Hlavní obsah

Brněnské univerzity budou dál podporovat výjezdy do Británie

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Univerzity v Brně budou hledat způsob, jak svým studentům umožnit výjezdy do Británie, i když se země po odchodu z Evropské unie nebude dál účastnit výměnných programů Erasmus.

Článek

ČTK to řekli zástupci oslovených institucí. Zájem strávit ve Spojeném království semestr je ovšem mezi studenty univerzit odlišný. Země patří mezi oblíbené například na Masarykově univerzitě, méně žádaná je naopak na Vysokém učení technickém (VUT).

Studenti Masarykovy univerzity vyjíždějí nejčastěji do Německa, Španělska a Francie. Následuje Británie, kde ročně stráví semestr 40 až 60 studentů a 20 až 30 studentů tam absolvuje pracovní stáž. „Patří do pětice nejoblíbenějších zemí v rámci programu Erasmus+, přes který do zahraničí vyjíždí drtivá většina. Velký zájem vnímáme a ve spolupráci s britskými univerzitami budeme nadále spolupracovat, jako s dalšími univerzitami z celého světa, které nejsou v programu Erasmus+ Evropa,“ uvedl mluvčí univerzity Pavel Žára.

Do Spojeného království bude podle něj možné vyjet přes program partnerských univerzit mimo Unii nebo přes upravený program Erasmus+ Evropa, který to v období od roku 2021 do roku 2027 umožní.

Program partnerských univerzit by však pro studenty znamenal mírné změny, hlavně při výběrovém řízení. „Například přihlášky by nepodávali na katedře či fakultě, ale v celouniverzitním výběrovém řízení, které by bylo také o trošku náročnější. Místo životopisu a motivačního dopisu bude potřeba například ještě pohovor a reference od vyučujícího. Pokud studenti v Británii stráví více než šest měsíců, budou si také muset žádat o studijní vízum,“ upřesnil Žára.

Velký zájem o Británii je také mezi studenty soukromé univerzity Newton College, kteří tam plní pracovní stáže. „Spojené království sice vypadne z hlavního programu Erasmu, ale předpokládám, že se otevře jiná možnost pro mobility,“ uvedl za univerzitu Jan Orava.

I přesto, že z VUT do Británie ročně vyrazí jen zhruba 14 studentů a pár zaměstnanců, škola chce hledat jiné alternativy financování pobytů. „O mobility do Velké Británie není příliš velký zájem, a to možná i proto, že je to poměrně drahá země, kde stipendium poskytované programem Erasmus+ mnohdy nepokryje základní výdaje studentů. Přesto je chceme i nadále podporovat,“ uvedla mluvčí brněnské techniky Radana Koudelová.

Z Mendelovy univerzity vyjíždí podle její rektorky Danuše Nerudové do Británie desítky studentů. Rektorka již dříve uvedla, že se neúčast země v programu Erasmus negativně odrazí na počtu výjezdů, protože právě v Erasmu je více peněz než v dalších projektech na výjezdy do třetích zemí.

Reklama

Doporučované