Hlavní obsah

Břízův Koh-i-noor koupil obří areál v Poličce. Sází na lepší budoucnost

Foto: ČTK

Vlastislav Bříza, patriarcha holdingu Koh-i-noor.

Reklama

Majitel holdingu Koh-i-noor a podnikatel roku Vlastislav Bříza udělal novou akvizici. Od Američanů koupil výrobní areál firmy Milacron v Poličce, jenž má rozlohu 1,7 hektaru. „Krize přeje připraveným,“ říká Bříza.

Článek

Vlastislav Bříza se nebojí nakupovat. Od americké skupiny Milacron koupil výrobní areál v Poličce. Konkrétně jde o 1,7 hektaru zastřešené výrobní plochy včetně například 19 mostových jeřábů a lakovny.

„Krize přeje připraveným a chceme být připraveni na dobu, až covid odezní a průmysl se zase naplno rozjede,“ uvedl pro SZ Byznys Vlastislav Bříza, patriarcha holdingu Koh-i-noor, do něhož kromě slavných českobudějovických tužek patří také zdravotnická výroba (Gama) nebo výroba pro automobilový průmysl (Koh-i-noor Machinery).

Milacron v Poličce vyráběl vyfukovací a vstřikovací stroje na plasty, po pěti letech se ale z města stahuje. Koh-i-noor tak od něj získal nemovitosti včetně výrobního areálu a některé technologie. „Cena byla dvousložková, víc ji komentovat nemohu,“ říká Vlastislav Bříza. Vzhledem k velikosti aktiv ale mohlo jít o nižší stovky milionů korun. Skupina každopádně využila k akvizici vlastní zdroje, nejde o bankovní financování.

Koh-i-noor teď čeká reorganizace areálu a využije ho pro částečné sestěhování vlastní výroby odjinud, tedy ke koncentraci, která by měla přinést úspory. V Poličce už například funguje jeho společnost Koh-i-noor Ponas, jež dělá vyfukovací formy pro lisování plastových dílů pro automotive i samotné výlisky. Její výroba je teď na dvou místech včetně centra města, z něhož by se tedy měla nově stáhnout.

Nejpříbuznější výrobu, která dosud jela v areálu Milacronu, má Koh-i-noor v Karlových Varech ve společnosti GDK. V ní vlastní majoritu a firma se specializuje na výrobu vyfukovacích strojů, které následně vyrábějí menší plastové výrobky. „Naším cílem je rozšíření této výroby do Poličky, a to v segmentu vyfukovacích strojů s vyšší kapacitou,“ říká šéf Koh-i-noor Machinery Robert Záboj, jenž aktuální obchod na stůl Koh-i-nooru přinesl.

Jinak řečeno to znamená, že by se v Poličce mohly vyrábět stroje, které zvládnou vyfouknout větší výrobky než ty z Karlových Varů. Holding je v regionu vůbec aktivní, nedaleko sídlí také jeho zdravotnická divize Gama Group, jež je zaměřená na výrobu a vývoj jednorázových zdravotních potřeb. Gama má výrobu na čtyřech místech Česka a také jí se může časem hodit částečná koncentrace.

Reklama

Doporučované