Hlavní obsah

Ceny bytů v Olomouci patří k nejvyšším v Česku, metr stojí až 65 000 Kč

Foto: Česká cena za architekturu

Ilustrační foto.

Reklama

Ceny bytů v Olomouci v posledních letech výrazně rostou, a patří tak k nejvyšším v Česku. Průměrná cena bytu v novostavbě se pohybuje už mezi 45 000 až 65 000 korunami za metr čtvereční.

Článek

Nové byty tak v Olomouci stojí několik milionů korun, což je pro část obyvatel města už příliš vysoká cena. Vyplývá to z Koncepce dostupného a sociálního bydlení statutárního města Olomouce na roky 2021 až 2027, kterou příští týden projedná zastupitelstvo.

Byty ve stotisícové Olomouci průběžně zdražují. Například od konce roku 2015 do závěru roku 2019 jejich průměrné tržní ceny podle údajů společnosti Deloitte ČR vzrostly o 46 procent na 42 400 korun za metr čtvereční. Výrazně vyšší ceny bytů vykázala pouze Praha s 86.200 korunami za metr a Brno s 62 400 korunami. Mírně vyšší než Olomouc měly ceny bytů také České Budějovice, Hradec Králové a Liberec s 43 300 až 46 600 korunami za metr čtvereční.

O ceně bytů podle autorů koncepce rozhoduje zejména lokalita, velikost bytového domu, skladba bytů a architektonická i stavební kvalita projektu. „Průměrné ceny novostaveb se v roce 2019 pohybovaly okolo 50 000 korun za metr čtvereční. Cena bytu za metr čtvereční nezávisí jen na velikosti bytu, ale také na stáří,“ stojí v koncepci. V Olomouci zároveň rostou ceny stavebních pozemků. Dražší stavební pozemky jsou na území vymezeném pro rodinné domy, pozemky pro bytové domy jsou zpravidla o něco levnější.

Domy v Olomouci mají průměrné stáří 52,2 roku a tento ukazatel se zvyšuje. V porovnání s velikostně stejnými městy jsou na tom hůře pouze severočeská města Liberec a Ústí nad Labem. Vysoký je v Olomouci podíl bytů postavených před rokem 1970, které tvoří více než dvě pětiny bytových domů. Jejich majitelé budou muset podle koncepce v příštích letech více investovat do obnovy a rekonstrukce domů nebo zajištění náhrady například formou nové bytové výstavby.

Bytová výstavba v Olomouci v předchozích letech ožila. Ve městě se připravuje, staví či dokončuje několik velkých bytových projektů. Developerské společnosti staví byty v městské části Slavonín a další vznikly v areálu bývalého telekomunikačního podniku SPT Telecom na Tabulovém vrchu. Společnost Sochorova stavební na místě bývalých kasáren v centru Olomouce staví více než 300 bytů.

Přes 200 bytů ve dvou etapách postaví v areálu bývalých sladoven a mrazíren developer Link City Centrum NS. Kvůli vysokým cenám stavebních prací byl ale pozastaven projekt luxusní obytné čtvrti Šantovka Living, ve které mělo být 200 bytů. Lidem, kteří už složili zálohy, se developer rozhodl vrátit peníze. Podle firmy zatím není možné stavbu uskutečnit.

V roce 2019 bytová výstavba v Olomouckém kraji vzrostla o 2,3 procenta. Od loňského jara ale stavbu bytů výrazně zpomalila pandemie koronaviru. Za celý rok 2020 bytová výstavba v kraji klesla o 8,2 procenta, začala stavba 1917 bytů. Za první pololetí letošního roku pak byla zahájena stavba 800 bytů, meziročně jich bylo o 8,9 procenta méně.

Reklama

Související témata:

Doporučované