Hlavní obsah

Češi pocítí útoky v Arábii ve svých peněženkách. Pohonné hmoty podraží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Rumaila Operating Organisation

Ropná pole, ilustrační foto.

Reklama

Cena severomořské ropy Brent začátkem týdne poprvé od začátku pandemie překonala hranici 70 dolarů za barel. K růstu přispěly zejména zprávy o útocích na ropná zařízení v Saúdské Arábii.

Článek

Cena ropy Brent, která je určující pro cenu pohonných hmot v Česku, vzrostla nad úroveň 70 dolarů za barel, na své čtrnáctiměsíční maximum. Barel se prodával až za 71,16 dolaru. K pokoření sedmdesátidolarové hranice došlo po dronovém útoku na ropný zásobník v přístavu Ras Tanura, který je jeden z největších svého druhu na světě.

Údajní jemenští povstalci v neděli zaútočili pomocí bezpilotních strojů a raket na některá zařízení saúdskoarabské ropné firmy Saudi Aramco, podle Rijádu však byly útoky neúspěšné. Podle informací agentury Reuters nedošlo ke ztrátám na životech ani k narušení ropné produkce.

„Čeští řidiči tak i kvůli útoku povstalců musí počítat s markantním zdražením pohonných hmot,“ doplňuje konkrétní důsledek hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Ceny jsou na maximu

Kolem 8:00 středoevropského času vykazovala cena ropy Brent nárůst o 1,9 procenta na 70,69 dolaru za barel. Předtím se vyšplhala až na 71,38 dolaru, což představuje maximum od loňského ledna. Rostla také americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI), která si ve stejný čas připisovala 1,8 procenta na 67,26 dolaru. Odpoledne se však vrátila těsně pod 70 dolarů.

Cena ropy citelně roste už delší dobu. V minulém týdnu členové kartelu OPEC a jejich spojenci (OPEC+) šokovali ropné obchodníky redukcí nabídky ropy na světových trzích přibližně o osm milionů barelů denně. To vzhledem ke světové poptávce po ropě v rozsahu kolem 93 milionů barelů denně vytváří extrémně silný tlak vedoucí k prudkému růstu ceny ropy.

„Podpořili tak spekulace, že barel ropy by se ještě letos mohl prodávat až za sto dolarů. Zatím je tedy barel ropy takové cenovce na hony vzdálený,“ upozornil analytik Trinity Bank Kovanda.

Ceny ropy těží i z nadějí na oživení světové ekonomiky. Americký Senát o víkendu schválil soubor stimulačních opatření za 1,9 bilionu dolarů (41 bilionů Kč), který má ekonomice Spojených států pomoci překonat negativní dopady pandemie. Spojené státy jsou největší ekonomikou a největším spotřebitelem ropy na světě.

Ropa jen za letošní rok už podražila zhruba o 36 procent. Nyní lze podle analytiků ropného trhu předpokládat její další zdražení. Na tvorbě ceny se významně podepíše příští jednání OPEC se svými spojenci, které je naplánováno na 7. dubna.

Skupina OPEC+

OPEC+ zahrnuje členy Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojence v čele s Ruskem.

Skupina se dohodla, že od ledna zmírní rozsah sjednaného omezení těžby na 7,2 milionu barelů z předchozích 7,7 milionu barelů denně.

Samotný kartel OPEC očekává, že poptávka po ropě se v letošním roce v celém světě zvýší o 5,8 milionu asi na 96 milionů barelů denně. V roce 2019, tedy ještě před pandemií, se poptávka pohybovala kolem 100 milionů barelů denně.

Benzin překročí 30 korun za litr

Tuzemští řidiči se tak musí připravit na znatelné zdražení pohonných hmot, zejména pak benzinu. „Ten poprvé od loňského března překročí cenu 30 korun za litr, nárůst cen pohonných hmot se může ale počítat až na koruny. Od začátku roku benzin podražil o bezmála 1,70 koruny na litr, nafta pak o 80 haléřů na litr,“ dodal Kovanda.

Zdražování nafty brzdí snížení spotřební daně, které loni vláda schválila s platností od začátku letošního roku.

Reklama

Související témata:

Doporučované