Hlavní obsah

Britská vláda nově zahrne krajně pravicový terorismus jako oficiální hrozbu

Foto: Shutterstock.com

Změny přicházejí po březnovém útoku na mešity ve městě Christchurch.

Reklama

Britská vláda představuje nový model úrovní hrozeb teroristických útoků. Poprvé do něj zahrne i pravicový terorismus. Plánovaná změna reaguje na narůstající nebezpečí terorismu krajní pravice, které se začalo zvyšovat po útoku na novozélandské mešity.

Článek

Britský ministr vnitra oznámil, že oficiální varování před teroristickými útoky nově zahrnou i hrozby extrémního pravicového terorismu. Po teroristickém útoku ve městě Christchurch, při kterém zahynulo 50 muslimů, bude britská vláda považovat terorismus konaný extrémními pravicovými skupinami jako oficiální hrozbu. Až dosud přitom výstrahy, které veřejnost upozorňovaly, zda je riziko nízké, závažné či kritické, zohledňovaly hrozbu útoku pouze islamistů.

Vláda zahrnula krajně pravicový extremismus na doporučení Společného střediska pro analýzu terorismu.

Podle březnových analýz bylo ve Spojeném království v posledních třech letech zmařeno 18 teroristických útoků. Čtyři z nich byly plánované krajní pravicí. Britský ministr vnitra Sajid Javid pro server The Independent uvedl: „Náš přístup k zastavení terorismu je stejný, nehledě na zvrácenou ideologii, která útočníky motivuje.“ Dále uvedl, že zatímco islámská hrozba přetrvává, narostl počet teroristických aktivit motivovaných krajně pravicovým křídlem. „Je proto důležité, aby byla veřejnost řádně informovaná o hrozbách, kterým čelíme, a proto tyto změny provádíme,“ dodal.

Podle Javida dojde také k ujasnění definic jednotlivých stupňů rizika, k existujícím třem kategoriím přibudou další dvě. Nový pětistupňový systém varování bude kategorizován následovně: úroveň kritická – vysoce pravděpodobný útok v blízké budoucnosti, úroveň vážná – vysoce pravděpodobný útok, vysoká úroveň – pravděpodobný útok, středně závažná úroveň – možný útok, ale ne pravděpodobný, nízká úroveň – útok vysoce nepravděpodobný.

Současná situace ve Velké Británii je hodnocená jako vážná, což dle definice znamená „vysoce pravděpodobný útok“. Až do dneška systém úrovně hrozeb popisoval pouze riziko „mezinárodního terorismu“, který je do značné míry synonymem pro islámský terorismus. Toto označení je ale dnešní optikou bráno jako nedostatečné. Islámský terorismus může vzniknout a působit na domácí půdě, stejně tak jako extrémní pravicový terorismus může mít mezinárodní rozměr. Boj proti krajně pravicovému násilí původně býval jednou z odpovědností policie, ale zvyšující se nebezpečí nyní zaměstnává vyšetřováním britskou zpravodajskou agenturu MI5.

Reklama

Doporučované