Hlavní obsah

Bojoval za Británii v Afghánistánu, teď ho chtějí deportovat na Jamajku

Foto: Twitter.com/OldBlackHack

Twane Morgan (ilustrační fotografie).

Reklama

Velká Británie hodlá deportovat Jamajčany odsouzené za závažné trestné činy, za něž strávili ve vězení dobu delší než rok. Deportaci čelí zhruba 50 lidí, mezi nimi i bývalý britský voják Twane Morgan, který trpí posttraumatickou stresovou poruchou a cítí se zrazen systémem.

Článek

Morgan byl v pátek převezen do imigrační vazby, odkud může být deportován na Jamajku. Jeho rodina však tvrdí, že na Jamajce nikoho nezná, a věří, že jeho deportace povede k vážnému ohrožení jeho duševního zdraví. Podle nich byl Morganovi rezervován let na 15. února. Morgan má pět dětí, které jsou všechny britské národnosti.

„Kdybych se vrátil, neměl bych kde žít,“ řekl Morgan. „To by znamenalo, že nebudu schopen komunikovat, neviděl bych své děti a svou partnerku,“ dodal.

Morgan se s příkazem k vyhoštění pere už více než šest let. Ve výkonu trestu odnětí svobody byl za to, že bodl otce své bývalé partnerky. Ten měl Morgana napadnout kladivem, zatímco společně popíjeli.

Morgan je podle svého nejstaršího syna v zadržovacím středisku v Colnbrooku v Middlesexu velmi zoufalý. „Chci, aby byl součástí mého života. Myslím, že by bylo pro mě dobré vyrůst s mamkou a otcem,“ řekl Morganův syn Romarni Sky News.

V roce 2004 se Morgan připojil k britské armádě a absolvoval dvě nasazení v Afghánistánu. Ale když se snažil vrátit zpět do společnosti, stav jeho duševního zdraví se zhoršoval.

Morgan pro Sky News řekl, že „po propuštění z armády nedostal žádnou pomoc, přestože trpěl posttraumatickou stresovou poruchou poté, co přímo před ním zemřel jeden z jeho přátel“. Nakonec mu byla diagnostikována i bipolární porucha. Celkem byl hospitalizován třikrát, jednou na dobu delší než šest měsíců.

Deportace už začaly

Spojené království už v úterý deportovalo 17 Jamajčanů, 25 dalších včetně Morgana kvůli soudnímu příkazu prozatím zůstává v zemi. Soudní rozhodnutí podle BBC přišlo v pondělí v noci po obavách, že někteří zadržení nemuseli mít přístup k právní pomoci.

Podle Kevina Fostera z Konzervativní strany byly deportační příkazy vydány „závažným a trvalým“ zahraničním pachatelům a nezáleží na tom, jestli se narodili na Jamajce, ve Spojených státech nebo kdekoli jinde. V letadle podle něj nebyli žádní Britové.

Ministryně vnitra Priti Patelová plán na deportaci lidí na Jamajku obhajuje i poté, co k jeho zastavení podle BBC vyzvalo 170 poslanců. „Lidé, které Velká Británie hodlá deportovat, byli k deportaci odsouzeni za závažné trestné činy, za něž dostali nepodmíněný trest na dobu delší než rok. Podle zákona jsme povinni je deportovat,“ uvedla Patelová.

Stínová ministryně vnitra Diane Abbottová tento krok zkritizovala. Podle ní je nespravedlivý, protože někteří z deportovaných přišli do Velké Británie jako děti a na zemi, kde se narodili, si ani nepamatují.

Reklama

Doporučované