Hlavní obsah

Čech jako druhý na světě zdolal nejtěžší stěnu světa

 

Reklama

Kilometr dlouhou stěnu Dawn Wall přelezl Adam Ondra v rekordním čase 8 dní.

Článek

Český horolezec Adam Ondra vylezl kilometr dlouhou stěnu Dawn Wall a stal se teprve druhým člověkem na světě, který tento náročný úkol zvládl. Kolmá stěna masivu El Capitan v Yosemitském národním parku patří mezi nejnáročnější velké stěny světa, Ondra ji přitom zvládl zdolat jen za osm dní, což je zatím historicky nejrychlejší čas.

Ondra na stěnu vyrazil s jističem Pavlem Blažkem v pondělí 14. listopadu. Rychlost, s jakou český horolezec postupoval, byla i vzhledem k tomu, že je na velkých stěnách stále ještě nováčkem a v Yosemitech lezl vůbec poprvé, mezi lezeckou komunitou považována za senzační. „Je to jak na Vánoce. Dolezli jsme nahoře k prvnímu stromu, začalo sněžit a teprve tehdy bylo jasné, že se mi splnil sen. Perfektní načasování," popsal Adam Ondra emotivně první pocity těsně po přelezu.

Přelez proběhl jako tzv. „single push”, kterým se označuje přelez bez přerušení pouze s nutným nocováním ve stěně. „Nahoru se člověk dostává jen vlastní silou za pomoci chytů a nerovností, které samotná skála nabízí,” vysvětlil Ondra.

Dawn Wall je považována za nejtěžší velkou stěnu na světě. Poprvé ji volně přelezl v lednu 2015 Tommy Caldwell a Kevin Jorgeson, což bylo považováno za obrovský zlom v historii lezení. Dvojici trval přelez 19 dní a k výkonu jim gratuloval i prezident Obama.

Dawn Wall

Reklama

Související témata:
Masiv

Doporučované