Hlavní obsah

Bojíte se budoucnosti? Nenecháme vám ujet vlak, slibují politici

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Lidé mají často obavy ze ztráty zaměstnání.

Reklama

Od března se ptáme tří nejvážnějších kandidátů na premiéra a dalších politiků na nejdůležitější politické otázky. Těsně před volbami nás zajímá, co říkají voličům, kteří mají obavy z budoucnosti.

Článek

Řada lidí se obává především ztráty zaměstnání, ať už kvůli následkům covidové pandemie, nebo kvůli nástupu robotizace. Další straší klimatická krize, jiné naopak zavádění green dealu. Umí je politici uklidnit a mají pro ně řešení?

Seznam Zprávy v průběhu uplynulého půl roku uspořádaly velkou volební anketu Otázka pro příštího premiéra. Ptali jsme se na - podle nás - nejzávažnější otázky, které hýbaly politikou.

Pravidelně jsme se obraceli na tři předsedy stran, kteří podle průzkumů mají reálnou šanci stát se premiérem – na předsedu ANO Andreje Babiše, lídra koalice Pirátů a Starostů Ivana Bartoše a šéfa koalice Spolu Petra Fialu. Pokaždé jsme ale také volili „divokou kartu“.

Protože tentokrát jde o poslední otázku předvolebního speciálu Seznam Zpráv, ptáme se všech lídrů, které jsme minulý půl rok oslovovali.

Co byste vzkázal před volbami lidem, kteří mají strach ze změn, které přinese budoucnost? Ať už jde o ztrátu zaměstnání v důsledku krize nebo robotizace, green deal či klimatickou krizi?

Petr Fiala, předseda ODS, lídr koalice Spolu

Pro budoucnost České republiky jsou jen dvě možné cesty. Buď se u nás prosadí moderní ekonomika postavená na vzdělaných lidech, tedy na zkušených řemeslnících, kreativních vědcích a odvážných podnikatelích. Nebo se staneme zaostalou montovnou, o kterou časem ztratí všichni zájem. Koalice Spolu chce jít tou první cestou. A věří tomu, že pak bude naše země bohatým státem, který lidem nabídne šanci, ale zároveň nenechá padnout ty, kteří nebudou mít zrovna štěstí.

Ivan Bartoš, předseda Pirátů, lídr koalice Pirátů a Starostů

Že jejich obavám rozumím a je třeba jim naslouchat. Že uděláme vše proto, aby nové trendy nebyly pro nikoho hrozbou, ale naopak přinesly nové příležitosti pro firmy i lidi, pracovní místa za lepší plat a pořádně rozjely naši ekonomiku. Což nám umožní dávat víc peněz do zdravotnictví, škol, důchodů, výstavby bydlení, silnic a podobně. Faktem je, že celoevropské trendy nezměníme. Musíme je tak chytře a efektivně využít, aby nám neujel vlak, což by za pár let bohužel odnesli zase jen lidé. A samozřejmě podpořit firmy, občany i regiony, aby pro ně byla modernizace citlivá a na nikoho negativně nedopadla.

Andrej Babiš, předseda hnutí ANO

Andrej Babiš na zaslanou otázku neodpověděl.

Tomio Okamura, předseda SPD

„Odpovědí na tyto obavy je program SPD, který nabízí konkrétní návrhy řešení, podrobněji zde,“ napsal Seznam Zprávám Tomio Okamura a připojil odkaz na program SPD.

Jan Hamáček, předseda ČSSD

Aby hlasovali pro ČSSD, která je tu 140 let, má volební potenciál 10 procent a mohla by být rozhodující stranou ve vládě. Aby při hlasování ve volbách nevěřili prodavačům teplé vody, kteří slibují jednoduchá a rychlá řešení. Aby volili ČSSD, která nepřipustí rozevírání nůžek mezi bohatými a chudými, která nedopustí, aby náklady pandemie nebo klimatických změn platili zaměstnanci, která odmítá zvyšování věku odchodu do penze, školné, privatizaci nemocnic nebo snižování platů. ČSSD zajistí dostupné bydlení a zlepšování kvality života zaměstnanců, seniorů nebo rodin s dětmi. Sociální demokracie je jediná strana, která má připravený zákon o dostupném bydlení nebo důchodovou reformu, které ostatní strany odmítají projednat, i když sami žádné řešení nemají.

Vojtěch Filip, předseda KSČM

Strach z budoucnosti nemusíte mít, když budete volit KSČM. Strach ze ztráty zaměstnání bývá oprávněný zejména tam, kde občana zaměstnává zahraniční vlastník. KSČM trvale prosazuje návrat strategických podniků do rukou veřejného sektoru, což kromě ekonomického přínosu do státního rozpočtu garantuje i stabilní zaměstnanost. Pokud dopustíme, aby dál většinově o zaměstnanosti rozhodoval zahraniční kapitál, zejména ten spekulativní, pak říkám ano, strach občanů že ztráty práce je oprávněný. Já osobně jsem přesvědčen, že robotizace lidskou práci nikdy zcela nenahradí. Stačí si vzpomenout na pomatená hesla z roku 1989, kdy polistopadové vlády vygumovaly učňovské školství. Lidskou manuální práci prý nahradí počítače, automatizace, robotizace. A dnes? Firmy se doslova perou o řemeslníky.

Robert Šlachta, předseda Přísahy

Všem lidem bych vzkázal, ať přijdou k volbám. Hnutí Přísaha jsme založili proto, aby byla v Česku konečně spravedlnost. Chceme zpřetrhat vazby a mít konečně stejný metr na všechny. Chceme stejné podmínky a vymahatelnost práva pro všechny. Klukům, kteří jsou tam teď, se to zjevně nelíbí. Mají strach o všechny svoje kšefty, malé domů a zakázky pro kámoše. Proto se spolčili a zadali si výrobu kompromitujících materiálů. Mafiáni, podsvětí a taky politici. ANO, SPD, ČSSD, KSČM a Trikolóra. Ti všichni pracovali společně na kompru na Šlachtu a na Přísahu. Chtějí nás zlikvidovat. To jim nesmíme dovolit! Volte Přísahu!

Michael Berg a Magdalena Davis, spolupředsedové Zelených

Změny nás čekají - jako čekaly každou generaci před námi, například během války nebo po roce 1989. Je ale otázka, jak se k nim postavíme. My Zelení se k nim chceme stavět odpovědně. Nelhat lidem, že věci zůstanou při starém, a zároveň přiznávat, že mnohé věci budou komplikované. Budou ale nutné, protože nechat například klimatickým změnám volný průchod a nijak je neřešit by nás přivedlo do obrovských problémů. Ostatně, planeta si už nějak poradí, ale budou to lidé, na které vše dopadne. Proto řešení digitalizace, klimatických změn nebo práce musí vždy mít na prvním místě člověka.

Zuzana Majerová Zahradníková, předsedkyně Trikolóry

Vzkázala bych jim, aby kromě rozumu nechali promluvit i své srdce. Není pravda, že je tu na výběr pouze mezi Babišem a Antibabišem. Jestli i jim – stejně jako nám – připadá, že se svět zbláznil, jestli si i oni myslí, že se z politiky vytratil zdravý selský rozum, jestli i jim záleží na tom, v jakém světě budou žít naše děti a vnoučata, jestli si i oni myslí, že každá novota není pokrok, jestli i oni jsou – stejně jako my – přesvědčeni, že stojí za to bránit normální svět, pak je tu naše volební formace Trikolora Svobodní Soukromíníci přesně pro ně.

Reklama

Doporučované