Hlavní obsah
Online

Lékař před virem varoval už loni, policie ho obvinila z šíření falešných zpráv

Foto: Profimedia.cz, Profimedia.cz

Světová zdravotnická organizace (WHO) oznámila, že počet potvrzených případů bude dál stoupat, protože tisíce odebraných vzorků se zkoumají.

Reklama

aktualizováno •

Počet nově potvrzených případů nákazy koronovirem v Číně byl v pondělí 3 235. Oznámily to dnes čínské úřady. Celkový počet nakažených dosáhl 20 438, zatímco v neděli jich bylo přes 17 000. Zemřelo 425 lidí, což je o 64 víc než předchozí den. První oběť koronaviru zaznamenali v Hongkongu.

Článek

Světová zdravotnická organizace (WHO) oznámila, že počet potvrzených případů bude dál stoupat, protože tisíce odebraných vzorků se zkoumají. V provincii Chu-pej začala přijímat pacienty nově vybudovaná nemocnice s kapacitou tisíc lůžek, další nemocnice s 1 500 lůžky má být dokončena v příštích dnech.

V Hongkongu podlehl koronaviru devětatřicetiletý muž, který v lednu navštívil čínský Wu-chan. Podle lékařů trpěl i jiným dlouhodobým onemocněním.

Do Wu-chanu přijíždějí armádní lékařské týmy, které mají lékařům v městských nemocnicích pomáhat. Čínský prezident Si Ťin-pching na zvláštní schůzi politbyra komunistické strany prohlásil, že země vede „všelidovou válku“, která má cestou prevence epidemii zastavit. Ti, kdo své povinnosti zanedbávají, budou potrestáni, citovala prezidenta televize CCTV.

Čínské ministerstvo zahraničí dnes znovu upozornilo Spojené státy, že by neměly přehánět reakci na epidemické šíření nového koronaviru, a vyzvalo Washington, aby spolu s Pekingem nákazu zastavil. Čína vzala na vědomí nabídku americké pomoci a doufá, že pomoc přijde co nejdříve, konstatovala mluvčí ministerstva Chua Čchun-jing.

  • Akcie v USA prudce posílily díky poklesu obav z koronaviru

    Americké akcie dnes výrazně posílily, protože intervence čínské centrální banky zmírnila obavy investorů z negativních důsledků nového koronaviru. Dow Jonesův akciový index tak zaznamenal nejprudší jednodenní nárůst od poloviny loňského srpna a technologický index Nasdaq vystoupil na nové rekordní maximum.

  • Koronavirus odpískal zápasy Ligy mistrů AFC

    Asijská fotbalová konference (AFC) v úterý po mimořádném setkání v Kuala Lumpur v Malajsii oznámila, že zápasy Ligy mistrů AFC zahrnující čtyři čínské kluby byly kvůli epidemii koronaviru odloženy.

    Zápasy zahrnující Peking FC, Kuang-čou Evergrande, Šanghaj Šen-chua a Šanghaj SIPG budou pravděpodobně odehrány v dubnu nebo květnu.

  • Šíření infekce citelně postihne čínskou ekonomiku, tvrdí ekonomové

    Ekonomové se podle ČTK obávají, že šíření infekce citelně postihne čínskou ekonomiku. Tempo jejího růstu podle nich v tomto čtvrtletí prudce zvolní a v meziročním srovnání by HDP mohlo vykázat méně než dvouprocentní růst oproti předchozímu kvartálu, kdy HDP meziročně vzrostlo o šest procent. Možný je i pokles.

  • Nejvíce nakažených je kromě Číny v Thajsku, Singapuru a Japonsku

    Vedle Číny jsou koronavirem nejvíce zasažené tři asijské země: Thajsko (25 případů výskytu), Singapur (24) a Japonsko (23). Prakticky všechny oběti – 425 – oznámila pevninská Čína, po jednom mrtvém registrují úřady v Hongkongu a na Filipínách.

  • Masarykova univerzita má v Číně čtyři studenty, jsou v pořádku

    Masarykova univerzita má v Číně, kde se rozšířil nový typ koronaviru, nyní čtyři studenty. Jsou v pořádku a škola je vyzvala k návratu. „Všem studentům, kteří by měli do Číny odjet na jarní semestr 2020, jsme rozeslali doporučení, aby do Číny nevyjížděli,“ řekla ČTK mluvčí univerzity Tereza Fojtová.

    Na jarní semestr, který na Masarykově univerzitě začíná za dva týdny, má do Brna přijet 24 studentů z Číny. Na základě konzultace s Krajskou hygienickou stanicí Brno a Klinikou infekčních chorob Fakultní nemocnice Brno zatím univerzita neplánuje jejich příjezd zrušit či odložit.

  • Japonsko by mohlo rozšířit zákaz vstupu do země

    Japonský premiér Šinzó Abe oznámil, že Tokio by mohlo rozšířit zákaz vstupu do země pro cizince – zatím se týká osob, které v poslední době pobývaly v provincii Chu-pej s metropolí Wu-chan; nově by se mohl vztahovat i na lidi, kteří pobývali v dalších čínských provinciích. Zároveň dnes japonské ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že počet infikovaných novým virem v zemi stoupl z dosavadních 20 na 23.

  • WHO vyzvala k lepšímu šíření dat o viru

    Generální ředitel Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus vyzval všechny ministry zdravotnictví, aby okamžitě zlepšili sdílení údajů o novém koronaviru, informovala agentura Reuters.

    Do Číny, odkud se epidemie šíří, vyšle WHO mezinárodní tým expertů, kteří mají spolupracovat s Číňany. Šéf Světové zdravotnické organizace přitom ocenil „silná opatření“ Pekingu. Podle něj otvírají „okno příležitosti“ k zastavení šíření viru.

  • Uzavřete hranice, žádají lékaři z Hongkongu

    V Hongkongu jedny protivládní protesty vystřídaly další. Tentokrát ale v první řadě stojí lékaři a zdravotní sestry. První den do nemocnic nepřišlo přes 2500 zdravotníků. V úterý jich má být až 9000. V následujícím článku si přečtěte, jak znějí požadavky stávkujících lékařů.

  • ČR za pět milionů korun nakoupí materiální pomoc pro Čínu

    Česko za pět milionů korun nakoupí materiální zdravotnickou pomoc pro Čínu na boj proti koronaviru. Pořízení pomoci od českých firem neohrozí dostupnost ochranných pomůcek na českém trhu. Novinářům to v úterý řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Dalších pět milionů korun pomoci podle něj poskytne Česko Světové zdravotnické organizaci (WHO) na aktivity pro boj s koronavirem v Číně. Vláda schválila poskytnutí pomoci ve výši deseti milionů korun v pondělí.

    „Do Číny nepoputují peníze. Naším cílem je pomoci Číně především materiálně,“ řekl Petříček. Ministerstvo zahraničí podle něj jedná s českými výrobci ochranných pomůcek, jako jsou respirátory, rukavice nebo ochranné oděvy. Podle něj bude do 48 hodin jasné, jaký materiál může Česko do Číny poslat.

  • Koronavirus: Otázky a odpovědi

    Nový koronavirus se v posledních týdnech stal celospolečenským tématem. Dokladem jsou kromě velké pozornosti médií i vášnivé diskuse na sociálních sítích nebo vykupování roušek v českých lékárnách. Je to ale namístě, nebo jde o zbytečnou hysterii? Odpovědi si přečtěte v následujícím článku.

  • Liberecká univerzita zastavila kvůli koronaviru výměnu s Čínou

    Technická univerzita v Liberci zastavila pro nadcházející semestr v obavě z šíření koronaviru výměnu s Čínou a rizikovými oblastmi Asie. Rektor Miroslav Brzezina se dohodl s děkany fakult, že studenti ani zaměstnanci nebudou do rizikových oblastí vyjíždět, ani odtud škola žádné nepřijme. Aktuálně v Číně škola nemá žádného studenta ani zaměstnance, řekl v úterý ČTK její mluvčí Radek Pirkl.

  • Více než 400 Britů má negativní výsledky testů na koronavirus

    Podle provedených testů na 416 Britech se u 414 z nich nepotvrdila nákaza koronavirem. Pouze dva z nich jsou nakažení a v současnosti podstupují léčbu v Newcastlu.

  • Thajsko hlásí dalších šest případů nákazy, Belgie jeden nový

    Belgičanka byla jednou z osob, které dopravil francouzský speciál z čínského Wu-chanu. V letadle se nacházelo více než 250 lidí z 30 zemí, mezi nimi 9 Belgičanů a 11 Britů. Dvacet z nich jevilo známky nákazy a v současné době podstupují testy. Nakažená Belgičanka původně žádné symptomy neměla.

  • Čínský prezident Si Ťin-pching se straní veřejnosti

    Si Ťin-pching naposledy veřejně vystoupil 28. ledna. Tehdy se v Pekingu setkal s generálním ředitelem Světové zdravotnické organizace a prohlásil, že se „osobně postará“ o boj se šířením nákazy. „Neobjevují se obrázky prezidenta během návštěvy nemocnic, doktorů nebo pacientů. Ve dnech, kdy si úřady uvědomily rozsah problému, byl to premiér Li Kche-čchiang, kdo navštívil Wu-chan, epicentrum nákazy,“ všímá si redaktorka deníku The Guardian Lily Kuová.

  • 80 procent obětí koronaviru je starších 60 let

    Informaci přinesla zpravodajská stanice CNN. Jde o 80 procent z obětí pocházejících z pevninské Číny, kterých je doposud 425.

  • Koronavirus napadl i Hyundai

    Automobilka Hyundai Motor v Jižní Koreji od pátku zastaví na několik dní výrobu. Kvůli opatřením proti šíření nového typu koronaviru totiž nemá díly z Číny. Hyundai je prvním výrobcem aut, který kvůli koronaviru přerušuje výrobu mimo Čínu.

    Více informací v našem článku.

  • WHO: Výskyt nového koronaviru ještě není pandemie

    Šíření nového typu koronaviru ještě nelze označit za pandemii. Podle agentury Reuters to dnes uvedla vysoká představitelka Světové zdravotnické organizace (WHO) Sylvie Briandová. Pandemie jsou epidemie postihující enormně velká území nebo celé kontinenty. Briandová nynější situaci popsala jako „epidemii s několika ohnisky, kterou se snažíme v každém z těchto ohnisek vymýtit“.

    „V tuto chvíli nejsme v situaci, kdy bychom mluvili o pandemii,“ prohlásila představitelka WHO Sylvie Briandová. Podle ní také nejsou důkazy, že by virus zmutoval.

    Od prosince se novým typem koronaviru v Číně a zahraničí nakazilo již více než 20 600 lidí, naprostá většina z nich na čínském území. Nákaza si vyžádala 427 obětí, z toho 426 v Číně a jednu na Filipínách. Světová zdravotnická organizace vyhlásila kvůli šíření nového koronaviru již dříve celosvětový stav zdravotní nouze.

  • Lékař před virem varoval už loni, policie ho obvinila ze šíření falešných zpráv

    Jeden z lékařů v čínském městě Wu-chan se snažil varovat své kolegy, když loni v prosinci zaregistroval sedm případů nákazy neznámým koronavirem, který se podobal viru způsobujícímu nemoc SARS. V ústřední nemocnici ve Wu-chanu, kde oční lékař Li Wen-liang pracuje, bylo koncem loňského roku umístěno do karantény sedm lidí, kteří údajně prodávali nebo nakupovali na zmíněném trhu. Li 30. prosince poslal zprávu svým lékařským kolegům v diskusní skupině, varoval je před možným propuknutím epidemie a radil jim, aby nosili ochranné oblečení a pomůcky.

    O čtyři dny později ale Lia navštívili policisté a obvinili ho ze šíření falešných zpráv a rušení veřejného pořádku. „Pokud budete tvrdohlavě pokračovat v ilegálních aktivitách, budete povolán ke spravedlnosti – rozumíte?“ stálo v dokumentu, který musel Li podepsat.

    Koncem ledna, kdy už se o šíření nákazy ve Wu-chanu a okolních oblastech provincie Chu-pej vědělo po celém světě, lékař zveřejnil na sociální síti Weibo kopii dokumentu obviňujícího ho ze šíření poplašných zpráv. Úřady se mu mezitím omluvily.

    Pro Lia tím ale problémy neskončily. Týden po návštěvě policistů ošetřoval oftalmolog ženu a netušil, že je novým koronavirem infikovaná. Jak lékař popsal na síti Weibo, 10. ledna začal kašlat, další den měl horečku a o dva dny později byl hospitalizován. Také jeho rodiče onemocněli a byli převezeni do nemocnice. Na koronavirus byl Li testován několikrát, pokaždé byly výsledky negativní.

    Až 30. ledna napsal Li na sociální síti novou zprávu. „Dnes přišly výsledky dalších testů a jsou pozitivní, konečně jsem byl diagnostikován.“ Ke zprávě připojil emoji zobrazující psa s očima v sloup a vyplazeným jazykem.

  • Video: Nejvyšší mrakodrap světa Burdž Chalífa v čínských barvách

    Mrakodrap Burdž Chalífa v Dubaji se zbarvil dočervena.

    Mrakodrap Burdž Chalífa v Dubaji se zbarvil dočervena.Video: AP

  • Proti koronaviru by mohl zabrat lék, který pomáhal vyvinout Čech

    Americká společnost Gilead Sciences na experimentální léčbu koronaviru poskytla lék, který byl původně zamýšlen k léčbě eboly. Látku nazvanou remdesivir přitom před lety vyvinul tým vědců v čele s Čechem Tomášem Cihlářem. S odvoláním na příspěvek, který na Facebooku sdílel Jan Konvalinka z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR, o tom dnes informovaly Lidové noviny.

Reklama

Hlavní zprávy