Hlavní obsah

Čekání a strach o kamarády ve Wu-chanu, tak vypadá karanténa na Bulovce

Foto: Facebook/Nemocnice Na Bulovce

Zdravotníci pražské Nemocnice Na Bulovce mohou k hospitalizovaným Čechům jen s ochrannými pomůckami.

Reklama

Přes 24 hodin letu, měření teploty, pravidelné dezinfikování rukou, únava, ale i radost. Na Čechy, které se podařilo dostat z epicentra koronavirové nákazy, čekaly po návratu do vlasti tři pokoje na infekční klinice Nemocnice Na Bulovce.

Článek

Hned v úterý ráno zdravotníci hospitalizovaným provedli výtěry z nosohltanu a odběr krve.

„Nemodlete se za nás, modlete se za sebe,“ komentoval vyšetření na svém Instagramu Daniel Pekárek, 21letý student wuchanské univerzity. Vyšetření později u všech evakuovaných ukázalo negativní výsledky. V karanténě ale přesto musí zůstat nejméně 14 dní.

Mladý student své zážitky z evakuace i pobytu na Bulovce sdílí na svém Instagramu pravidelně.

5 Čechů a 2 Slováci. Selfie z letiště, momentálně čekáme na letadlo do Francie. Potom poletíme do Belgie, kde by nás měl vyzvednout vojenský speciál. Snad odletíme bez komplikací. Díky Francii, EU, CZ ambasádě, čínské a naší vládě za poskytnutí této pomoci (vzkaz Daniela Pekárka na Instagramu).

„Hodně štěstí všem přátelům ve Wu-chanu a celé Číně. I těm holkám, se kterými jsem se nerozešel v dobrém. Doufám, že jste všichni v pořádku a zdraví,“ napsal Daniel Pekárek v jedné z Instastories.

Nahlédnout ale nechal třeba i na nemocniční stravu. Čechy evakuované z Wu-chanu nemocnice pohostila například českou klasikou – vepřo knedlo zelo.

„Jsme tři na jednom pokoji, máme společnou chodbu a sprchu, kam má přístup ještě jeden Čech. Poslední z nás, ta slečna, je úplně sama i se sociálním zázemím,“ prozradil student serveru Lidovky.cz.

„Mám tu herní počítač, sleduji japonský animovaný seriál Hunter X Hunter s anglickými titulky nebo jsem na mobilu, kde mám jen problém s nabíječkou, protože ho mám čínské výroby a svoji rychlonabíječku jsem nechal ve Wu-chanu. A ostatní to mají s trávením času podobně,“ dodal.

Foto: gokuxd/instagram

Mladý student sdílí na Instagramu své zážitky z evakuace i z pobytu na Bulovce.

Během transportu z Číny jemu a ostatním cestujícím pravidelně dezinfikovali ruce a měnili roušky. Kromě toho jim v Číně a Belgii měřili teplotu.

Obavy ze šíření koronaviru panují v celé Číně – nakažených je přes 20 tisíc a víc než 400 lidí zemřelo.

„Řekl bych, že strach mají hlavně mladí lidé. Co jsem se bavil s kamarády, tak jsou všichni doma a dívají se na filmy,“ řekl Daniel Pekárek už dříve v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

„Lidé měli strach a začali vykupovat potraviny, ale zprávy o tom, že čínská vláda v podstatě odřízla Wu-chan od jídla, nejsou založené na pravdě,“ míní český student.

Podle pražské hygienické stanice trvá inkubační doba onemocnění 12 až 14 dní, většina nemocných dosud onemocněla do desátého dne, ke stanovení karantény se ale vždy využívá maximální inkubační doba.

Kdyby se u některého z hospitalizovaných koronavirus rozvinul, má klinika sofistikovaný plán, jak se o nemocného postarat a zároveň ochránit okolí.

„V podstatě máme algoritmy, které jsme nyní aktualizovali právě kvůli tomuto onemocnění. Záleží přitom samozřejmě i na klinickém stavu pacienta,“ popsala už dříve pro Seznam Zprávy primářka kliniky Hana Roháčová.

Na rozdíl od eboly nemocní nemusejí zůstat ve speciálním bioboxu, ale pouze na izolovaném pokoji.

„Ta choroba se zatím chová jako závažnější chřipkové onemocnění. K pacientovi proto smí pouze ošetřující personál vybavený běžnými ochrannými pomůckami – rouškami, krytem na oči, empírem a rukavicemi,“ říká lékařka.

Ověřit, izolovat

Pro infekční pacienty mají v nemocnici připraveno několik lůžek a kapacitu mohou v případě potřeby navýšit. Před hospitalizací ale výskyt koronaviru v těle musí potvrdit speciální test založený na výtěru z oblasti dýchacích cest. Právě tam by lékaři hledali genetickou informaci viru.

Vyšetřovací set má nyní k dispozici Státní zdravotní ústav. Vyloučit, nebo naopak potvrdit koronavirus dokáže během několika hodin.

Do karantény by nicméně museli i lidé z pacientova blízkého okolí. Hlavní je v takovém případě slovo epidemiologa.

Reklama

Doporučované