Hlavní obsah

Bráníte zemi proti koronaviru špatně, osočují vládu. Co opozice navrhuje?

Foto: Profimedia.cz

Opozice se nejčastěji shoduje ve zvýšení ošetřovného, problém má ale i s prodloužením nouzového stavu.

Reklama

Opoziční strany v parlamentu v posledních týdnech tvrdě kritizují vládní kroky v boji proti koronaviru. Jaké jsou jejich návrhy?

Článek

Už více než měsíc se Česko kvůli epidemii koronaviru nachází v nouzovém stavu a téměř všechna rozhodnutí vykonává přímo vláda hnutí ANO a ČSSD. Zbylých 7 opozičních stran v parlamentu ji přitom za její rozhodnutí v posledních týdnech podrobilo tvrdé kritice.

Nejčastěji jí vyčítaly nedostatečné množství ochranných pomůcek nebo chybějící plán, který by živnostníky a podnikatele zbavil nejistoty.

Kromě toho ale jednotlivé strany přicházejí i s vlastním návrhem řešení, jak by Česká republika měla s koronavirem dál bojovat. Seznam Zprávy je přinášejí v následujícím přehledu.

ODS

Občanští demokraté pro další návrhy vydali rovnou vlastní „manuál pro obnovu Česka“. Rádi by začali pracovat na podpoře podnikatelů v květnu a červnu – zejména OSVČ a restaurací. Apelují na vládu, aby podpořila rozpočty obcí, které nyní budou zasaženy poklesem financí z rozpočtového určení daní.

Za hlavní priority ve zdravotnictví považují protestování velkého vzorku populace, dohledávání kontaktů nových nakažených s cílem najít 80 % všech kontaktů do 24 hodin.

Obchody by podle nich měly otevřít ve třech vlnách. Ihned by to měly být všechny malé obchody, služby pro jednotlivce nebo velké obchody s dodržováním podmínek. V druhé vlně pak za několik týdnů zbytek, ve finále v delším horizontu i „zbytné aktivity“ – kina, divadla, společenské akce nebo festivaly.

Semestr na vysokých školách by strana zakončovala dálkovou výukou, pouze s výjimkou závěrečných zkoušek.

Pirátská strana

V rámci předejití ekonomickým dopadům krize strana navrhuje plošnou pomoc fyzickým osobám – zvýšit a umožnit předčasnou výplatu daňové slevy na poplatníka. Zvýšila by ráda i výši příspěvků na jednoho zaměstnance – ten je momentálně asi 4 200 korun.

Stát by podle Pirátské strany měl vzít náklady na nemocenskou zaměstnanců v karanténě už od 1. dne.

Ve školství chce strana zavést i druhý termín přijímaček na střední školy, odložit maturity a umožnit všem uchazečům o studium na vysoké škole testy převážně dálkovou formou. Navrhuje výpůjčky ICT pro sociálně znevýhodněné rodiny a elektronizaci zápisů do škol.

I žádosti o podporu a dávky by měly podle ní fungovat elektronicky, podpořit by se měli i pracující na DPP a DPČ nebo handicapovaní lidé s nízkými invalidními důchody.

Aktivní je strana i v řešení dluhů a exekucí – navrhuje zavedení místní příslušnosti exekutorů, snížení státní daně z přidané hodnoty na odměny exekutorů, zastavení tzv. „nevymahatelných exekucí“ (kde se za 3 roky nevymohlo nic) a také zřízení chráněného bankovního účtu.

KSČM

Podle komunistů by se měly zestátnit podniky operující s vodou nebo jinými základními zdroji. Vstup státu do některých strategických podniků strana prosazuje už několik týdnů.

Ačkoliv KSČM podporuje i další prodloužení nouzového stavu v květnu a zvýšení ošetřovného na 80 % mzdy, udělala by krok zpátky v návratu žáků 1. stupně do škol.

„Co by se, myslím, mělo ještě zvážit, je návrat těch nejmenších dětí do školního roku ještě letos. Děti jsou naše budoucnost a měli bychom pečlivě zvážit termín, jestli není lepší až 1. září,“ řekl hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček.

Nejnovějším návrhem KSČM je nápad poslance Zdeňka Ondráčka, jak vyřešit problém s nedostatkem lidí pro sezónní zemědělské práce – povolat studenty nižších ročníků vysokých škol.

„To prý ale naráží na nemožnost jim to nařídit, resp. ta možnost tu je jen ve stavu nouze a ten má končit už 30. dubna. ODS a celá pravicová opozice další prodloužení už odmítají. Co tedy budeme na podzim sklízet, je stále ve hvězdách,“ dodal.

KDU-ČSL

Lidovci jako hlavní priority označují uvolnění plánované zdravotní péče, další kroky pro výuku dětí a obnovení bohoslužeb.

Žádají také, aby podnikatelé platili DPH jen z uhrazených faktur. „Podnikatelé nyní stále musí platit DPH ze všech vydaných faktur v daném zúčtovacím období, ač z praxe velmi dobře víme, že nyní hodně firem platby pozastavilo úplně a nechávají faktury neuhrazené. Nechat peníze na účtech podnikatelů je nyní velice důležité především i s ohledem na jejich opětovný rozjezd firem,“ řekl místopředseda strany Jan Bartošek.

Strana se chce inspirovat Velkou Británií, která podnikatelům do tří dnů poskytne úvěr do výše jednoho čtvrtletního obratu a až následně řeší s tím spojené administrativní úkony.

Schvalují zvýšení ošetřovného na 80 %, navrhují kompenzaci nájemného podnikatelům do výše 70 %. Stát podle nich má poskytnout záchrannou ruku i lidem na DPP a DPČ a upravit bytové parametry tak, aby lidé, kterým poklesly příjmy, o své bydlení nepřišli.

TOP 09

TOP 09 sází především na větší podporu živnostníkům, kteří kvůli vládním opatřením nemohou několik měsíců pracovat v běžném režimu. Prosazovat proto chce, aby stát pomohl kompenzovat jejich fixní náklady, hlavně nájmy.

„Fixní náklady, jako je nájem, však stále platit musí. Jen v Praze podle průzkumu agentury Data Servis může definitivně zavřít až čtvrtina restaurací,“ říká místopředseda TOP 09 Lukáš Otys.

Strana i dál protlačuje navýšení ošetřovného do výše 80 % mzdy, které už připravuje i ministerstvo práce a sociálních věcí.

Kulturním institucím, pořadatelům kulturních akcí či produkčním společnostem navrhují pomoc buď snížením DPH na nákup vstupenek, knih, hudby a filmů, anebo zavedením voucherů. Ty by mohli občané uplatnit v kině, divadle, galerii či knihkupectví.

STAN

I Starostové a nezávislí vidí největší problém v nedostatečném řešení kompenzací nájemného. Stát podle senátora Zdeňka Hraby přenáší současným návrhem zákona finanční tíseň na pronajímatele, aniž by jim poskytl vlastní záruku.

„Pokud chce stát skutečně řešit problémy s neschopností některých občanů platit své nájmy, měl by za to sám přijmout zodpovědnost. Navrhnu proto, aby Senát vyzval ministerstvo průmyslu a obchodu ke zřízení operačního programu pro čerpání bezúročných úvěrů pro ty nájemce, kteří nejsou schopni v důsledku vládních opatření platit své nájmy,“ navrhl.

Hnutí STAN vyzývá vládu i k tomu, aby dbala na kontrolu využívání dat během tzv. chytré karantény. Navrhuje proto zřízení dočasné komise, která by na nakládání s citlivými údaji dohlížela.

I Starostové by podle vlastního plánu na otevírání obchodů a provozoven okamžitě otevřeli malé obchody s plochou do 200 metrů čtverečních, včetně farmářských trhů.

Volbu mezi dálkovou výukou a osobní účastí na výuce by v tomto roce nechali rodičům. Strana by doporučila domácí karanténu ohroženým skupinám včetně seniorů, uvolnila nošení roušek pouze na místa setkávání lidí a zmírnila vycházení na veřejnost v maximálním počtu 5 lidí.

SPD

Hnutí SPD Tomia Okamury rovněž propaguje návrh, aby firmy a živnostníci neplatili DPH z nezaplacených faktur. To zatím odmítá ministryně financí Alena Schillerová.

Strana má výhrady k plánu vlády na postupné obnovení chodu škol – požaduje vytvoření jasné hygienické metodiky nebo vyřešení školních družin, které zatím na rozdíl od prvního stupně po 25. květnu otevřít nemohou. Žádá také vládu, aby do škol zajistila dostatek ochranných pomůcek.

Podle poslance Radka Rozvorala by také běžní občané nově měli získat možnost volně si zakoupit respirátor nejvyšší ochranné třídy FFP3.

„V úterý jsem na základě upozornění celé řady občanů podal na premiéra a ministra zdravotnictví interpelaci, ve které se dožaduji volného prodeje respirátorů FFP3, jež jako jediné mohou ochránit naše některé těžce nemocné občany před koronavirem,“ napsal na Facebooku hnutí.

Reklama

Doporučované