Hlavní obsah

Červený mauricius a další známky za čtvrt miliardy. Výstava žádá o výjimku

Červený mauritius je rarita. Existuje jich pouze 15.Video: Zuzana Hodková

 

Reklama

Malá červená známka z roku 1847 za silným skleněným rámem. Vedle stojí ozbrojená eskorta. Vitrína je opatřena čidly, speciálním LED osvětlením a každý váš pohyb tu snímají detektory.

Článek

Díváte se na červený mauritius, jednu z nejdražších známek světa a nejvzácnější kousek pražské výstavy Biennale 2020.

„Je to rarita světového řádu. Existuje jich pouze 15. Kdyby se známka objevila na trhu, je cena kolem milionu liber - tedy 25 milionů korun,“ říká znalec v oboru filatelie David Kopřiva.

Čtvrt miliardy pohromadě

Raritních kousků má ale výstava, kterou pořádá tuzemský filatelistický Prestige Philately Club Prague, daleko víc. K vidění je například úplně první dopis z českého území se známkou, hned tři nejdražší rakouské známky - ruměnkové Merkury v hodnotě 12 milionů, nebo třeba nejvýznamnější česká známka - populární chybotisk 50/50 doplatit, přezdívaná český Mauritius, která dosahuje tržní ceny tři miliony korun.

„Poprvé v historii se v českém území nachází ten nejvzácnější a nejraritnější materiál. Pokud se bavíme o pojistné hodnotě, bavíme se o částce kolem čtvrt miliardy korun,“ říká Tomáš Mádl, prezident Prestige Philately Club Prague s tím, že v současné koronavirové pandemii bylo velmi složité známky získat, a kdyby nebylo pandemie, byla by výstava ještě větší.

Čeká se na výjimku

Současná koronavirová situace navíc nařizuje výstavu v pátek uzavřít. Její organizátoři proto věří, že získají výjimku. „My jsme požádali prostřednictvím Ministerstva zdravotnictví o výjimku. Jednak je to výstava se záštitou prezidenta republiky a jednak je to výstava mimořádného mezinárodního významu,“ dodává Mádl s tím, že čeká, jak žádost o výjimku dopadne.

Čeští miliardáři propadli filatelii

Nejvzácnější kousek výstavy je z osobní sbírky jednoho z předních českých miliardářů. „Kromě tohoto červeného Mauricia má ještě modrého a dva červené na dopisu,“ dodává Kopřiva s tím, že mezi nejbohatšími Čechy jsou investice do známek velmi časté.

„Filatelistická portfolia Čechů se počítají na několik set milionů, což nás řadí mezi filatelistické velmoci,“ říká Kopřiva s tím, že pokud bychom vzali žebříček nejbohatších Čechů podle časopisu Forbes, v první dvacítce najdeme hned pět vášnivých filatelistů a v první stovce jich jsou pak nižší desítky.

Reklama

Doporučované