Hlavní obsah

Británie odpočítává 50 dní do brexitu. Dohoda však stále není hotová

Theresa Mayová žádá ohledně odchodu Británie z EU nové podmínky.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Průlom v současné patové situaci kolem britského odchodu z Evropské unie stále není na dohled. Po schůzce s britskou premiérkou Theresou Mayovou to na Twitteru uvedl předseda Evropské rady Donald Tusk. Rozhovory ohledně výsledné podoby dohody mezi britskou premiérkou Theresou Mayovou a vrcholnými představiteli EU tak budou nadále pokračovat. Mayová stále trvá na změnách v „rozvodové dohodě”, Evropská unie to ale vylučuje.

Článek

Další kolo jednání o podmínkách odchodu Británie z EU začne v pondělí. Konkrétně ho zahájí britský ministr pro brexit Stephen Barclay a hlavní unijní vyjednavač Michel Barnier. S předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem se má premiérka Mayová znovu setkat do konce února.

Mayová ve čtvrtek kromě Junckera jednala též s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem, předsedou Evropského parlamentu Antoniem Tajanim a s koordinátorem EP pro brexit Guyem Verhofstadtem. Lídrům EU údajně prezentovala stanovisko, že je nutné učinit právně závazné změny v „rozvodové“ dohodě kvůli výhradám britských poslanců k tzv. irské pojistce. „Nebude to snadné,“ přiznala Mayová. Zároveň však prohlásila, že britský odchod z EU zajistí „načas“. Země má podle dosavadních plánů z Unie odejít 29. března.

Evropská unie změny v dohodě o podmínkách brexitu, jejíž součástí je i pojistka o zachování volného režimu na hranici mezi Irskem a britským Severním Irskem, od jejího listopadového dokončení odmítá. Juncker dnes tento postoj Mayové zopakoval. Vyjádřil však rovněž ochotu jednat o úpravách politického prohlášení formulujícího představy o budoucích vztazích EU s Británií.

Jeremy Corbyn, lídr britské opozice, ve čtvrtek v dopise Mayové vytyčil pět požadavků, které by v případě splnění vedly k podpoře vládního brexitového plánu. Hlavním z pěti bodů je souhlas s „trvalou a všeobecnou“ celní unií s EU i po brexitu, takovéto nastavení budoucích vztahů ale premiérka od počátku vyjednávání odmítá. Podle informací britských médií však předseda Evropské rady Donald Tusk s Mayovou o labouristickém návrhu hovořil jako o „slibné“ možnosti.

Mayová v lednu slíbila, že do 13. února poslancům předloží upravenou verzi rozvodové dohody, anebo, pakliže se jí nepodaří změny vyjednat, plán dalšího postupu, do něhož budou moci poslanci zasahovat. Samotné další hlasování o dohodě s EU ale může přijít na řadu až později. Deník The Daily Telegraph s odkazem na vládní zdroje napsal, že kabinet hlasování plánuje až na týden od 25. února, kdy bude do stanoveného data brexitu zbývat už jen měsíc.

Reklama

Doporučované