Hlavní obsah

Energie prudce zdražují. Máte šanci ochránit svou peněženku?

Za zdražováním elektřiny pro odběratele stojí růst cen komodity na burze.

Reklama

Někteří dodavatelé energií svým zákazníkům doporučují nevýhodné produkty, a dokonce se jim snaží podstrčit nové smluvní podmínky. Odběratelé elektřiny a plynu tak tápou, co si dodavatel může dovolit a co už ne.

Článek

Dodavatelé energií už nedokážou kvůli růstu cen komodit na burze udržet pro své zákazníky dohodnuté ceny. V posledních týdnech se proto někteří z nich snaží svým odběratelům nabízet produkty, které kopírují velkoobchodní ceny elektřiny na burze – ty však rostou do rekordních výšek.

Zároveň se zákazníkovi snaží bez jeho souhlasu změnit produktovou řadu a odvolávají se při tom na nové všeobecné obchodní podmínky. Které obchodní praktiky jsou už za hranou?

Zákazník má smlouvu na dobu určitou s fixací cen na několik let. Může mu dodavatel změnit tarif bez jeho souhlasu?

Smluvní podmínky jsou u každého odběratele individuální. Energetický regulační úřad (ERÚ) je proto doporučuje pečlivě pročíst. Dodavatel má právo zákazníkovi zvýšit cenu nebo smluvní podmínky pouze tehdy, pokud si to sjednal ve smlouvě v době, kdy ji uzavíral. Smlouva musí uvádět podmínky, za jakých může k jednostranné změně dojít.

„Například by ve smlouvě mělo být něco typu: bude-li závazek trvat déle než pět let a cena elektřiny na burze stoupne za tu dobu o 25 procent, je možno zvýšit cenu,“ popsal případ odborný rada ERÚ Vladimír Černý. Společnost však musí spotřebiteli změnu ceny oznámit spolu s poučením o možnosti odstoupení od smlouvy bez sankce.

Co má zákazník dělat, když dodavatel změnil všeobecné obchodní podmínky a oznamuje mu, že dlouhodobou fixaci cen ruší?

Co je psáno ve smlouvě, kterou odběratel se společností uzavřel, stojí nad všeobecnými obchodními podmínkami.

„Je-li rozpor mezi smlouvou a obchodními podmínkami, pak jsou rozhodující ustanovení smlouvy. Všeobecné obchodní podmínky nemohou smluvní ujednání měnit,“ potvrdil Černý. Pokud je ve smlouvě jednoznačně sjednán závazek dodavatele dodávat spotřebiteli energii po určitou dobu za garantovanou fixní cenu, platí ustanovení smlouvy. Společnost se tak nemůže odvolávat na všeobecné obchodní podmínky.

S tímto postupem se aktuálně setkávají zákazníci Bohemia Energy. Dodavatel klientům oznamuje, že díky změně všeobecných obchodních podmínek jim údajně může změnit od 1. listopadu 2021 sjednaný produkt. S tímto jednáním se setkal i čtenář Martin, který s dodavatelem podepsal už dříve smlouvu na dobu určitou s dlouhodobě fixovanou cenou. „Nejedná se ani o vypovězení smlouvy s tříměsíční dobou. Domnívám se, že se snaží změnou VOP v podstatě nastavit právní vztah tak, že mohou jednat zcela svévolně,“ uvedl v e-mailu pro SZ Byznys zákazník.

Zaručuje odběrateli fixace ceny, že mu dodavatel energii nezdraží?

Většina dodavatelů svým zákazníkům s dlouhodobě fixovanou cenou energie nezdražuje, neboť je nakupuje na dva až tři roky dopředu. Záleží však na smlouvě. Pokud obsahuje závazek garantované fixní ceny energie na dobu určitou, měl by odběratel trvat na plnění smlouvy. Společnost mu nemůže cenu jednostranně změnit. Pokud by k tomu došlo, měl by se klient obrátit na ERÚ.

Proč dodavatelé zdražují?

Za zdražováním elektřiny pro odběratele stojí růst cen komodity na burze. Cenu tlačí nahoru zdražení emisních povolenek, jejichž cena v posledních měsících dosáhla na dosavadní maximum. „Je evidentní, že na trhu se s nimi začalo spekulovat. Narostly skoro na desetinásobek,“ uvedl Pavel Grochál, mluvčí innogy.

Dalším faktorem jsou také rostoucí ceny uhlí a plynu, které se používají k výrobě elektrické energie. Zdražování pohání také zvýšená celosvětová poptávka po energiích. „To, co se na trhu s energiemi událo za poslední rok, by se v čistě tržním prostředí stalo v průběhu pěti až deseti let. Cena na burze je během pouhých několika dnů schopna vyrůst o 60 eur,“ popisuje Hana Novotná, mluvčí Bohemia Energy.

Odpovídá situace na trhu dvojnásobnému růstu cen silové elektřiny, ke kterému přistoupili někteří dodavatelé?

Podle odborníka na energetiku a investora Michala Šnobra by na trhu mělo být relativně levné elektřiny stále dost. „Největší výrobce elektřiny v Česku prodal k 30. červnu 2021 75 procent své očekávané produkce elektráren za průměrnou cenu 51 eur za megawatthodinu. Tržní cena se na celoroční bázi nyní pohybuje mezi 130 až 150 eury za megawatthodinu,“ popisuje Šnobr.

Pro větší část trhu by tak ceny elektřiny pro nadcházející rok neměly být problém. „Zbytek je na vrub podcenění situace ze strany spotřebitelů a obchodní politika dodavatelů. Jsou i tací, kteří svým klientům naslibovali ‚levné‘ dodávky elektřiny pro rok 2022 a nyní nejsou schopni splnit své závazky,“ říká Šnobr. Ti tak musí kupovat elektřinu za několikanásobně vyšší ceny a některým mohou hrozit i existenční potíže.

Vyplatí se v současné době přejít na tarif, kdy cena za energie „kopíruje“ velkoobchodní ceny?

Ne. „V současné době, kdy je trh s elektřinou hysterický, jim tento produkt nedoporučuji. V zimě se může stát něco nečekaného, cena elektřiny na burze vyletí a za topnou sezonu lidé zaplatí třeba trojnásobek toho, co by zaplatili jindy,“ varuje Michal Macenauer z EGÚ Brno. Podle něj mohou být ceny navázané na vývoj na burze pro maloodběratele až likvidační.

Pokud si spotřebitelé takový produkt sjednají, musejí počítat s tím, že se sumy za elektřinu budou často měnit, někdy i skokově.

Který produkt se nyní jeví jako výhodný?

Na fixaci nízkých cen je už nyní pozdě. „Nejlepší je nyní být zajištěn na rok 2022 a ještě lépe i na 2023. Pokud někomu fixace skončila rokem 2021 nebo ji nikdy neměl, popřípadě se nikdy o své ceny energií nestaral, tak se nedá konstatovat nic jiného, než že zaspal,“ říká Šnobr. Macenauer v současné době doporučuje zafixovat cenu elektřiny na krátkou dobu, maximálně na rok.

Zdražují všechny dodavatelské tarify stejně?

Dodavatelé své ceníky zdražují různě. Pokud má zákazník sjednaný produkt s fixací cen na určitý počet let, má lepší podmínky, protože se ho růst cen nyní netýká.

„V základní sazbě D02d stojí silová elektřina 1 665 korun/MWh, v sazbě D26d 1 654 korun/MWh v prvním období trvání smlouvy,“ sdělil například Grochál z innogy. Jde o ceny bez DPH.

„V případě, že zákazník preferuje ceníkovou cenu, zvýšení se podle typu užití elektřiny promítne do celkových nákladů za energie nárůstem mezi 25 až 40 procenty,“ uvedla Novotná z Bohemia Energy. Zákazníka tak vyjde na 3 400 korun/MWh bez DPH.

Co se stane, když dodavatel zkrachuje?

Může se stát, že dodavatel elektřiny či plynu ukončí činnost. Pokud jeho zákazník nestihne přejít k nové společnosti, existuje na trhu s elektřinou dodavatel poslední instance, který má v tomto případě povinnost dodávat lidem energie za ceny, které určí ERÚ. Odebírat energie od dodavatele poslední instance však zákazník může maximálně půl roku. Během této doby by měl podepsat smlouvu s novým dodavatelem.

Kde si má zákazník stěžovat, má-li pocit, že ho dodavatel šidí?

Ochranu spotřebitele má v popisu práce Energetický regulační úřad. Zákazník se na něj může v případě problému s dodavatelem obrátit. ERÚ může řešit například případy, kdy má zákazník komplikace při změně dodavatele nebo podezření na nekalé obchodní praktiky dodavatele a další.

Reklama

Doporučované