Hlavní obsah

Lidé skoupí poslední benziny a emise budou ještě horší, říká šéf Toyoty

Martin Peleška je šéfem českého zastoupení Toyota a Lexus.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Nastane ekologický paradox? „Snahou snížit emise a ukončit spalovací motory dojdeme k tomu, že ještě v letech 2040–2045 poroste emisní stopa vůči roku 2035,“ říká šéf Toyota a Lexus Martin Peleška.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

Zatímco registrace nových aut stoupají, počet nových smluv o nákupu naopak zpomaluje. „Trh sice roste o 19 procent, ale to jsou auta, která se prodala v uplynulých měsících a teprve teď se zákazníkům předávají. Pokud budeme sledovat počet podepsaných smluv, jednoznačně se s ostatními automobilkami shodneme, že je tam propad okolo 25–30 procent,“ říká v rozhovoru pro pořad Agenda SZ Byznys Martin Peleška, šéf tuzemského zastoupení automobilky Toyota a Lexus.

Zpět do doby předcovidové

Trh podle něj směřuje zpět k tomu, co bylo před covidem. „Aut z výroby je dostatek, automobilky mají naplánovanou další výrobu a vracíme se i zpět k tradičním způsobům kampaní pro zákazníky. Z mého pohledu je to dobře, jsme zpět ve standardním obchodním konkurenčním prostředí,“ dodává Peleška s tím, že dnes už je i většina modelů skladem.

Pro zákazníka má současná situace výhody, prodejci totiž ve snaze rozhýbat trh nabízejí vyšší slevy než v minulosti a ani cena automobilů už neporoste tak razantně jako v minulosti.

Například automobilka Toyota počítá s tím, že i když letos předá rekordních 20 tisíc aut, smluv bude podepsaných jen 16–17 tisíc.

Po roce 2035 nastane emisní „mrzení“

V Evropě teď podle manažera automobilky stojí před obří výzvou – po roce 2035 tu už podle nařízení EU nebude možné koupit nový vůz se spalovacím motorem, a tak musí výrobci a prodejci už teď pečlivě volit mix automobilů, které prodávají. I když čísla za elektromobilitu rostou, zejména v Česku stále nejsou dostačující.

„Ta poptávka je aktuálně nižší, než bychom očekávali. Není nižší jenom v České republice, ale i v Evropě. Já osobně si myslím, že je to z toho důvodu, že jsme to vzali za špatný konec. Místo toho, abychom zdůrazňovali kvalitu, jízdní vlastnosti a důležitost nulově emisního provozu, v České republice jsme šli spíše přes hrozby, penále, vyhrožování a dali jsme tomu nálepku diktát z Bruselu, což vytváří takový pocit revolty,“ říká Peleška.

Elektroauto za 550 tisíc by mělo úspěch

Dalším aspektem zůstává cena, která je stále vysoká. „Záleží na segmentu a technických parametrech auta, ale myslím si, že pokud by bylo dostatečně funkční elektrické auto někde kolem 550–600 tisíc korun, mělo by úspěch,“ říká Peleška.

Právě za tolik chce teď v Německu vyrábět své vozy Tesla. A s nižší cenou chce přijít také čínská automobilka BYD, která postaví svůj evropský závod v Maďarsku. Podle Pelešky ale i tyto nové značky budou muset časem s cenou nahoru. Stejně jako tradiční automobilky totiž budou muset investovat do distribuční, servisní a dealerské sítě a kvality služeb zákazníkům.

Celý tento ekosystém je přitom dost nákladný. „Je proto otázka, jak moc je ta cena udržitelná. Není možné s ambicemi prodeje milionu aut tyto vozy prodávat z jednoho místa pro celou republiku, případně z kamionů,“ dodává Peleška.

Paradox roku 2035

Současné ekologické cíle považuje Martin Peleška za ambiciózní, ale obává se, že tím, jak se bude blížit rok 2035, dojde k paradoxní situaci. „Ten paradox bude znamenat, že snahou snížit emise a ukončit spalovací motory dojdeme k tomu, že možná ještě v roce 2040–2045 poroste emisní stopa vůči roku 2035,“ říká Peleška.

Mezi lety 2030–2034 totiž podle něj poletí prudce nahoru prodeje konvenčních aut, protože mnoho zákazníků si bude chtít koupit poslední auto s konvenčním motorem. „Po roce 2035 pak do naší části Evropy budou putovat lehce ojetá nebo téměř nová konvenční auta ze západní Evropy,“ dodává.

Další paradox podle něj nastane u evropských automobilek v oblasti spalovacích motorů. „Zejména pro evropské automobilky s vidinou ukončení spalovacích motorů určitě nemá smysl investovat další miliony eur do vývoje lepších benzinových motorů. Tudíž se tato technická evoluce zastaví v současné době. Pokud má někdo nový benzinový motor, bude ho ve svých modelech používat dál,“ dodává Peleška.

Už dnes je přitom ale průměrné stáří vozového parku v Česku více než 16 let – to znamená, že i dlouho po roce 2035 budou jezdit v Česku vozy s technologií z roku 2020. „To je paradox naší snahy o to, abychom snížili emise,“ myslí si Peleška.

Na celý rozhovor se můžete podívat v úvodním videu.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Reklama

Doporučované