Hlavní obsah

Bývalý Vítkův mluvčí dostal od soudu nepravomocně šest let vězení

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Radovan Vítek je druhým nejbohatším Čechem.

Reklama

Bývalý mluvčí CPI Property Group Jan Burian si u Městského soudu v Praze vyslechl první verdikt ve sporu s bývalým zaměstnavatelem.

Článek

Na šest let do vězení a zaplatit náhradu škody má podle zatím nepravomocného rozsudku soudu Jan Burian, který pracoval pro druhého nejbohatšího Čecha Radovana Vítka. Má ale ještě minimálně jednu možnost, jak tento trest odvrátit: může se odvolat k vrchnímu soudu.

Prvoinstanční justice Buriana uznala vinným z podvodu na bývalém zaměstnavateli. Způsobená škoda dosahuje 5,7 milionu korun, celou částku má podle výroku soudu Burian vrátit. „Proti rozhodnutí soudu jsme se na místě odvolali. Soud naprosto nezohlednil průběh a výsledky dokazování a učinil tak ve věci nesprávné skutkové závěry,“ uvedla obhájkyně obžalovaného Katarína Kožiak.

„Co ušetřil na jednotlivých marketingových akcích, to si fakturoval sám sobě,“ vypověděl o podstatě sporu CPI Zdeněk Havelka u soudu. Burian se bránil, že manažeři o všem věděli, a pomáhali mu tak unikat před exekucemi.

Jan Burian v CPI pracoval od roku 2011 do roku 2018. Do roku 2016 byl ve Vítkově impériu zaměstnán jen na dohodu o pracovní činnosti s tří- až čtyřtisícovou odměnou. Později dostal zaměstnaneckou smlouvu s 80tisícovým platem a navíc mu dvorní právník CPI Tomáš Rybář půjčil 1,2 milionu korun na splacení dluhů.

Zapeklitý případ

Platby Burian inkasoval z CPI nejprve přes svého známého, později přes otcovu firmu. Alespoň to sám takto otevřeně popisoval. „Když jsem nastoupil na CPI, měl jsem z předchozích let závazky a několik exekucí. Zdeněk Havelka (jednatel a výkonný šéf CPI) a Radovan Vítek (majitel skupiny) to věděli,“ líčil Burian. Podle Havelky ale Burian využil důvěru svých šéfů a tahal z CPI peníze.

Městský soud dal prozatím za pravdu skupině Radovana Vítka.

Americká klička

Kauza je pro CPI důležitá i kvůli jinému sporu, který Vítek vedl s miliardáři Čmejlou a Divišem o převzetí realitní skupiny Orco.

Buriana v případu zastupovala ex offo známá pražská advokátka Katarína Kožiak Oboňová z advokátní společnosti A3K. O přidělení případu zažádala sama. „Požádala jsem soudkyni, aby mne ustavila jeho advokátkou ex offo,“ řekla už dříve Seznam Zprávám.

Burian se u soudu v jednu chvíli bránil tím, že se ho Radovan Vítek pouze snaží zbavit jako nepohodlného svědka právě případu Orco, v němž byl Vítek jako žalovaný. Podobně se vyjádřil i ohledně současného rozsudku. „Já jsem od začátku přesvědčen, a důkazní situace to jen potvrzuje, že mé trestní stíhání bylo zahájeno účelově a na objednávku,“ uvedl Jan Burian.

A3K v tomto sporu zastupuje miliardáře Marka Čmejlu a Jiřího Diviše. Čmejlova strana doufala, že by jim dlouholetý Vítkův mluvčí Burian mohl pomoci s důkazy proti svému někdejšímu šéfovi, který je měl údajně připravit o více než 20 miliard korun při přebírání Orco Property Group. Kožiaková Oboňová potvrdila pro Seznam Zprávy, že její společnost zajímají svědectví Buriana.

Soud v New Yorku ale před nedávnem rozhodl ve prospěch Radovana Vítka a jeho společnosti CPI. Právní spor o převzetí Orco ale pokračuje.

Reklama

Doporučované