Hlavní obsah

Češi si za obědy loni připlatili. Ve kterém kraji zdražily nejvíce?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Cena obědového menu během pandemického roku 2020 stoupla v průměru o 6,3 koruny. Vyplývá to z analýzy obědového serveru menicka.cz.

Článek

I během loňského, pro restaurace a jídelny extrémně náročného roku, plného plošného omezování provozů, pokračoval trend, že obědy v průměru zdražily o více než pětikorunu.

Konkrétně podle obědového portálu menicka.cz, který vyhodnotil databázi téměř pěti tisíc gastronomických provozů, stoupla během loňského roku cena obědů o 6,3 koruny v porovnání s rokem 2019.

„Čísla prakticky kopíruji růst cenové hladiny let minulých. Co je však ze sledovaných metrik evidentní, je timing vládních restrikcí, zavírání a opětovné otevírání gastronomických provozoven,“ uvedl spoluzakladatel portálu menicka.cz Jakub Lukáš, který mluví o paralýze oboru, která bude mít nedozírné důsledky. Celý segment se totiž podle něj ocitá nad propastí.

„Z dat nám vyplývá, že minimálně 25 až 30 procent provozoven se aktuálně rozhodlo neotevřít výdajová okénka,“ líčí Jakub Lukáš a dodává, že z dat nevyčte, jestli jde pouze o rozhodnutí nevařit v daných omezeních, nebo o úplné ukončení provozu.

Kde se zdražovalo nejvíce

Nejdražší průměrná cena obědů je v hlavním městě, kde během roku vyšla na 128,9 koruny, což představovalo zdražení o 5,2 koruny.

K největšímu zdražení ovšem došlo v Pardubickém kraji (o 10,3 koruny na 121,7 Kč) a v Ústeckém kraji (o 7,8 koruny na 116 Kč). O sedm korun zdražily v průměru obědy během loňského roku také v Libereckém a Zlínském kraji.

Naopak nejméně obědová menu podražila v Karlovarském kraji ( o 3,8 koruny na 107,7 Kč) a v Jihomoravském kraji ( o 4,5 koruny na 116,5 Kč).

Podobně jako v loňském roce rostly meziroční ceny obědů i v roce 2019, kdy si Češi připlatili v průměru 6,7 koruny. V roce 2018 meziročně rostla cena pomaleji – o 5,1 koruny. Naopak v roce 2017 meziročně průměrná cena vystřelila o 10,3 koruny.

Reklama

Související témata:

Doporučované