Hlavní obsah

Češi zachraňují nejen hotely, ale také Airbnb

Foto: Sreality.cz

Byt v centru Prahy nabízený ke krátkodobému pronájmu.

Reklama

Počet Čechů, kteří v červenci a srpnu využívají krátkodobé pronájmy, vzrostl ve srovnání s loňskem dvojnásobně.

Článek

Češi poslechli protikoronavirou výzvu a větší část z nich zůstala na dovolené v tuzemsku. Důkazy přinesla také statistika krátkodobých nájmů, tedy těch, které v dnešní době hodně lidí zná pod zkratkou nejznámějšího poskytovatele takového ubytování, služby Airbnb.

Poptávka už postupně roste i od zahraničních turistů, především Němců, ale cizinců je stále podstatně méně než loni. A také platí méně peněz, protože ceny krátkodobých pronájmů spadly dolů.

Předseda České asociace pronajímatelů a ubytovatelů v soukromí Matěj Koutný odhadl, že letos dosáhnou poskytovatelé obsazenosti 40 procent proti minulým letům.

Po uvolnění vládních opatření proti šíření koronaviru se situace logicky zlepšila, aktuální stav přirovnal Koutný k vedlejší zimní sezoně. Za normálních okolností by například v Praze bylo jen obtížně možné pronajmout si jakékoliv volné místo v centru. Anebo by to bylo neúměrně drahé.

Průměrná cena za ubytování klesla za poslední dva měsíce o zhruba 48 procent. Zejména ubytování typu last minute je nyní za mnohem nižší ceny než to rezervované s velkým předstihem.

Ubytování typu Airbnb podle Koutného nejčastěji využívají rodiny s dětmi a páry. „Statistiky ukazují, že průměrný věk hosta ubytovaného v soukromí je 27 let. Jedná se tedy o generačně jinou zákaznickou skupinu, než kterou mají hotely. Typický host ubytovaný v soukromí by do hotelu nepřijel,“ uvedl Koutný.

Podle studie Airbnb utratili turisté ubytovaní přes tuto platformu v roce 2017 v tuzemsku přes osm miliard korun, z toho 34 procent v restauracích a kavárnách.

Na ubytovací platformy typu Airbnb zejména v centru Prahy si stěžují místní obyvatelé. Nelíbí se jim časté střídání hostů a jejich hlučné chování.

O regulaci ubytování v soukromí usiluje hlavní město. Navrhuje změnu živnostenského zákona, která by samosprávám umožnila tyto platformy usměrňovat. Obce by mohly určit období, kdy by bylo ubytování tohoto typu zakázáno, a také omezit počet současně ubytovaných osob či určit maximální počet dní v roce, kdy by bylo možné byty pro tyto účely využívat.

V Česku se přes platformu Airbnb podle údajů služby a Českého statistického úřadu předloni ubytovalo 1,16 milionu zahraničních turistů. Při domácích cestách ji využilo 115 tisíc Čechů. Nejvíce lidí využilo krátkodobé ubytování v Praze, v níž se podle odhadů k těmto účelům využívá kolem 11 a půl tisíce bytů.

Reklama

Doporučované