Hlavní obsah

Británie neví, kam se zbytky lidských těl. Hromadí se ve skladech

Foto: Google.com

Reklama

Britská Národní zdravotnická služba skladovala tuny lidských těl a tělních tekutin. Firma, která lidský odpad měla odstranit, totiž svůj úkol nezvládla. Informaci přinesl britský Independent.

Článek

Firma HES, jíž britská Národní zdravotnická služba (NHS) dodávala lékařský odpad, čelí vyšetřování. Důvodem je hromadění částí lidského těla, tělních tekutin a dalších pozůstatků těl. V chladicích zařízeních skladovala HES mimo jiné i toxické chemikálie. Vyšetřování započalo poté, co se veřejně provalilo, že nezvládá práci, na kterou byla najata.

HES měla smlouvy s tucty poboček NHS. Podle Evropské agentury pro životní prostředí (EEA) došlo k hrubému porušení povinnosti nejméně v pěti případech. „Zahajujeme proti HES kriminální vyšetřování,“ uvedla už mluvčí EEA.

Vláda dříve podle svého prohlášení celou záležitost za riziko nepovažovala. Zveřejnění celé kauzy v magazínu Health Service Journal ale ukázalo na závažnost a rozsáhlost celého problému. Podle magazínu byl anatomický odpad umístěn v chladicích zařízeních a HES se pokoušela o export 750 tun farmaceutického odpadu (tedy i částí lidských těl a tělních tekutin) do Nizozemska.

Například sklad v Normantonu uchovával v září 350 tun lékařského odpadu, tedy pětkrát více, než byl objem, který mohla společnost HES uchovávat.

HES zase tvrdí, že chyba je na straně stárnoucí infrastruktury a obviňuje úřady z neschopnost odpad spálit. Akci proti HES odsouhlasil minulý měsíc i britský ministr zdravotnictví Matt Hancock. Rovněž poskytne NHS jeden milion liber jako rezervu pro pravděpodobné vypovězení dalších kontraktů s HES.

„Celou situaci zblízka sledujeme a pevně věřím, že veřejné služby včetně NHS mají záložní plán, jak celou situaci vyřešit,” prohlásil Hancock pro Independent.

Reklama

Doporučované