Hlavní obsah

Cash Only: Komárek a Kellner odrazili útoky. Nejlepší česká firma roste o 8400 %

Foto: www.blog.o2.cz

Co se za poslední týden událo v českých firmách a co se vyplatí dál sledovat v Česku i v zahraničí? Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru Jaroslava Maška, šéfa byznysové redakce SZ.

Reklama

Jaroslav Mašek komentuje dění z českého byznysu a vybírá zprávy, které byste neměli minout. Přinášíme vám webovou podobu newsletteru Cash Only – přihlaste se k odběru a pošleme vám ho každý týden do e-mailu.

Článek

Uplynulých sedm dní má tři vítěze. Jmenují se Petr Kellner, Karel Komárek a DoDo. Řečeno s profesorem Klausem, u prvních dvou mručím a podtrhávám vlnovkou.

Začněme zprostředka. Lobbisté Sazky Karla Komárka ukázali, že mají pořád dost síly a odvrátili ve Sněmovně vyšší zdanění, které by nabouralo firemní ziskovost EBITDA, jež byla loni 2,4 miliardy korun. To je pěkná suma, na kterou je možné si půjčovat dál a z níž je možné financovat smělé plány v zahraničí. Stabilita je potřeba obzvlášť v situaci, kdy má loterijní skupina nového partnera, americké fondy Apollo.

Z pohledu Karla Komárka je jistě frapantní, že podobný návrh vůbec jeho lidé připustili. A bude se ptát, za co ho zobchodovali. Například premiérovi poslanci ANO se ve velkém hlasování zdrželi. Z hlediska státního rozpočtu, který má po včerejší noci evidentně nekonečné zdroje, je to ale vlastně jedno. O miliardu víc či míň, to nás nevytrhne. Snad i lepší, když se za ni bude šířit alespoň jméno českého byznysu po světě.

Petr Kellner a spolu s ním T-Mobile a Vodafone mohli zase slavit výsledky telekomunikační aukce. Nového silného hráče nepřinesla a to je pro ně dobrá zpráva. Pro vás čtenáře méně, poměry na trhu se jen tak nezmění. I když upustíme od více či méně divokých teorií, je faktem, že hodnota telekomunikačních firem je pro akcionáře alespoň prozatím ochráněna. Včetně Kellnerova O2 a Cetinu. Rád vyhraněný byznysový publicista Mirek Motejlek odhaduje, že pro PPF se výsledky aukce rovnají zisku zhruba jedné miliardy eur.

Možná své závěry konzultoval s mužem, který dříve PPF vydělal v telekomunikacích hodně peněz a v posledních letech má pocit, že mu skupina hodně dluží. Ten mívá odhady správné, počítat opravdu umí.

Po nočním seškrtání daní jsme vítězi vlastně všichni. Jenže jen v krátkodobém pohledu. Skutečný vítěz proto přichází až teď.

Hráč týdne: Michal Menšík & DoDo

Pusťte si rozhovor s Michalem Menšíkem.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

Tisíc nových kurýrů a růst tržeb o 8400 % za poslední čtyři roky. To je kurýrní společnost DoDo, která letos míří na půlmiliardový obrat. Její šéf Michal Menšík ji v roce 2017 odkoupil od skupiny KKCG coby tým o pěti nadšencích a deseti kurýrech. Teď už má kurýrů 1500 a plánuje vstup na německý trh. A dočkal se tak ocenění v soutěži Technology Fast 50 od Deloitte.

Best of byznys

Víc, než se čekalo. Daňové příjmy státního rozpočtu se podle ministryně Schillerové sníží o 87 miliard, a tím ještě vyroste plánovaný schodek. Rozpočty obcí a krajů přijdou o dalších 43 miliard. Na druhé straně tím poslanci pomohli zaměstnancům. Ti s nejnižšími platy na tom vydělají skoro dva tisíce měsíčně, čtyřikrát víc ovšem ušetří ti s platem nad sto tisíc.

Nenašel kvalitní lyže pro děti, tak je vyrobil sám. Roman Blažek marně hledal kvalitní zimní vybavení pro své děti, a tak je začal vyrábět sám. Z koníčku se stala rychle rostoucí firma Beany, která letos prodá 5 tisíc párů lyží a snowboardů, a také desetitisíce lehkých dětských kol.

Situace ve vydavatelství Mladá fronta se každým dnem zhoršuje. Skupina CPI Radovana Vítka, která je zajištěným věřitelem, zastavila financování firmy. Konkurzní správkyně požádala věřitelský výbor o vyjádření, zda se provoz podniku zastaví. Pravděpodobně se tak bude prodávat po částech.

Česko ze sebe může udělat pitomce mezikontinentálních rozměrů. Kolem rozšíření elektrárny Dukovany sílí politická válka a šance na úspěch projektu tak klesají. A nejspíš je to dobře - bezpečnostní experti totiž varují, že přes tak důležitý infrastrukturní prvek může být Česko vydíratelné. Více už v komentáři Zuzany Kubátové.

Mzdová kalkulačka

Zajímá vás, o kolik si přilepšíte po zrušení superhrubé mzdy? Spočítejte si svou lednovou výplatu v naší mzdové kalkulačce. Rozdíl často dosahuje tisíců korun, ale nové snížení daní také zatíží už tak rekordně schodkový státní rozpočet.

Co se píše jinde:

Google bude platit francouzským novinám. Internetový gigant podepsal dohodu o autorských právech se šesti francouzskými novinami a časopisy, kterým teď bude platit za obsah. Proti dohodě nedávno vystoupil majitel mediální skupiny CMI France Daniel Křetínský, který ji považuje za nespravedlivou. (iRozhlas.cz)

Big Tech

Y Soft chce stavět kampus za miliardu. Zakladatel brněnské technologické firmy Václav Muchna by rád napodobil příběh Avastu a vytvořil firmu globálního významu. Plán výstavby nového sídla zbrzdil koronavirus, ale Muchna s ním stále počítá.

Apple maskoval problémy s bateriemi. Teď za to zaplatí. Technologická společnost přistoupila na dohodu o urovnání sporu s 34 americkými státy. Zaplatí 113 milionů dolarů kvůli obvinění, že záměrně zpomalovala starší typy mobilních telefonů iPhone.

Ze zahraničního tisku:

Rekordní ceny bitcoinu. Kurz nejznámější kryptoměny je nejvyšší za poslední tři roky. Investoři totiž při pandemii mění své chování a mimo jiné hledají alternativu k nízkým výnosům z vládních dluhopisů. (Guardian)

BuzzFeed kupuje HuffPost. Telekomunikační korporace Verizon prodala agregátor zpráv dříve známý jako The Huffington Post společnosti BuzzFeed, ve které zároveň koupila minoritní podíl. Na vratkém trhu digitálních médií se tak spojují dvě firmy s podobným obchodním modelem. (The Verge)

Rozhovor týdne: Radovan Vávra

Exbankéř Radovan Vávra komentuje snížení daní.Video: Markéta Bidrmanová

Babišovo snížení daní lidem zdraží jídlo, byty a hypotéky, tvrdí bývalý ředitel Komerční banky Radovan Vávra. V rozhovoru upozorňuje na neměnný zákon nabídky a poptávky, který po snížení daně z příjmu povede ke zdražení zboží pro všechny. Peníze má podle něj stát posílat ne lidem, ale firmám.

Co říct závěrem? Díra v rozpočtu bude opravdu galaktických rozměrů. Vznikla v důsledku politikaření, ne ekonomické debaty, a působí hodně mimo reálný čas a prostor. Na druhou stranu nechat víc peněz lidem v peněžence znamená, že o těchto penězích bude rozhodnuto efektivněji, než by to udělal stát. Dobří jsou v tom Američané, kteří už takhle pár krizí řešili. Jen je celkem jasné, že u nás to spěje jinam. Silný sociální stát bez peněz na provoz. Zatím se nám hoduje, zatím nám ještě půjčují.

Jaroslav Mašek

Lesk i špína nakonec

Napadlo vás někdy, jak vzniká zrcadlo, do kterého každé ráno koukáte v koupelně? Symbol čistoty a luxusu paradoxně vzniká ve špíně a hluku. Podívejte se na videoreportáž Petry Krmelové z výroby zrcadel ve firmě Amirro, jedničky na trhu sídlící ve středočeských Čelákovicích.

Reportáž z výroby zrcadel.Video: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované