Hlavní obsah

Brusel dokončuje další audit na Agrofert, tentokrát půjde o dotace za dvě miliardy

Evropská komise dokončuje další audit o čerpání dotací koncernu Agrofert.

Reklama

Kontroloři se v dokumentu zaměří na zemědělské dotace, které čerpal koncern Agrofert v posledních letech. Zpráva má do Česka dorazit v polovině června.

Článek

Evropská komise dokončuje další audit, který prověří čerpání dotací firmy Agrofert. Tentokrát se zaměří na dotace v zemědělství, které společnost v posledních letech získala. Jde zhruba o dvě miliardy korun. Uvedl to server Neovlivni.cz.

Dokument vypracovává Generální ředitelství pro zemědělství a rozvoj venkova (DG AGRI) při Evropské komisi a podle informací Neovlivni.cz by zpráva měla do Česka dorazit v polovině června.

„Audit DG AGRI už je na cestě. Čekám další zničující zprávu o přebírání státu, politickém tlaku, alibismu a strachu úředníků,” řekl Neovlivni.cz šéf české pobočky Transparency International David Ondračka.

Babiš vložil své firmy včetně Agrofertu kvůli zákonu o střetu zájmů v únoru 2017 do svěřenských fondů. Podle návrhu auditní zprávy EK, který před víkendem zveřejnila média, má Babiš na Agrofert dál vliv a současně má jako předseda vlády vliv i na použití unijních peněz. Česku proto hrozí, že by mohlo podle předběžné zprávy vracet do rozpočtu Evropské unie kolem 450 milionů korun dotací, které Agrofert čerpal.

Babiš tvrdí, že žádné zákony neporušuje a Česko nic Bruselu vracet nebude. Česká strana se bude moci ke zjištěním v návrhu auditní zprávy vyjádřit. EK podle toho může materiál ještě upravit. Na vyjádření má Česko dva měsíce. Česká strana nyní počká na oficiální překlad z Bruselu, což bude trvat asi měsíc. Sněmovní opozice žádá, aby stát vyplacené dotace po Agrofertu vymáhal.

Audit se týká peněz vyplácených z Evropského sociálního fondu (ESF), Evropského regionálního a rozvojového fondu (ERDF) a Kohezního fondu. Premiér závěry odmítá. U ERDF a Kohezního fondu se v obou programovacích obdobích jednalo o dva operační programy, které řídila ministerstva životního prostředí a průmyslu.

Reklama

Doporučované