Hlavní obsah

Češi kupují kamna. Chtějí srazit účty za elektřinu a plyn

Foto: Profimedia.cz

Místo elektřiny dřevo nebo peletky. Zájem o kamna se zvýšil o desítky procent.

Reklama

Lidé řeší, jak snížit výdaje za energie. Napilno mají prodejci kamen, krbů a také kominíci. Prodeje oproti loňsku vzrostly až o desítky procent.

Článek

Prodejci kamen hlásí o desítky procent vyšší prodeje kamen než v loňském roce, kdy se mluvilo o tom, že bude konečně po letech velmi tuhá zima. Zejména někteří obyvatelé venkovských domů, ale i menších měst, teď přemýšlí, jak snížit rostoucí výdaje za elektřinu a plyn, ale i věci běžné spotřeby.

„Zájem o vytápění krbovými kamny je v současné době abnormální,“ říká Michaela Cintlová, manažerka komunikace výrobce Haas+Sohn z Jiřetína pod Jedlovou. Hlavní důvody zvýšené poptávky jsou podle ní dva. V září 2022 začne platit zákaz používání kotlů 1. a 2. emisní třídy. Kamen a krbových vložek se sice zákaz netýká, ale řada lidí v tom nemá jasno a raději si pořizují nová kamna.

„Druhým důvodem je krach energetických společností a prudký nárůst cen energií včetně prognóz dalšího zdražování,“ vysvětlila Cintlová. Největší alternativní dodavatel elektřiny Bohemia Energy oznámil krach 13. října a po něm následovalo několik menších hráčů. Některým klientům, kteří přešli k dodavatelům poslední instance, se zvýšily zálohy na plyn a elektřinu až pětkrát.

Poptávka podle výrobce z Lužických hor teď převyšuje nabídku i z důvodu nedostatku vstupních materiálů. Cena plechu vzrostla až o 200 procent a producent, který nejvíc prodává kamna v ceně od 30 do 40 tisíc korun, v reakci na inflaci upravil ceníky na třetí čtvrtletí. Zdražování možná nekončí. „Není vyloučeno, že se do cen za konečný výrobek promítnou i ceny energií,“ dodala.

Kamna nabízejí menší lokální prodejci, ale i sítě hobby marketů. Mountfield za říjen hlásí nárůst prodejů krbových kamen o zhruba 15 procent oproti loňskému roku. Zájem je o krbová kamna, ale i dražší peletová kamna, která řetězec prodává za více než 20 tisíc korun. Peletová kamna, která mají automatický podavač pelet, a jsou tak pohodlnější na údržbu, už v západní Evropě předčily jiné zdroje vytápění, ale zákazníci v Česku je teprve objevují.

Mall.cz mluví o extrémním zájmu o kamna, což přičítá vedle zahájení topné sezóny právě energetické krizi. Oproti loňsku jsou prodeje více než dvojnásobné.

Ale nejen na vytápění chtějí Češi šetřit. „Zároveň také v poslední době vidíme, jak roste zájem o spotřebiče s vyššími energetickými třídami,“ říká mluvčí Mall.cz Pavla Hobíková. Lidé častěji volají na zákaznické linky nebo píší a ptají se, kolik daný spotřebič ušetří vody, energie nebo za jak dlouho se jim investice vrátí. „Zákazníci dávají přednost energetické úspoře před ušetřením několika set nebo někdy dokonce i tisíc korun při jednorázové koupi levného spotřebiče,“ dodala mluvčí s tím, že už se to promítá do rostoucích tržeb.

O nižší desítky procent nahoru šla poptávka po kamnech na eshopu Alza. Internetový obchod to však nepovažuje za extrémní nárůst a známku krize. Prodejci tvrdí, že zboží na skladě zatím mají.

„Poptávka po krbových kamnech začala růst už v září. Oproti minulému roku jsme v září a říjnu zaznamenali o 30 procent víc nákupů v této kategorii,“ uvedla Anežka Burianová, tisková mluvčí vyhledavače nábytku a doplňků do domácnosti Biano. Lidé mají největší zájem o nejlevnější krby a kamna v ceně do 2 500 korun, přestože v nabídce jsou i kvalitnější výrobky za desítky tisíc korun.

Ve zmíněných dvou měsících se návštěvnost této kategorie ve vyhledavači zvýšila dokonce o 40 procent, je tedy vidět, že se zákazníci rozhlížejí. Ale paradoxně je stále větší zájem o velmi levná elektrická a plynová kamna než o kamna na dřevo, která jsou třetí v pořadí.

Kominíci mobilizují

Nejen topenáři, ale také kominíci mají teď plné kalendáře. „Vidíme větší zájem o čištění komínů. Spousta lidí také zprovozňuje desítky let staré komíny. Zájem je vyšší vždy na začátku zimy, ale tentokrát je podpořený také nejistotou lidí kolem ceny energií,“ líčí prezident Společenstva kominíků Jaroslav Schön.

Kominíky si volají hlavně obyvatelé menších měst a obcí. V českých domácnostech převládají menší krbová kamna na pevná paliva (většinou dřevo) s výkonem od tří do 10 kW.

Za řádné kontroly, revize a čištění si kominíci účtují poplatek většinou mezi 300 do 800 korunami, ale může se vyšplhat i nad tisíc korun za návštěvu. Dražší je připojování nových zdrojů do komínů, kdy je zapotřebí provést také tlakovou a kouřovou zkoušku.

Reklama

Doporučované