Hlavní obsah

Bývalá pojišťovna Generali je v insolvenci, tvrdil rejstřík

Foto: Česká pojišťovna, Seznam Zprávy

Česká pojišťovna koupila pojistný kmen pojišťovny Generali. V původní pojišťovně, přejmenované na Patricii, zbyly jen zahraniční pojistné smlouvy.

Reklama

To, co zbylo po spojení z pojišťovny Generali s Českou pojišťovnou, hodila finanční skupina přes palubu. Alespoň tak to vypadalo v pátek dopoledne při pohledu do obchodního rejstříku. Šlo ale o technickou chybu.

Článek

Při sloučení aktivit České pojišťovny a pojišťovny Generali koncem loňského roku vznikla nejen Generali Česká pojišťovna (GČP), ale i Pojišťovna Patricie. V ní zůstalo několik zahraničních pojistných smluv. V pátek se mohlo zdát, že Patricie končí. Na návštěvníky obchodního rejstříku, kteří si pojišťovnu vyhledali, zasvítila červená informace, že na společnost bylo zahájeno insolvenční řízení a že je v konkurzu.

Foto: Eva Moniová

Takto vypadal pohled na Pojišťovnu Patricie do obchodního rejstříku v pátek dopoledne.

„Jedná se o technickou chybu v rejstříku a na portálu Justice.cz. Rejstříkový soud na opravě této chyby nyní pracuje a jeho pracovnice nám právě potvrdila, že chyba by měla být do cca 30 minut opravena,“ reagovala na dotaz Seznam Zpráv mluvčí Generali České pojišťovny Ivana Buriánková. „Potvrzuji tak, že proti Pojišťovně Patricii není vedeno žádné insolvenční řízení,“ doplnila.

V poledne informace o konkurzu zmizela.

Ministerstvo spravedlnosti přislíbilo vysvětlení, jak incident vznikl a zda se bude firmě nějak revanšovat za možné poškození reputace. Buriánková se odmítla k tomu, zda budou nějaké odškodnění žádat, vyjádřit.

Neplatné smlouvy nejde převést, tvrdí spolek

Nákup akcií Generali Českou pojišťovnou a posvěcení tohoto spojení Českou národní bankou kritizuje spolek Podvedení klienti. Spolek zastupuje klienty, kteří se cítí poškozeni údajně nesprávným účtováním poplatků v investičním pojištění. Podle spolku fúze oslabila pozici klientů, kteří s Generali a ČP vedou dlouhodobé spory. V mnoha z nich dal klientům za pravdu finanční arbitr a soudy.

„Přestože Česká národní banka i obě původní pojišťovny věděly o pravomocném rozsudku Městského soudu v Praze (že je smlouva neplatná – pozn. red.), bylo nově vzniklé Pojišťovně Patricie umožněno převést pojistný kmen včetně neplatných smluv do portfolia Generali Česká pojišťovna, čímž se podstatně snížila možnost spotřebitelů se bránit,“ uvedl mluvčí spolku Jiří Chvojka. Obě nové pojišťovny nyní podle něj mohou předstírat, že se jich spor netýká a podvedený klient se svých zákonných práv nedomůže.

„Současné soudní spory budou řádně dovedeny do konce pod Generali Českou pojišťovnou. Případné nové spory, ať již zahájené ze strany klienta či pojišťovny, budou vedeny s GČP,“ reagovala Buriánková.

Pojišťovny nabízející investiční pojistky tvrdí, že uzavřené smlouvy jsou v pořádku. Rozhodnutí finančního arbitra a soudů o nesprávně účtovaných poplatcích v investičním pojištění se ale mohou podle Chvojky týkat dvou milionů pojistek.

Česka pojišťovna a pojišťovna Generali, které v Česku působily v rámci světové pojišťovací skupiny Generali, propojily své aktivity koncem loňského roku. Finanční skupina Generali byla založena v roce 1831 a s předepsaným pojistným převyšujícím 66 miliard eur (v roce 2018) patří mezi největší světové poskytovatele pojištění. V Rakousku, v regionu střední a východní Evropy a v Rusku působí skupina prostřednictvím Generali CEE Holdingu (se sídlem v Praze) ve 12 zemích. Patří mezi tři největší pojistitele v regionu.

Poznámka redakce: Po publikaci článku jsme upravili titulek, ze spojení „konkurzní rejstřík“ jsme vypustili slovo „konkurzní“, protože šlo o rejstřík obchodní. Za záměnu se omlouváme.

Reklama

Související témata:

Doporučované