Hlavní obsah

Staněk odchází z vlastní vůle. Prezident ho nemůže nutit do práce, tvrdí Hamáček

Předseda ČSSD Jan Hamáček komentuje jednání s Andrejem Babišem k odmítnuté demisi ministra kultury Staňka.Video: Seznam

 

Reklama

aktualizováno •

Ačkoliv Antonín Staněk viní ze svého odchodu z vlády sociální demokracii, Hamáček to popírá. „Respektoval naši dohodu a demisi Zemanovi podal sám,“ zdůraznil.

Článek

Odchází ministr kultury Antonín Staněk dobrovolně, nebo na rozkaz vicepremiéra Hamáčka? Otázka, která při čtvrteční schůzi Sněmovny štěpí i samotné sociální demokraty.

Zatímco se totiž podle některých členů ČSSD Staněk mandátu vzdát odmítá, místopředseda vlády Jan Hamáček trvá na tom, že odchází z vlastní vůle.

„Pan Staněk respektoval naši dohodu a prezidentovi oznámil, že chce odejít z vlády. Ať už se na Hradě bavili o čemkoliv, demisi podal, a já jeho rozhodnutí považuju za dobrovolné,“ sdělil ve čtvrtek Seznamu.

Hamáček tím narážel na spekulace o tom, že Staněk má u prezidenta dohodnutou podporu. Podle informací MF DNES z letošního ledna totiž měl Miloš Zeman ministrovi slíbit, že ho ve vládě podrží. Jenže za protislužbu: Zeman si totiž údajně přál odvolání šéfa Národní galerie Jiřího Fajta.

Toho Staněk odvolal letos v dubnu – v době, kdy už měl svoje setrvání ve vládě několik týdnů nahnuté.

„Co si oba muži řekli během soukromé schůzky na Hradě, nemůžu tušit. Ale pro mě je podstatné, že rezignoval,“ doplnil Hamáček.

Znamená to, že prezident ministra drží ve funkci proti jeho rozhodnutí? „Pokud by prezident ministra nutil vykonávat nějakou práci, ačkoliv chce demisi, bylo by to samozřejmě neústavní. Momentálně ale máme mechanismy, jak to vyřešit – navrhne ho odvolat přímo premiér. V tom případě prezident nemůže jinak, než to akceptovat,“ řekl vicepremiér.

I to má ale háček. Ústava sice ukládá prezidentovi povinnost demisi přijmout, jenže mu k tomu nestanovuje žádnou lhůtu. A Miloš Zeman by tak s jeho odvoláním mohl vyčkávat i několik týdnů.

„Odmítám předpokládat, že se to stane. Ústavní zvyklosti mluví jasně a věřím, že prezident to nebude protahovat,“ odpověděl Hamáček.

Sám Antonín Staněk odmítl komentovat, že by se s prezidentem na zastání domluvil. Novinářům ale ve čtvrtek řekl, že na ministerstvu zůstane, dokud nebude odvolán.

V minulosti přitom ze svého odvolání obvinil přímo ČSSD. Na dotaz Seznamu, jestli je jeho odchod z vlády dobrovolný, dlouho nereagoval. „K tomu jsem se už vyjádřil dost jasně,“ odpověděl nakonec.

„Staněk naštval všechny sociální demokraty“

Jiní sociální demokraté jsou k osobě Staňka ostřejší.

„Pan Staněk naštval snad všechny sociální demokraty – tím, že nerespektoval interní dohodu a odmítl se smířit s tím, že by měl být odvolán,“ zdůraznil například poslanec a bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

„Evidentně spolu uzavřeli dohodu. I když jsem na jednání mezi Zemanem a Staňkem nebyl, vím přesně, co se tam stalo. Zeman mu slíbil podporu. A připravil ho na to, že pár týdnů sice budou probíhat nějaké manifestace, ale že to hravě zvládne. Pro Miloše Zemana je to jen další příležitost vyzkoušet, kam až může zajít,“ vylíčil.

Na jednom se ale shodnou všichni – Staněk by měl zůstat členem ČSSD.

„Samozřejmě, to na jeho členství nic nemění. Pan Staněk byl vždycky sociální demokrat. Že skončila jeho mise jako ministra kultury, to je oddělená věc,“ řekl Hamáček s tím, že jako člen strany má Staněk jeho stoprocentní podporu.

A ani sám Antonín Staněk sociální demokracii opouštět nechce.

„Členem sociální demokracie jsem proto, že vždycky mé smýšlení bylo levicové, sociální demokracie je stranou, která podle mě na politické scéně má být. Jen krysy opouštějí loď, když se potápí, to nejsem. Byl jsem zvolen poslancem za sociální demokracii, svůj mandát za sociální demokracii dokončím,“ prohlásil.

„V posledních několika týdnech jsem zažil něco, co jsem zažil už v akademické rovině, jsou vyšší hodnoty v životě než politické funkce,“ řekl. Spekulace o tom, že by kvůli neshodám v koalici vyplývající z jeho situace mohla skončit vláda, nechtěl komentovat.

Reklama

Doporučované