Hlavní obsah

Bude se opět těžit více ropy? Rozhodne se zítra

Foto: Unsplash - Zbynek Burival

Těžce by se hledalo složitější čtvrtletí pro ceny ropy než ten první z roku 2020.

Reklama

Představitelé kartelu OPEC se sejdou v úterý a ve středu, aby se dohodli na dalším postupu. Nejspíše se sníží omezení na těžbu o dva miliony barelů za den. V pondělí ale cena ropy klesla, takže panuje obava z druhé vlny.

Článek

Schůze představitelů ropného kartelu OPEC, na níž se bude řešit další postup, se koná dnes a zítra. Podle BBC si analytici myslí, že dojde k uvolnění restrikcí na těžbu, které byly zavedeny kvůli bezprecedentnímu poklesu cen, jež se propadly i do záporných hodnot. OPEC i s jeho spojenci (OPEC+), kam patří i Rusko, proto přistoupilo na snížení těžby o 9,7 milionu barelů za den. Cena začala stoupat a stabilizovat se. Dohoda byla prodloužena ještě do července, ale nyní se začíná jednat, co bude v srpnu.

Očekává se, že omezení by se mohlo snížit a denní produkce vzrůst o dva miliony barelů surové ropy, uvádí BBC. „Plánované uvolnění omezení OPEC+ a potenciální oživení produkce v USA by mohlo zvýšit tlak na straně nabídky,“ napsal ve své zprávě Stephen Innes, hlavní stratég pro globální trhy ve společnosti AxiCorp, jak si všímá agentura Reuters.

Z nejhoršího venku, možná

Mezinárodní energetická agentura soudí, že ropný trh má to nejhorší již za sebou, přesto ale varuje. Podle agentury by snahy kartelu mohly být zastíněny druhou vlnou pandemie v některých zemích, jako jsou například USA, kde se počet nakažených neustále zvyšuje a tím pádem bude i menší poptávka po palivu.

Na počátku července sice ve Spojených státech poptávka po benzinu vzrostla, ale v Texasu, Arizoně a na Floridě naopak klesla. A tyto tři státy byly jedny z prvních, které zaznamenaly nový nárůst případů nakažení covid-19. „Mohlo by začít druhé kolo klesající poptávky,“ řekl pro New York Times Bill Farren-Price, ředitel RS Energy Group, společnosti provádějící průzkum trhu. Mezinárodní energetická agentura se také obává nárůstu případů v Jižní Americe, především v Brazílii. „Nedávný nárůst případů covid-19 a zavedení částečných karantén přináší do prognózy větší nejistotu,“ stojí ve zprávě.

K normálu až za dva roky

Současnou situaci ale energetická agentura hodnotí spíše jako pozitivní návrat. Například množství ropy, které bylo uložené na lodích, kleslo v červnu přibližně o 35 milionů barelů z rekordní úrovně 200 milionů barelů v květnu. Delegát kartelu OPEC řekl New York TImes, že poptávka se zlepšuje celosvětově, a to především v Číně a v Indii.

Návrat k době předcovidové ovšem nebude otázkou týdnů. „V současnosti se očekává, že celosvětová poptávka po ropě se k předcovidovým hodnotám přiblíží v druhé polovině roku 2021,“ řekla pro BBC singapurská ropná expertka Vandana Hariová. „Zcela stejné úrovně může dosáhnout až mnohem později, protože se očekává, že letecká doprava – a tím poptávka po leteckém palivu – nebude v normálu po dobu dvou až tří let,“ varuje Hariová.

V pondělí se cena ropy znovu propadla kvůli zprávě Světové zdravotnické organizace, podle které v neděli přibyl rekordní počet nově nakažených. Analytik ze společnosti UBS Giovanni Staunovo uvedl pro Reuters, že ceny ropy se v pondělí chovaly „kontraintuitivním“ způsobem. Podle něj ignorují obnovené blokování libyjské výroby, slabší dolar a vyšší akciové trhy. Z Libye, kde zuří občanská válka, v pátek po šestiměsíční pauze odjela první dodávka surové ropy, ale přes víkend byla blokáda obnovena.

Reklama

Doporučované