Hlavní obsah

Boj s dezinformacemi. Po výbušném rozhovoru oznámil Harry další angažmá

Foto: Profimedia.cz

Princ Harry, vévoda ze Sussexu.

Reklama

Poté, co se svět v úterý dozvěděl o novém zaměstnání vévody ze Sussexu, přichází zpráva o další práci. Princ bude v jednom z nejvýznamnějších think tanků bojovat s dezinformacemi.

Článek

Princ Harry se nově stane v americkém Aspen Institutu jedním z patnácti komisařů, kteří povedou šestiměsíční studii. Ta se bude zabývat stavem amerických dezinformací a misinformací. Informují o tom americká a britská média. Princ Harry to rovněž ve středu večer podle serveru Evening Observer potvrdil.

„Jak jsem již řekl, dnešní digitální svět nás zavalil lavinou misinformací, ovlivňuje to naše schopnosti. Jak jednotlivců, tak společností. Nedokážeme jasně myslet a opravdu porozumět světu, ve kterém žijeme,“ uvedl Harry v prohlášení. Dále uvedl, že tento fenomén považuje za humanitární problém, který vyžaduje komplexní přístup. „Těším se, až se připojím k této nové komisi Aspen Institute,“ dodal.

Podle serveru Evening Standard má být princ, který žije se svou těhotnou ženou a synem Archiem u Los Angeles, „filantropickým lídrem komise“.

„Tato informační krize podrývá důvěru v demokratické instituce a zasahuje přímo do základů společnosti,“ uvedl Chris Krebs, bývalý ředitel americké agentury pro kyberbezpečnost a infrastrukturu, který je současně jedním ze tří předsedů nové komise Aspen Institutu.

Právě informační krizi chce podle serveru CNN Business institut, který je jednou z nejznámějších neziskových organizací, studovat. Institut oznámil vznik komise v lednu.

Dalším z členů komise je Kathryn Murdoch, manželka syna mediálního magnáta Rupperta Murdocha Jamese. Do jeho firmy spadají média jako například britský The Sun a The Times, americký Wall Street Journal a New York Post či televize Sky News Australia či Fox News. Jeho syn se nedávno od impéria distancoval.

Informace o princově novém angažmá přichází den poté, co princ Harry potvrdil, že bude působit v miliardovém startupu BetterUp. Firma podle novin The Daily Mail odmítla sdělit princův plat. Informovala pouze o tom, že je na „tuto roli ideální“.

Komise se má začít scházet v dubnu a spolupracovat i s externími odborníky.

Institut plánuje vydat první souhrnnou zprávu po zhruba šedesáti dnech. Měla by „sledovat a řešit informační chaos a vypíchnout nejkritičtější a nejnaléhavější problémy“, uvedl institut. Na podzim pak představí seznam řešení.

Schůzka Harryho v institutu se podle The Daily Mail uskutečnila poté, co byl se svou ženou Meghan označen za „šiřitele dezinformací“. Ti vystoupili v talkshow Oprah Winfreyové, kde mluvili o ožehavých tématech britské rodiny.

Apenův institut je považován za jeden z nejúspěšnějších think tanků na světě. Zaměřuje se na podporu hodnotově orientovaného vedení lidí a otevřeného dialogu o současných světových problémech. Aspen Institute se snaží o nestranické a neideologické prostředí. Sídli ve Washingtonu D.C. Vede ho Walter Isaacson, který byl v minulosti šéfredaktorem časopisu Time a ředitelem CNN.

Reklama

Související témata:

Doporučované