Hlavní obsah

Válková zůstává vládní zmocněnkyní. Podpis s Urválkem jí byl prý nařízen

Foto: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Helena Válková.

Reklama

aktualizováno •

Rada vlády pro lidská práva projednávala, zda by Helena Válková měla být i nadále zmocněnkyní pro lidská práva. Někteří členové Rady ji totiž vyzvali, aby odstoupila, jinak poradní orgán vlády opustí sami. Nakonec Radu opustili jen dva, a Válková tak zůstává ve funkci. Poslankyně o rezignaci podle svých slov neuvažovala ani na chvíli.

Článek

Radu opustili advokát Tomáš Němeček a Hubert Smekal z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity. Válkovou může odvolat pouze kabinet Andreje Babiše, který k tomu zatím nevidí důvod.

Válková po jednání novinářům řekla, že to bylo velmi náročné, protože se hned v úvodu řešily okolnosti její kauzy. „Jsem ráda, že jsem kolegům mohla lépe vysvětlit okolnosti mého případu. Vyústěním naší debaty bylo stanovisko Rady,“ uvedla poslankyně.

Podle svých slov o rezignaci neuvažovala ani na chvíli, neboť si prý jasně uvědomila, že chyba byla hlavně v jejím mediální vyjádření poté, co server Info.cz upozornil na článek Válkové z konce 70. let o ochranném dohledu, který byl totalitním režimem zneužíván proti disidentům.

Pod tímto článkem je Válková podepsána společně s komunistickým prokurátorem Josefem Urválkem, jenž je známý hlavně z procesu s Miladou Horákovou.

„Mé mediální vyjádření bylo pod vlivem emocí, protože jsem byla zaskočená, že by mě někdo mohl podezřívat z toho, že bych se podílela na hájení zákonů proti disidentům. Je to naprosto neprokazatelné a nikdy se to nestalo,“ vysvětlovala po jednání Válková.

Členové Rady Válkové během jednání vyčítali hlavně to, že podle svých slov neznala prokurátora Josefa Urválka. Ta prý nevěděla, jakou měl za sebou minulost. „Vysvětlovala jsem členům Rady, jak došlo k podpisu, bylo to nařízené. Občas jsem tam Urválka potkala, ale až později mi kolegové řekli, o koho opravdu šlo,“ dodala.

K rezignaci na funkci zmocněnkyně i k odchodu z Rady vlády pro lidská práva vyzval Válkovou nakonec odstoupivší člen Rady Tomáš Němeček. Válková měla podle jeho dřívějšího vyjádření rezignovat nejpozději do čtvrtečního jednání, jinak z Rady odejde on sám. „Teď je už pocit trapnosti při sledování činů a výroků profesorky Válkové nesnesitelný,“ řekl před jednáním Němeček.

Podobný názor zastával i druhý odstoupivší Hubert Smekal. „Pokud paní Válková nerezignuje, spolu s Ladislavem Vyhnánkem Radu opustíme,“ napsal Seznamu.

Někteří členové ale rezignovat nehodlali. Jedním z nich je i bývalý ministr kultury Daniel Herman nebo současný kandidát na ombudsmana Vít Alexander Schorm.

„Rada je zastoupená dvěma typy členů, zástupci občanské a odborné veřejnosti a úředníky. Státní úředníci ale nemají tak úplně na výběr,“ řekl Seznam Zprávám Schorm. K tomu, jestli by Válková měla i nadále zastávat funkci zmocněnkyně pro lidská práva, se před jednáním nechtěl vyjadřovat. Ke stejné otázce se nechtěla vyjádřit ani další členka Rady Veronika Bílková nebo veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová.

Válková navíc před ministry na začátku týdne odmítla, že by funkci opustila sama od sebe, a premiér Andrej Babiš zatím nevidí důvod, proč by měla být z funkce odvolána. Prezident Miloš Zeman ale tvrdí, že by funkci zmocněnkyně zastávat nadále neměla.

S tím souhlasí i zástupci sociální demokracie, podle kterých by se o funkci Válkové mělo dále jednat. Podle ministra kultury za ČSSD Lubomíra Zaorálka je potřeba, aby otázka lidských práv byla reprezentována někým, kdo má vysokou autoritu. „Debata neskončila a je možné, že se v ní bude pokračovat,“ řekl Zaorálek ČTK.

Kabinet o odvolání Válkové jednal již v pondělí na návrh vicepremiéra a šéfa ČSSD Jana Hamáčka. Po vystoupení Válkové ale ministři o jejím setrvání nehlasovali. Válková se už dříve kvůli své kauze vzdala prezidentovy nominace na ombudsmanku.

Reklama

Související témata:

Doporučované