Hlavní obsah

Cash Only: Lithium nahradili migranti, zelená přestavba EU politiky netrápí

Foto: Shutterstock.com/lalanta71, Shutterstock.com

Zelená přestavba Evropy bude mít dalekosáhlé důsledky, čeští politici ji však moc neřeší (ilustrační foto).

Reklama

Martin Jašminský, Zuzana Kubátová a Jiří Zatloukal komentují dění v českém byznysu. Přinášíme vám webovou podobu newsletteru Cash Only – přihlaste se k odběru a pošleme vám ho každý týden do e-mailu.

Článek

Před čtyřmi lety se před volbami stalo hlavním tématem lithium. Andrej Babiš s ním útočil na sociální demokraty, kteří podle něj chtěli Čechům ukrást poklad. „Dva tisíce miliard našich peněz! Stejný tunel jako v případě OKD!“ burcoval Babiš na Facebooku devět dní před otevřením volebních místností. Prohlašoval, že ČSSD chce peníze z lithia „rychle shrábnout do stranické kasy“ a že lithium „musí těžit státní podnik Diamo, ne soukromá firma“.

Jak to s dvěma biliony „našich peněz“ vypadá po čtyřech letech Babišovy vlády? Diamo žádné lithium netěží. Do prospektorské firmy Geomet s velkou slávou vstoupila česká energetická skupina ČEZ. Domácí polostátní-polosoukromá obchodní firma, jejíž minoritáři s nejistými investicemi do lithia nejsou nadšení.

Dnes ČEZ u Cínovce financuje pokračující průzkum a analýzy proveditelnosti. Výsledky slibuje napřesrok. Ani čtyři roky poté, co Babiš zabránil „krádeži lithia“, tak není jisté, jestli se dvoubilionový poklad vůbec někdy začne těžit.

Skepticky se na to dívají experti, které si k posouzení projektu přizval Ústecký kraj i další odborníci. „Máme zajímavé ložisko lithia, ale s plno různými ALE,“ uvedl děkan Hornicko-geologické fakulty VŠB-TUO Vladimír Slivka minulý týden na přednášce v Senátu. Připomněl, že více než polovina lithia prodávaného na světových trzích se těží z jihoamerických solanek, něco přes čtvrtinu z granitoidních hornin. „České lithium je obsaženo v hornině zvané cinvaldit. Ta je na lithium velice chudá a zatím neexistuje funkční průmyslová technologie na získávání lithia z ní. Cinvaldit nikdo ve světě kvůli lithiu komerčně netěží,“ řekl Slivka.

Při geologické revizi potenciálu Krušných hor se podle něj potvrdilo, že oblast je neperspektivní. Cinvalditu by se podle Slivky muselo z podzemí dobývat obrovské množství. „U Cínovce původně společnost EMH uvažovala o těžbě 1,7 milionu tun rudy ročně. Pro srovnání: Všechny šachty, které v České republice za největšího rozkvětu těžily uran, daly dohromady nejvýš milion tun. Dnes se v Krušných horách hovoří o těžbě 1,3 milionu tun, ale já si myslím, že nedojde k naplnění tohoto předpokladu,“ řekl Slivka před senátory.

Babišův ministr průmyslu Karel Havlíček ovšem tvrdí, že na české lithium z Krušných hor už dnes stát láká hned dva zájemce o stavbu gigatovárny na baterie pro elektromobily. Podle profesora Slivky je „představa, že do dvou let tu budeme mít gigafactory na baterie z českého lithia, zcela scestná“. Babiš se letos k lithiu raději nevrací. Jako hlavní motiv předvolebního strašení voličů tentokrát zvolil hrozbu, že nám Piráti chtějí stěhovat afghánské uprchlíky do chat a bytů.

Zajímavější pro mne osobně ale je, o čem se v letošní předvolební kampani téměř nemluví, a to ani u kandidátů z vládního, ani z opozičního tábora. Zmínky padají, ale jen okrajové.

Přitom největší politickou výzvou je dnes otázka, jak se postavit k evropské protiemisní politice. Tedy k neskutečně ambiciózním cílům na snižování emisí vytyčeným v New Green Dealu a k návrhům, jak se k nim dostat pomocí 13 opatření z legislativního balíčku Fit for 55.

Samotný New Green Deal premiér Andrej Babiš na Evropské radě za Česko před časem už potichu schválil, aniž to vzbudilo větší pozornost. O reálnosti vytyčené cesty se vůbec nediskutovalo. Směrnice a nařízení z Fit for 55 sice vyvolaly v červenci trochu bouře v médiích a na sociálních sítích, politiky to ale nechalo úplně chladnými. Přitom navrhovaný program má zcela změnit život Evropanů. Ti budou muset oželet část svého komfortu, snížit spotřebu energií, omezit individuální cestování i spotřebu, změnit stravovací návyky. Změní se struktura evropské ekonomiky, zamíchá to i českým byznysem. Ministerstvo průmyslu a obchodu tvrdí, že až 120 milionů evropských domácností bude ohroženo energetickou chudobou.

Na oplátku politici nabízejí evropské prvenství v boji o čistší planetu, zdravější život a životní prostředí a k tomu nejistou šanci, že se díky evropské iniciativě podaří rozhýbat zbytek světa a snižováním emisí CO2 zabránit globální změně klimatu.

Tak obrovskou výzvu a s ní spojené nutné změny ale českým voličům nikdo nevysvětluje a téměř se o tom nevede veřejná debata. Přitom to bude právě politická garnitura vzešlá z těchto voleb, kdo bude řídit české předsednictví a vyjednávání o Fit for 55.

Ale hlavně že nám nikdo neukradne to naše české lithium za dva biliony.

Zajímají vás nováčci mezi českými miliardáři, postupující energetická krize nebo rozhovor se spoluzakladatelem Apple? Přihlaste se k odběru Cash Only a kompletní newsletter budete každý pátek dostávat do své schránky.

Reklama

Doporučované