout dobře. Já ze všeho nejradši jezdím z kopce dolů, proto jsem ráda, že za mě Sport Invest už několik let řeší všechny tyhle záležitosti. Vím, že jsem v dobrých rukách, takže mě tyhle spory v přípravě nijak neovlivnily. Na začátku mi bylo řečeno, že se o to nemusím starat, že to dobře dopadne. A přesně to se stalo,“ uvedla Ledecká.

První lyžařskou štací v nové sezoně bude pro Ester Lake Louise na přelomu listopadu a prosince, následně má v plánu Svatého Mořice. Závod ve Val-d'Isére kvůli soutěžím na snowboardu vynechá. Další program, včetně kolidujících mistrovství světa, bude tým Ledecké ladit až podle výsledků.

Reklama

Související témata:

Doporučované