Hlavní obsah

Ceny Divadelních novin mají 25 nominací, vítěze oznámí v listopadu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Pětadvacet inscenací, hereckých výkonů a dalších aktivit v oblasti tuzemského divadla má nominace na Ceny Divadelních novin za sezonu 2019/2020.

Článek

O nominacích rozhodla porota složená z 28 divadelních kritiků, publicistů a osobností, výsledky mají být vyhlášeny 2. listopadu, vzhledem k situaci s koronavirem se počítá spíše s vyhlášením online. ČTK o tom za pořádající Divadelní noviny informovala Anna Černá.

V činohře je nominovaná Kamila Polívková za režii inscenace Prezidentky, kterou uvádí brněnské HaDivadlo, Jan Mikulášek za režii inscenace Don Quijote z brněnské Husy na provázku a Jan Nebeský za režii inscenace Zahradníček / Vše mé je tvé, kterou uvádí Divadelní spolek Jedl. Komunistickým režimem pronásledovaného básníka Zahradníčka v ní hraje Alexandr Rašilov, který je za tuto roli nominován v kategorii herecký výkon.

I v ní se objevuje titul Don Quijote, za roli moderátora v této inscenaci má nominaci Dušan Hřebíček. Nominováni jsou také Jakub Albrecht za roli Františka Filipa v inscenaci Bezruký Frantík, Karel Dobrý za roli Franze Kafky v inscenaci Malý stvořitel a Marie Ludvíková za roli Erny v inscenaci Prezidentky.

Kategorie hudební divadlo má čtyři nominace, dvě směřují do Brna Davidu Radokovi a Marko Ivanovićovi za režii a hudební nastudování inscenace Monument, kterou uvádí Národní divadlo Brno, na stejnou scénu směřuje nominace Jiřímu Heřmanovi a Robertu Kružíkovi za režii a hudební nastudování inscenace Růžový kavalír. Nominovaná je také Linda Keprtová za režii a Martin Doubravský za hudební nastudování inscenace Příhody lišky Bystroušky, kterou uvádí Divadlo F. X. Šaldy Liberec, a Marián Amsler za režii inscenace Lazarus, kterou připravila Městská divadla pražská.

Ceny Divadelních novin se udílejí na základě hlasování kritiků a publicistů. S Cenami divadelní kritiky (dříve cenami Alfréda Radoka) patří k prestižním domácím divadelním oceněním.

Reklama

Doporučované