Hlavní obsah

Čapkův památník zpřístupní výstavu Cesta do hlubin robotovy duše

Foto: ČTK

Karel Čapek

Reklama

Památník Karla Čapka ve Staré Huti na Příbramsku v sobotu zpřístupní výstavu Cesta do hlubin robotovy duše.

Článek

„Vznikla k výročí 100 let od vzniku slavné hry R.U.R., v níž se poprvé objevilo dnes už mezinárodně užívané slovo robot,“ informovala mediální zástupkyně památníku Magdalena Bičíková.

Návštěvníci si budou moci prohlédnout 70 centimetrů vysokou plastiku robota z kovu, porcelánu a dřeva, kterou pro tuto příležitost vytvořil výtvarník Michael Stránský. Na výstavě se představí také původní figurka robota z majetku rodiny Josefa Čapka, která provede dětské návštěvníky virtuálním kvízem.

K vidění budou unikátní dobové fotografie například z knihovny Kongresu USA, zajímavá knižní vydání R.U.R. či programy divadelních inscenací. Zájemci se také mohou těšit na reprezentativní sborník Robot 100 s příspěvky odborníků na umělý život, umělců, sportovců a dalších výrazných osobností z celého světa.

Divadelní hra R.U.R. přinesla první mezinárodní úspěch nejen autorovi, ale i české dramatické tvorbě vůbec. „Od jejího vydání uplyne letos v listopadu právě 100 let, a proto jsme se rozhodli uspořádat výstavu, na níž bychom představili unikáty sesbírané z celého světa s R.U.R. spojené,“ uvedl ředitel památníku Zdeněk Vacek.

Expozice chce podle Vacka zároveň připomenout, že Čapek pojal robota už ve své době zcela vizionářsky jako umělou bytost, biologickou entitu se schopností dál se učit a rozvíjet, což odpovídá i současnému vývoji robotiky a dynamického oboru umělého života.

Reklama

Doporučované