Hlavní obsah

Brusel poslal do Česka audit k možnému střetu zájmů premiéra Babiše

Foto: Profimedia.cz

Andrej Babiš je v podezření ze střetu zájmů.

Reklama

aktualizováno •

Obsah zprávy komise označila za důvěrný a nechce ho komentovat.

Článek

Evropská komise dnes zaslala českým úřadům konečnou auditní zprávu týkající se dotací z unijních strukturálních fondů vyplácených skupině Agrofert. Informaci potvrdila mluvčí komise.

Obsah zprávy komise označila za důvěrný a nechce ho komentovat. Stálé zastoupení ČR při Evropské unii následně potvrdilo, že audit obdrželo a předalo jej ministerstvu pro místní rozvoj.

Evropská komise může potvrdit, že dnes v řádném termínu zaslala českým úřadům anglickou verzi konečné auditní zprávy vztahující se k Evropskému fondu pro regionální rozvoj, Fondu soudržnosti a Evropskému sociálnímu fondu," uvedla mluvčí EK.

Mluvčí ministerstva Vilém Frček večer řekl, že o auditu zatím žádné informace nemá. Šéfka resortu pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) na zprávu pro iRozhlas.cz řekla, že Česko je připraveno se proti závěrům bruselských kontrolorů bránit i u Evropského soudního dvora. „Kdyby tam bylo něco stěžejního a zásadního, s čím má členská země problém, tak asi ano. Proč bychom si to měli nechat líbit, když bychom byli přesvědčeni o tom, že to tak není,“ uvedla.

Zveřejnění zprávy by ale mohl požadovat kontrolní výbor Evropského parlamentu. „Příští týden navrhneme projednání auditu Evropské komise o výsledku prošetřování střetu zájmů Andreje Babiše s tím, že budeme požadovat jeho plné zveřejnění v souladu s doporučením ombudsmanky EU,“ sdělil ČTK lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský.

Věc by se podle něj mohla řešit na první schůzi v lednu 2020. Evropská ombudsmanka Emily O ́Reillyová došla v létě k závěru, že zatímco předběžné auditní zprávy komise s ohledem na pokračující šetření zveřejňovat nemusí, měla by kvůli „velmi silnému veřejnému zájmu“ zvážit jejich zveřejnění poté, co bude celé auditní řízení ukončeno.

V jarní předběžné auditní zprávě, která unikla do médií, Evropská komise konstatovala, že český premiér Andrej Babiš je ve střetu zájmů, protože má stále vliv na podnik Agrofert, přestože ho vložil do svěřenských fondů. Česko by kvůli takovému hodnocení mohlo vracet do unijního rozpočtu kolem 450 milionů korun. Babiš možnost střetu zájmů dlouhodobě odmítá a tvrdí, že Česko žádné peníze Bruselu vracet nebude.

„Evropská komise může potvrdit, že dnes v řádném termínu zaslala českým úřadům anglickou verzi konečné auditní zprávy vztahující se k Evropskému fondu pro regionální rozvoj, Fondu soudržnosti a Evropskému sociálnímu fondu,“ uvedla mluvčí Evropské komise. Protože auditní proces ještě neskončil, je podle ní obsah zprávy tajný.

Komise obdržela odpověď Prahy na předběžnou zprávu 2. září a na svou odpověď měla tři měsíce. Audit do Česka dnes Brusel odeslal v poslední pracovní den stávající Evropské komise.

Reklama

Doporučované