Hlavní obsah

Cena ropy znovu padá. A nejspíš ne naposledy

Foto: Unsplash - Zbynek Burival

Při příliš nízkých cenách ropy se některým rafinériím ani nevyplatí dále těžit.

Reklama

Cena ropy v úterý spadla pod hranici 40 dolarů. Mohou za to nepříliš dobré zprávy o spotřebě amerických řidičů i snížení importu do Číny. Cesta ke stabilní ceně klíčové suroviny bude nejspíše ještě zdlouhavá.

Článek

Obavy o cenu ropy znovu zachvátily obchodníky s fosilním palivem. V USA se ceny v úterý propadly o sedm procent na 36,76 dolaru za barel. Byl to nejhorší den pro ropu za téměř tři měsíce. V jednom okamžiku klesla ropa i o devět procent, píše CNN.

Jedním z hlavních důvodů propadu je nejistota, kolik ropy světová ekonomika, která se teprve vzpamatovává z dopadů první vlny koronaviru a bojí se druhé, vlastně potřebuje. Důležitým tahounem poptávky je letadlové palivo. A protože létání je v současnosti omezené, nikdo nepotřebuje ani velké množství pohonných hmot.

„Poptávka je dole, nabídka naopak nahoře,“ řekl pro CNN Robert Yawger, ředitel energetických futures ve společnosti Mizuho Securities. Pokles odstartovala Saúdská Arábie, která začala snižovat ceny pro Asii i pro Spojené státy, čímž chtěla posílit poptávku. „To je silné varovné znamení,“ řekl Yawger. „OPEC dnes zpanikařil a vyslal energetickému společenství špatný signál.“

Ropný výprodej přichází ve stejnou chvíli jako pád technologických gigantů z rekordních pozic. „Všichni se snaží dostat ven najednou, a tak došlo k lavině prodejů,“ řekl Yawger.

Malá spotřeba a malý import do Číny

K jednomu z nejhorších propadů cen ropy v historii došlo na jaře letošního roku, kdy se fosilní palivo prodávalo i v záporných hodnotách. Tato bezprecedentní situace byla způsobena sníženou poptávkou kvůli koronaviru i cenovou válkou mezi Ruskem a Saúdskou Arábii, tedy celým kartelem OPEC.

Po společné dohodě se cena ropy relativně normalizovala a po rychlém zotavení se zastavila na 40 dolarech za barel. Této hodnotě pomohlo i obnovení spotřeby ve Spojených státech a rekordní nárůst importu suroviny do Číny. Ten ale v posledních měsících začal zase klesat a podobně i spotřeba amerických řidičů, píše Wall Street Journal. Podle dat Australské a novozélandské bankovní skupiny klesl v srpnu import do Číny o 8–10 procent. Ve spojení se zvýšením produkce ropy kartelem OPEC se ceny začaly zase propadat.

Návrat k normálu za tři roky

Úplný návrat k normálu Bank of America očekává při optimistických předpovědích až za tři roky, a to především kvůli snížené letecké přepravě. Výraznější zlepšení se pak v nejbližších měsících nečeká. Tlak na ceny se pravděpodobně v příštích měsících naopak ještě zvýší, uvedli pro Wall Street Journal analytici. Jedním z důvodů je, že OPEC a jeho spojenci budou nejspíše ještě více uvolňovat historické škrty v produkci ropy, které zavedli letos na jaře.

Dalším zásadním okamžikem pro ropné trhy budou americké prezidentské volby, řekl Wall Street Journal prezident poradenské společnosti Rapidan Energy Group Robert McNally. Podle něj by obchodníci výhru Joea Bidena interpretovali jako znamení rozvolňování sankcí vůči íránské ropě, která by ještě zvýšila poptávku.

Reklama

Doporučované