Hlavní obsah

Bude Agrofert bez dotací? Havlíčkovi úředníci si s verdiktem dávají načas

Foto: vlada.cz

Spor o střet zájmů Andreje Babiše už není jen o diskusích s Bruselem, Agrofertu reálně hrozí zastavení evropských peněz. Stále se ale čeká na určující rozhodnutí Ministerstva průmyslu a obchodu, které vede Karel Havlíček za Babišovo hnutí ANO.

Reklama

Podle verdiktu pražského městského soudu mělo Ministerstvo průmyslu a obchodu rozhodnout o dotaci pro dceřinou firmu Agrofertu do začátku prosince. Klíčový verdikt však oddálil sám holding.

Článek

Rozsudek Městského soudu v Praze z 5. října loňského roku zní jasně.

Ministerstvo průmyslu a obchodu musí do 60 dnů rozhodnout, jestli má jedna ze zemědělských společností koncernu Agrofert nárok na dotaci z evropských peněz.

Lhůta vypršela před měsícem, rozhodnutí však stále nepadlo.

Jde přitom o směrodatný verdikt, podle kterého se zřejmě budou posuzovat i další nároky skupiny Agrofert na evropské investiční dotace.

Ministerstvo musí rozhodnout, zda se bude řídit závěry auditu Evropské komise. Podle něj Agrofert nemá na dotace nárok kvůli střetu zájmů premiéra Andreje Babiše.

Spor se konkrétně týká společnosti Primagra a její žádosti o dotaci 2,4 milionu korun na novou sušárnu zrnin v Trpístech na Plzeňsku. Projekt spadá pod Evropský fond pro regionální rozvoj a operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, který řídí ministerstvo vedené Karlem Havlíčkem (za ANO).

Ministerští úředníci dotaci pro Primagru předběžně schválili. V zápisu z února 2019 stojí, že projekt získal doporučení od všech třech členů výběrové komise. Ke konečnému přidělení peněz se ale ministerstvo neodhodlalo – s odvoláním na probíhající audit EU.

Agrofertu se průtahy nelíbily, a tak se obrátil na soud. Ten mu v říjnu dal za pravdu a přikázal ministerstvu, aby do šedesáti dnů o dotaci rozhodlo. V rozsudku ale soud také opakovaně nabádal, že se úředníci mají držet závěrů evropského auditu.

„Dle soudu je názor Evropské komise vyjádřený v rámci daného auditu relevantní pro rozhodnutí o žádosti žalobkyně,“ stojí v rozsudku.

Už předem se tak dalo očekávat, že rozhodnutí bude pro Agrofert nepříznivé.

Jedna z největších podnikatelských skupin v Česku by následně mohla přijít o nárok i na další sjednané dotace za příslušné období, kdy se podle auditu porušovala pravidla o střetu zájmů. Podle Evropské komise není pochyb, že si Babiš jako veřejný činitel uchoval kontrolu nad Agrofertem i poté, co převedl jeho akcie pod svěřenské fondy.

Jak už dříve uvedly Seznam Zprávy, právní zástupci dceřiné firmy Primagra podnikli po verdiktu městského soudu krok, který rozhodnutí ministerstva oddálil – požádali o možnost vyjádřit se k podkladům v rámci správního řízení.

Ministerstvo původně na dotaz Seznam Zpráv odpovědělo, že prodloužená lhůta vyprší 11. prosince a následně bude možné „učinit další kroky“. Od té doby ale nedošlo k většímu posunu.

„Společnost Primagra ve lhůtě stanovené Řídícím orgánem (Ministerstvem průmyslu a obchodu – pozn. red.) doručila podání. Řídící orgán ho v tuto chvíli analyzuje a na základě výsledků analýzy určí další postup ministerstva. Lhůty se – zjednodušeně řečeno – odvíjí od náročnosti vyřízení podání, kdy podrobnosti nelze sdělovat vzhledem k probíhajícímu řízení,“ uvedl Marek Vošahlík z tiskového oddělení ministerstva na dotaz Seznam Zpráv.

Podle soudce Štěpána Výborného, který předsedal soudnímu senátu pražského městského soudu, byla šedesátidenní lhůta pro ministerstvo závazná.

„Na druhou stranu ale platí, že nevydání rozhodnutí může napadat pouze účastník řízení, tj. společnost Primagra. Pokud tomu ‚nevadí‘, že ministerstvo nerozhodlo v soudem stanovené lhůtě, nemůže se jiná osoba domáhat toho, aby správní orgán rozhodl,“ uvedl soudce na dotaz Seznam Zpráv.

Agrofert tvrdí, že dál usiluje o schválení dotace. Jinak ale podle mluvčího skupiny Karla Hanzelky nechce probíhající řízení komentovat.

Babiš i Agrofert dlouhodobě opakují, že pravidla o střetu zájmů neporušují. Jejich stanovisko se snaží před Bruselem obhajovat i česká vláda, závěry Evropské komise jsou však již definitivní.

Reklama

Doporučované