Hlavní obsah

Britové údajně zjistili zdroj Novičoku, pochází z tajné ruské laboratoře v uzavřeném městě Šichany

Ruský velvyslanec při OSN kritizoval Británii a USA kvůli obvinění Moskvy z útoku na Skripala.

Reklama

Britské tajné služby určily, že nervová látka Novičok použitá k otravě bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dcery byla vyrobena v armádních laboratořích v ruském uzavřeném městě Šichany. Napsal to list The Times s tím, že tuto informaci Britové předali svým spojencům.

Článek

Ruský poslanec Nikolaj Pankov se proti zprávě The Times ohradil a prohlásil, že Šichany jsou součástí Balakovského okresu, což je jeho volební obvod, a proto ví, že chemické zbraně v jeho obvodě nikdy nebyly přechovávány.

„Naposledy jsme o vojsku v Šichany slyšeli, když Rusko začalo s procesem ničení chemických zbraní, což bylo před dvaceti lety,“ řekl Pankov. Dodal, že informační válka proti Rusku kvůli případu Skripal stojí na vymyšlených základech.

Zpráva britských tajných služeb podle The Times uvádí, že zásoby zjištěné ve městě Šichany jsou mnohem menší, než je třeba pro bojové nasazení, což vede k domněnce, že látka je určena pro cílené operace.

Hamish de Bretton-Gordon, který v minulosti vedl britský pluk pro boj proti chemické, biologické a jaderné kontaminaci, podle The Times zprávu tajných služeb viděl a označil ji za velmi přesvědčivou. „Britské tajné služby jasně ukázaly na Rusko a na Šichany,“ řekl.

Tento týden ruský armádní chemik Igor Rybalčenko v ruské státní televizi RT prohlásil, že není možné určit původ látky, neboť komponenty pro její výrobu jsou volně dostupné. Proto podle něj není problém jed připravit v dobře vybavené laboratoři kdekoli na světě. V úterý britská média citovala šéfa armádního výzkumného střediska v anglickém Porton Downu Garyho Aitkenheada, podle něhož britští experti nebyli s to prokázat, že látka použitá proti Skripalovým byla vyrobena v Rusku.

Británie a USA si zahrávají s ohněm, řekli na jednání Rady bezpečnosti Rusové

Rusko odmítá jakoukoli odpovědnost za zločin spáchaný na britském území, jehož oběťmi je dvojice ruských občanů. Ve čtvrtek to prohlásil ruský velvyslanec při OSN Vasilij Něbenzja, podle kterého stojí za otravou někdejšího dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery zřejmě tajné služby jiných zemí. Britská zástupkyně Karen Pierceová prohlásila, že Rusko se vyostřenou rétorikou snaží připravit půdu, aby mohlo odmítnout očekávané závěry odborného zkoumání látky použité při otravě.

„Zločin, možná teroristický čin, byl spáchán na britském území a oběťmi jsou naši občané,“ prohlásil Něbenzja během čtvrtečního mimořádného jednání Rady bezpečnosti OSN, o jehož svolání požádalo Rusko.

Británie a Spojené státy si podle ruského zástupce „hrají s ohněm a budou litovat“, když z útoku obviňují Moskvu. Všechno nasvědčuje tomu, že jde o dobře připravenou a koordinovanou protiruskou kampaň, řekl Něbenzja.

Britské tajné služby jsou podle čtvrtečních informací přesvědčeny, že se jim podařilo lokalizovat tajnou ruskou laboratoř, která vyrobila nervově paralytický jed použitý při útoku v jihoanglickém Salisbury.

Pierceová před zasedáním RB OSN dala najevo obavy, že se Rusko snaží připravit půdu pro odmítnutí závěrů zkoumání použité látky, které má příští týden prezentovat Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). „Ptáme se, mají se Rusové čeho bát?“ řekla novinářům britská velvyslankyně s tím, že Londýn se na zprávu OPCW těší a nemá co skrývat.

Během jednání RB pak sdělila, že britské úřady předaly Skripalově dceři žádost ruského konzulátu, aby jí mohl jako ruské občance v zahraničí poskytnout konzulární služby. „Přání slečny Skripalové musí být bráno v úvahu,“ řekla Pierceová.

Reklama

Doporučované