Hlavní obsah

„Brazilský Leicester" okouzlil fotbalový svět. Tragický let změnili na poslední chvíli

Video: Jaroslav Brousil

 

Reklama

Stejné letadlo přepravovalo nedávno argentinskou fotbalovou reprezentaci. Pád nepřežilo 71 ze 77 lidí na palubě.

Článek

Argentinské mužstvo v čele s hvězdným útočníkem Lionelem Messim si pro let do Brazílie k zápasu kvalifikace o postup na mistrovství světa vybralo stejné letadlo. Doletěli. Brazilský fotbalový tým Chapecoense v úterý při cestě opačným směrem takové štěstí neměl.

Stroj se zřítil v Kolumbii třicet kilometrů od plánovaného místa přistání, většina lidí na palubě zahynula.

Fotbalovému klubu Chapecoense přitom experti věštili budoucnost. Byl založen v roce 1973, ještě před sedmi lety působil až ve čtvrté lize. V roce 2013 postoupil do nejvyšší soutěže a letos se nečekaně dostal do finále Jihoamerického poháru a jeho příběh se s lehkou nadsázkou připodobňoval k loňskému Leicesteru City, který vyhrál anglickou Premiere League. Pokud by Chapecoense finále vyhráli, kvalifikovali by se do prestižního Poháru osvoboditelů, obdoby evropské Ligy mistrů.

V kádru byli s výjimkou jednoho Argentince fotbalisté brazilské národnosti, kapitán Cléber Santana v minulosti hrával za Atlético Madrid. Místo toho ale hráči na poslední chvíli nastoupili do jiného letadla.

Osudový let

Fotbalisté původně chtěli letět do Kolumbie z Brazílie přímým charterovým spojem. Brazilský úřad civilního letectví jim to ale podle agentury EFE zakázal kvůli právním překážkám.

Odbavování hráčů na letišti vysílala facebooková stránka klubu online.

Brazilský úřad se ve svém rozhodnutí odvolal na chicagskou úmluvu sjednanou v roce 1944. Tento dokument o mezinárodním civilním letectví stanoví, že aerolinky musí působit v cílové zemi či v zemi odletu, pokud mezi nimi chtějí provozovat charterové lety, uvedl úřad. Dodal také, že funkcionáře klubu před výběrem varoval, ale že fotbalisté na aerolinkách LaMia trvali. Podle médií byly důvodem pro jejich upřednostnění početné zkušenosti s přepravou sportovních týmů.

Fotbalová delegace, kterou doprovázeli také novináři a další hosté, proto odletěla z brazilského Sao Paula komerční linkou do bolivijského Santa Cruz de la Sierra. Hráči si ještě vyfotili poslední společnou fotografii a vydali se na let letadlem společnosti LaMia, který byl pro většinu z nich poslední. Letoun z radarů zmizel ve 21:30 tamního času (dnes v 02:30 SEČ) krátce před přistáním.

?Příčina pádu zatím není jasná, ale pilot krátce před havárií hlásil technické potíže. Portál deníku Daily Mirror informoval o tom, že v tísni začal vypouštět palivo, aby tím předešel velkému výbuchu po nárazu. Díky tomu se podle starosty Medelínu zvýšila šance na záchranu alespoň některých životů.

Posádka podle úřadů oznámila, že má problémy s elektřinou. V oblasti byla v té době velmi nízká viditelnost a špatné povětrnostní podmínky. Na palubě bylo 81 lidí, včetně devítičlenné posádky, několik brazilských novinářů a 22 fotbalistů.

Ačkoli se místo nehody nachází jen nedaleko od letiště, oblast je těžko přístupná a práci záchranářům navíc komplikuje déšť.

Video k nehodě letadla s 81 lidmi na palubě:

Havarovaný letoun

Letoun, který se zřítil, byl sedmnáct let starý čtyřmotorový British Aerospace 146 ve verzi Avro RJ85. Provozovala ho bolivijská společnost LaMia. Na palubě letu bylo 77 lidí, 71 z nich neřežilo.

První zprávy hovořily o tom, že na místě je mnoho přeživších a že trosky letounu se nevznítily. To vyvolalo velké naděje, které později utišilo oficiální prohlášení policie. Ta našla na místě nehody pouze 6 vážně zraněných lidí, jeden z nich ale podhlehl těžkým zraněním při převozu do nemocnice. Podle posledních informací jsou mezi živými Alan Luciano Ruschel, Marcos Danilo Padilha a Jackson Ragnar Follmann. Později přišla zpráva, že zachranáři našli pod trupem letadla dalšího živého.

Reklama

Doporučované